Odlarringen
Daghemmet Trollsländan i Jomala Gölby är ett av de storkök som John Mattsson servar med ekologisk morötter och andra grönsaker.
Jordbruk Tema

Ekogrönt går åt under pandemin

Också under den snart två år långa pandemin har konsumtionen av lokalt producerade ekologiska grönsaker varit stabil på Åland.

– När skolorna stängde ökade försäljningen i butikerna, berättar John Mattsson, som från hemmet i Eckerö Överby en gång i veckan kör ut ekogrönsaker till butiker och storkök på fasta Åland.

Distributionen sker via företaget Odlarringen, som är den gemensamma säljorganisationen för en handfull ekologiska grönsaksodlare.

– De åländska butikscheferna är mycket flexibla och lätta att samarbeta med. Till och med när samhället stängde ner som mest i början av pandemin behövde vi inte söka ekonomiskt stöd från landskapsregeringen.

Däremot är det ännu inte bestämt om landskapet alls kommer att betala ersättning åt restauranger och andra som tvingades skära ner eller stänga helt på grund av de senaste veckornas nya restriktioner.

Bara skalad potatis i Mariehamns skolor

Det enda som minskat de senaste åren är efterfrågan på potatis, men det beror tydligen mest på en allmän trend inom mathushållningen eftersom även efterfrågan på konventionell potatis har minskat.

Dessutom har Mariehamns stad bestämt att i fortsättningen endast köpa skalad potatis till alla sina skolor och daghem.
– Åland är för litet för att det ska löna sig för oss att leverera skalad potatis, konstaterar John Mattsson.

Förklaringen till beslutet att enbart köpa färdigt skalad potatis är att staden vill minska på skolkökens personalkostnader.

– Staden flyttar över pengar från ett konto till ett annat. Men som jag ser det är det här också ett bra sätt att lära barnen att inte tycka om potatis. Den färdigskalade potatisen får ju ofta en gummiaktig hinna, kommenterar John.

Ogräsrensning vid rätt tidpunkt

John Mattsson sköter alltså Odlarringens distribution av ekologiska grönsaker och frun Gunilla Mattsson tar emot beställningar och sköter faktureringen för medlemmarnas räkning. Dessutom odlar de två potatis, morötter, rödbetor, palsternacka, blomkål, vitkål och rödkål samt ekologisk spannmål.

För några år sedan investerade Mattssons också i utrustning för att tvätta morötterna så att de ser mera lockande ut på butikshyllorna.

Den lokala efterfrågan på ekologiska grönsaker är så pass stor att Odlarringen gärna skulle ta med nya odlare i sitt samarbete.

– Jag tycker också att priserna är sådana att man får betalt för det merarbete som den ekologiska odlingen förutsätter. Det handlar om till exempel om ogräsrensning med mekaniska hackor och radhackor efter traktorn. Vi bränner också bort ogräs med hjälp av gas. Men man får inte vänta tills ogräset har rotat sig. Då är det för sent att börja rensa!

Stor omställning kräver planering

Däremot tror John Mattsson inte att de kraftigt stigande priserna på konventionella gödsel- och bekämpningsmedel kommer att medföra någon extra skjuts för att gå över till ekologisk odling.

– Det handlar trots allt om en stor omställning som förutsätter både intresse och flera års planering. I första hand tror jag att stora konventionella spannmålsarealer kommer att bli sämre gödslade i vår.

De ekologiska odlarna drabbas självklart också av högre kostnader framför allt på grund av den dyrare brännoljan. Där handlar det snabbt om flera tusen euro på årsbasis.

– Däremot blir det inte lika stora prishöjningar på den ekologiska odlingens insatsvaror som ju baseras på enbart organisk material. Nu är det framför allt kvävet som blivit dyrare på grund av de höga energipriserna och priset på kalium har gått upp som en följd av västvärldens handelshinder mot Vitryssland.

Trädgårdshallen har utökat sitt ekoutbud
John Mattsson har också samarbetskontrakt med Ålands Trädgårdshall ÅTH och just den här veckan har han levererat ekologiska rödbetor till ÅTH, som har de stora finländska centralaffärerna som sina viktigaste kunder.

Trädgårdshallens verkställande direktör Tord Sarling berättar att ÅTH de senaste åren har lyckats utöka sitt utbud av ekologiska grönsaker.

– Men det har skett från en mycket låg nivå och de ekologiska produkterna utgör fortfarande endast

2,5 procent av vår totala försäljning.

EU-regler broms för ekologisk lök

För att lyckas bra med exempelvis ekologisk lök krävs det enligt Sarling både kunskap och erfarenhet eftersom löken lätt blir angripen av lagringssjukdomar.

– I fjol hade vi en odlare i Österbotten som testade ekolök, men det blev en mycket dålig skörd.

Sarling påpekar att EU:s regelverk fungerar som en broms för en successiv övergång från konventionell till ekologisk lökodling.

- Den som odlar gul lök konventionellt får inte odla ekolök på samma gård. Det skulle annars vara en bra möjlighet för odlare att lära sig efterhand för att sedan stegvis gå över till enbart ekologisk odling. Det här är ett problem som vi också har påpekat för landskapsregeringen, men EU-regelverket är som det är, säger Tord Sarling.