SLC - Hastherpes A Webben
Smittsamt ekvint herpesvirus ställer in tävlingar i hela Europa

Tiotals hästar smittades av den allvarliga neurologiska formen av ekvint herpesvirus under ridtävlingar i Valencia i slutet av februari och flera hästar har dött. Nu ställs europeiska hästtävlingar in fram till den elfte april, meddelar det internationella ridsportförbundet.

SLC - Hastcorona B Webben
Hästar har ett eget coronavirus

Ekvint coronavirus påträffades i ovanligt hög grad i Finland i början av vintern. Nu ser smittoläget lugnare ut.

SLC - Caraway Kummin 2 D Webben
Ny ledning på Caraway Finland – som vill ha fler kontraktsodlare

Utbudet av kummin har minskat globalt samtidigt som efterfrågan är stor. Det gör att Caraway Finland – som i höstas genomgick en generationsväxling – ser ljust på framtiden. Priserna är på väg upp och nu efterlyser företaget fler kontraktsodlare. Läs mer i veckans vårbrukstema!

SLC - Globalhandel Webben
Överhettning och osäkerhet håller spannmålspriset högt

Stigande priser på vete, korn och majs har präglat de globala marknaderna för spannmål under den gångna vintern. Exportpriserna har ställvis nått den högsta nivån sedan 2014. Trots detta är analytikerna försiktiga i sina marknadsprognoser.

Kommentaren: Nu gäller det att kunna utnyttja den positiva prisutvecklingen inför kommande odlingssäsong

Spannmålspriserna har nått rekordhöjder under de senaste månaderna. Det är viktigt att nu redan på våren försöka utnyttja marknadsläget med tanke på det kommande skördeåret om höstens priser ser konkurrenskraftiga ut, påpekar Rikard Korkman, ombudsman på SLC.

Finland får sänka kravet på grobarhet för ärt, bondböna, vårvete och korn

Finland har beviljats undantagstillstånd av EU-kommissionen för att sänka kravet på grobarhet för certifierat utsäde av ärt, bondböna, vårvete och korn. Jord- och skogsbruksministeriets förordning om dispensen trädde i kraft den 3 mars, och dispensen gäller till den 30 juni.

SLC - A Foderprotein Webben
A-foder ser gärna fler kontraktsodlare av proteingrödor

I fjol hade A-foder som mål att ha kontraktsodling av ärt på tre miljoner kilo. Slutresultatet blev nästan tio miljoner kilo och intresset är stort också i år. Rickard Rex i Vörå ska odla ärter också i år. Det finns många fördelar med att odla ärter, säger han.

SLC - Foderart Img 4911
Ärt smakar bra för svinen

På Junnila gård har man ersatt importsojan med ärt i slaktsvinens foderstat. Trots varierade skördar tycker svinproducent Juha Junnila att ärten fungerar bra, i synnerhet som svinen gillar smaken.

SLC - Kraftiga Angrepp Bild 1
Kraftiga angrepp av ärtrotröta men ingen förekomst av bondbönans rotröta

Trindsäd hotas av ärtrotröta (Aphanomyces euteiches) och bondbönans rotröta (Phytophthora pisi). 2019 och 2020 inventerades förekomsten av dessa patogener i Nyland, Åboland och Österbotten.

Bra pris på oljeväxter och låga lagernivåer

Rybspriserna är på en god nivå och lagren i Europa låga, vilket är en möjlighet för finländska odlare. Mera forskning behövs däremot för att möjliggöra en bredare odling av proteingrödor i Finland, konstaterade experter på Naturresursinstitutet Lukes webbinarium förra veckan.

SLC - Wet Grain Package A
Rikssvensk modell för kornodling i kallt klimat

Lagring och hantering av krossensilerad spannmål var temat på Wet Grain In Package-webbinariet.

SLC - Artrikedom Webben
Artrikedom minskade växternas virussmittor

Växtarternas mångfald minskar på mängden virussmittor både på naturängar och på åkerkanterna. Det här visar en forskning gjord vid Helsingfors universitet.