Majvik1
Lättade miner efter den långdragna kampen om ny detaljplan. Majvik-området bevaras som en kulturmiljö, samtidigt som flera bostäder kan byggas. Från vänster Henrik Westermark, Atte Hermansson, Niklas Ramm-Schmidt och Catharina Westermark
Jordbruk Livet på landet Tema

Ja till plan gör Majvik till grön oas

Majvik i Sibbo har på hundra år utvecklats från professorns lilla modellgård till ett modernt ekosamhälle. Den nya detaljplanen gör det möjligt att både bevara och utveckla området i enlighet med ägarnas gröna värderingar.

De tre fastigheterna som omfattas av detaljplanen ”B17 Majvik” ägs gemensamt av syskonen Niklas Ramm-Schmidt och Catharina Westermark och deras barn.

– Vi var ”gröna vågare” och kom hit 1977 för att driva handelsträdgården på andra sidan kullen i Svartvik. Niklas kom hit 1982 och började då med jordbruket i Majvik, berättar Henrik Westermark, Catharinas make.

Svartviks ekoträdgård har i dag fokus på självplock av jordgubbar och drivs av Maria Westermark, medan Majviks biodynamiska jordbruk är utarrenderat åt Atte Hermansson sedan några åt tillbaka.

– Jag kom hit som praktikant, men trivdes så bra att jag stannade kvar. Det är så det brukar gå för de som kommer hit, skämtar han.

Verksamheten fokuserar på en sund och giftfri miljö. Samtidigt sätter de relativt små arealerna begränsningar för jordbruket, liksom att Östersundom-området utvecklats till en tätbygd och närliggande Helsingfors fortsätter växa.

– Frågan har varit om jordbruket ska bevaras, eller om området ska bebyggas. Det ekonomiskt mest lönsamma vore ju att bygga höghus här, säger Niklas.

Han nämner att det finns många exempel i Mellaneuropa där jordbruk finns bevarade i eller bredvid stora städer.

– Vår tanke är att Majvik ska bli kvar som en sådan grön oas. Det ska vara ett ställe där det bedrivs jordbruk, men som också samverkar med samhället runtomkring. Det ger oss många fötter att stå på.

Catharina hade länge haft tanken på minihus nära handelsträdgården, medan Niklas funderat på att sälja lite mark för att kunna investera i olika projekt på gården.

– Vi beslöt oss för att slå ihop alla idéer till ett stort projekt, med mål att få både trädgården och gården att utvecklas, säger Catharina om detaljplanens bakgrund.

Detaljplanen omfattar sammanlagt cirka 26,5 hektar.

Majvik4
Kogödseln är grunden för gårdens biodynamiska odling. På gården bor för tillfället tolv nöt av östfinsk lantras, korna används som dikor. Majvik deltar i bevarandet av rasen, och har satsat på att bredda den genetiska mångfalden med hjälp av inseminering och lånade tjurar.

Omfattande och lång process

Den nya detaljplanen kungjordes i mars 2016, men det var en omfattande process att få den godkänd. Att det rör sig om en värdefull kulturmiljö var känt sedan tidigare, gårdsmiljön med byggnader har Museiverket klassificerat som en kulturhistoriskt värdefull helhet. Men listan på olika nya utredningar som gäller detaljplaneområdet är lång. Den omfattar allt från kartläggning av fladdermöss, till utredning av områdets byggnadskultur, till utredningar som rör trafik, vatten och avlopp.

I slutet av januari i år stod det klart att NTM-centralen inte överklagar detaljplanen, som Sibbo kommun godkände i november 2021. Och den här veckan kom beskedet att inga andra överklaganden heller kommit in.

– Under planeringen har det varit en del ändringar i hur mycket som ska byggas. I den godkända detaljplanen finns det 20 egnahemshustomter en bit norr om Majvik gård. På dem får man bygga högst två hus med sammanlagt tre bostäder, vilket är en bostad mer än vanligt. Det ger möjligheter att bygga tätare på en tomt, och kan passa för till exempel flergenerationsboende, ett kompisgäng som vill bo i ett kollektiv eller två familjer som vill bygga tillsammans, förklarar Catharina.

Tomterna är cirka 1.000 kvadrat stora. Dessutom finns byggrätter i samband med handelsträdgården på andra sidan kullen.

– Min ursprungliga tanke var att det vid trädgården skulle vara en rad små uthyrningshus med tillgång till ett gemensamt kök och allrum samt möjlighet att odla själv. Vi får se hur vår dotter väljer att utveckla det här, säger Catharina.

Majvik3
Majvik har under många år erbjudit en social gemenskap för personer intresserade av gröna värden. Den timrade gårdsbutiken byggdes under 1990-talets ”lama” som ett projekt för arbetslösa i samarbete med Sibbo och Borgå.
Majvik2
Gårdsbutiken fungerar enligt självbetjäningsprincipen.

Social gemenskap

Under detaljplaneprocessen kom förfrågningar av hugade byggare, men en del har varit tvungna att välja andra alternativ när processen dragit ut på tiden. Syskonen hoppas att de som i framtiden väljer att bosätta sig på området gör det för att få leva nära biodynamiskt jordbruk och i en social gemenskap.

– Här finns redan ett tjugotal hushåll och en aktiv gemenskap. Det ordnas ofta olika slags fester, till exempel på årsfesterna har vi långbord i trädgården och väldigt många deltar. I höstas ordnades varje vecka en glöggkväll för att pigga upp vardagen, säger Niklas.

Att det är liv och rörelse på gården märks också en stilla januaridag som denna. Intervjun sker runt det stora bordet i det gemensamma allrummet, och nu och då är det någon som går förbi i något ärende. Inte sällan är det en nyfiken hundnos som puttar på ens hand för att kolla in besökaren.

Atte, som har hand om jordbruket, ser framemot att flera personer kommer att bo nära gården.

– Det är klart att det ställer krav på kommunikation och samarbete, men utgångsläget är att de som väljer att bosätta sig här accepterar att det är ett lantbruk med djur. Positiva effekter är att det säkert lockar flera kunder till vår gårdsbutik och flera som köper en del av skörden, kanske någon också är intresserad av att hjälp till med något arbete.

Ekonomiska möjligheter

Egnahemshustomterna vid Majviksvägen kommer att säljas. Det är ett sätt att få pengar som kan investeras i gårdens verksamhet.

Niklas nämner bland annat den gamla ladugården, en ny skulle behövs, samt en tork och ett växthus. Det finns också planer på ett servicehus, på utvidgad Green Care-verksamhet, och ett gruppboende för personer som behöver extra stöd i vardagen. Ett daghem skulle gå att bygga enligt detaljplanen, även restaurangverksamhet, inkvartering, bageri och gårdsturism nämns.

– Alla planer flyter ihop till ett centralt mål: att Majvik gård ska ha verksamhetsförutsättningar också i fortsättningen och att kulturlandskapet bevaras, sammanfattar Niklas.