SLC - Stodhund 9  Anne Och Coco
Coco kommer med värme och närhet

Avsikten med stödhundsverksamheten är att bringa människor glädje och ett avbrott med guldkant i en kanske grå vardag. Stödhundsverksamheten används också för att främja det psykiska välmåendet.

SLC - Socped Hast
Ny handbok för socialpedagogisk hästverksamhet

Naturresursinsitutet och föreningen Sosiaalipedagoginen hevostoimintayhdistys ry har i samarbete skapat handboken ”Sosiaalipedagogisen hevostoiminnan laatu ja vaikuttavuus”. Handboken ger de som producerar socialpedagogiska hästtjänster verktyg för kvalitetsstyrning av verksamheten och ett sätt att uppskatta tjänsternas effekt.

SLC - Ogongympa 1 Webben
Ögongympan får Gunilla att må bättre

Gunilla Mattsson, 47, i Eckerö på Åland börjar genast på morgonen sin träning för att må bättre med gymnastik för ögonen medan hon ännu ligger kvar i sängen! Och det är ingalunda enbart ett trick.

SLC - Heisala 4 B Webben
Flera vallarter optimerar skörden

Jordbrukaren Andreas Johanssons vallodlingar i Pargas skärgård innehåller en mångfald av växtarter. Läs mer i veckans Vall-tema!

SLC - Vall3
Grovfoder skapar förutsättning för en hög mjölkproduktion

Ett bra grovfoder är en förutsättning för en god mjölkproduktion och en bättre ekonomi. Det är något som Ranckens Ranch i Nykarleby kontinuerligt eftersträvar. Ett bevis för att de gör många saker rätt är gårdens höga mjölkproduktion.

SLC - Sondrade Balar 4 A Webben
Skador på balar inget stort problem så länge viltstammen hålls stabil

Varje år blir ensilagebalar förstörda av vilda djur. Mjölkproducenten Sture Ede beskriver det inte som ett stort problem trots att han fick över tio balar förstörda av älgar i vinter. Men en ökande viltstam bidrar till mer problem, säger han.

SLC - Valldagar Kronoby 1 A Webben
Valldagar i Kronoby planeras strax innan midsommar

Ekojordbrukaren Jan-Peter Brunell siktar på att kunna presentera resultat av sina nordösterbottniska vallodlingsförsök i samband med några valldagar vid hans anläggning i Kronoby 22-23 juni.

SLC - Kolla Skordarna 1 Webben
”Viktigt se över samtliga vallskördar”

Vallbärgning medför att en massa näringsämnen lämnar jorden. Därför är det viktigt att alltid komma ihåg rotsystemens vidare tillväxt och gödslingen i alla skeden av säsongen, framhölls det på Alla tiders mjölk dag två-webbinariet.

SLC - Hd1
Ny press klarade sig bra i fälttest

Jämna balar och perfekta knutar. Så sammanfattade många lantbrukare New Hollands nya High Density storbalspressar som kördes i test i Danmark under säsongen 2020.

SLC - Rundb1
30 procent mer i balen

McHale V8 är en ny serie pressar från den irländska vallmaskinstillverkaren. Det är en press med variabel kammare som kan göra rundbalar med en diameter upp till 1,9 meter.

SLC - Samaskin
Automatisk stödsådd av vall

Gräs som gått ut i en vall påverkar avkastningen negativt och ger utrymme för ogräs att gro och uppförökas. Många lantbrukare försöker så i luckor i vallen, men görs detta manuellt hamnar 70-80 procent av fröet där det redan är vall.

SLC - Fortroendevald Nygard 3 Webben
Skogsreviret är vår garant för avsättningen av virke

I skogsvårdsföreningen kan de privata skogsägarna samla sin styrka och bevaka sina intressen. Via vårt skogsrevir som idkar förmedling av leveransvirke kan vi sälja alla sortiment till konkurrenskraftigt pris. Hur skulle det gå för alla små skiften utan vårt skogsrevir med alla dess tjänster? Den frågan ställer jord- och skogsbrukaren Mikael Nygård i Mickelspiltom, Liljendal, som återvaldes till fullmäktige en fjärde period i skogsvårdsföreningen Södra skogsreviret i höstas. Han är också ledamot i revirets styrelse. Läs mer i veckans Skogsägartema i LF!