SLC - Korn A Webben
Flera nya kornsorter i förteckningen

År 2020 upptogs tre tvåradiga och fem flerradiga kornsorter i sortförteckningen.

SLC - Havre Karnor Webben
Havrearealen sjönk för andra året i rad

Odlingsarealen för havre har sjunkit under de två senaste åren, trots att konsumenternas intresse för havrebaserade livsmedel fortfarande ser ut att öka. De fyra hälsopåståendena för havre som godkänts av EFSA Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) har säkert inverkat på intresset. Av den inhemska havreskörden används idag dock bara en tredjedel av livsmedelsindustrin. Odlingsarealen år 2019 uppgick till ungefär 319.300 hektar.

SLC - Arter Rokka 1 Webben
Tre nya ärtsorter i förteckningen

År 2019 odlades mat- och foderärter i rena bestånd på 13.761 hektar och i blandbestånd på 9.914 hektar. På gårdar i Egentliga Finland och Nyland odlades inemot hälften av arealen som ärter i rena bestånd och i Österbotten odlades 69 procent av ärtarealen som ärter i blandbestånd.

SLC - Bondbona Kontu Webben
Bondbönesorterna 2020

År 2019 odlades bondböna i rena bestånd på 17.592 hektar och i blandbestånd på 400 hektar. Den mest odlade sorten är Kontu med en andel på 65 procent följd av Sampo med 26 procent av arealen.

SLC - Rag Caspian 1
Två nya rågsorter i förteckningen

Reetta är den överlägset mest odlades rågsorten år 2019. Av den totala rågarealen på 37.523 hektar odlades Reetta på 35 procent.

SLC - Hostvete Ceylon 1 Webben
Inga nya höstvetesorter

Odlingsarealen år 2019 omfattade 39.400 hektar.

SLC - Oljevaxter Varraps Proximo
Igen ett utmanande år för oljeväxterna

De senaste somrarna har varit utmanande för odling av oljeväxter. Ett år alltför torrt, ett annat så blött att det inte gått att tröska, och vissa år angrepp av skadegörare som tagit hela skörden.

SLC - Hostoljevaxter Hostraps 3 Webben
Övervintringen är en utmaning för våra höstoljeväxter

Övervintringen ställde till besvär för höstoljeväxterna också senaste vinter, så att inga nya resultat kunde redovisas och därför ej heller nya sorter upptas i sortförteckningen. Nu domineras odlingen av några få sorter. Nya lovande sorter är dock på väg bara resultat kan erhållas.

SLC - Alandvall 2 Webben
Tjäna pengar på vallen med rätt etablering och gödsling

Själva etableringen av en ny vall är, enligt odlingsrådgivaren Per-Anders Andersson vid Lantmännens Odlingsrådgivning i Sverige, ett av de absolut viktigaste momenten för gårdens foderproduktion.

SLC - Alandvall 4 Webben
Proteinkvaliteten och tillsatsmedel i fokus

Förtorkning av gräset ger fodret bättre proteinkvalitet och timotej i vallen ger en högre mjölkavkastning än rörsvingel. Utfodringsförsök vid Lantmännens försöksgård Nötcenter Viken i Falköping i Sverige visar också att man genom att använda tillsatsmedel i ensilaget i en foderstat med låg andel vomstabilt protein från kraftfodret kan öka mjölkproduktionen till samma nivå som med kraftfoder som har ett högt vomstabilt proteinvärde. Det är tre av slutsatserna som forskaren Elisabet Nadeau presenterade när hon den femte mars föreläste om vallstrategier för åländska mjölkbönder och djuruppfödare.

SLC - Yara Atfarm 1
Yara lanserar Atfarm

Yara lanserar en ny satellittjänst, Atfarm, för att hantera data från biomassa.

SLC - Timotej Tryggve 2 Webben
Nya timotejsorter ökar skördepotentialen

Under de tre senaste åren har två nya timotejsorter godkänts i den officiella sortförteckningen. Diandra godkändes år 2017 och Dorothy år 2019.