Tema

Skogskultur premierade

Föreningen för Skogskulturs informationspris år 2022 går till Lars-Åke ”Laska” Ekman. Ekman, som arbetar på Finlands skogscentral, mottog informationspriset på förra veckan i samband med föreningens sommarexkursion.

Föreningen för Skogskulturs styrelse motiverar priset med att Lars-Åke Ekman under många år aktivt lärt ut skogskunskap till skogsägare och skolbarn.

– Hans sätt att engagerat berätta om skog och skogsbruk gör att barn och ungdomar har kunskapen i minnet under resten av livet. Lars-Åke kan på ett bra sätt hålla kvar intresset, och också de oroligaste eleverna stannar upp på lyssnar. Han har en unik förmåga att hantera barn och att förmedla den skogliga informationen på barnens nivå.

Genom informationspriset vill Föreningen för Skogskultur främja spridningen av skoglig information i Svenskfinland. Informationspriset tilldelas personer som visat ett genuint intresse för skogliga frågor och förtjänstfullt, under flera, år aktivt spridit och förmedlat skoglig information.

Föreningen för Skogskultur tillhandahåller också förtjänst- och hederstecken att ges åt personer som utfört ett förtjänstfullt värv inom skogsbruket. Mottagarna kan nomineras av privatpersoner, företag eller organisationer som vill premiera personer som förtjänstfullt verkat för skogsbruket.

Förra veckan tilldelades Mårten Nurmio från Kimitoön Skogskulturs hederstecken i guld. Kimitonejdens skogsgille, som ville premiera Nurmio, anser att han är en förebild inom skogsbruket. Mårten Nurmio har en lång bakgrund inom det traditionella skogsbruket. I motiveringarna heter det bland annat att han är en aktiv skogsfackman som årligen deltar i skogsfärdighetstävlingar. Han deltar också i arrangerandet av tävlingar för skogsägare.

Lovisabon Jan-Anders Winqvist belönades med Skogskulturs hederstecken i silver. Winqvist är vd för Oy Forsby Gård Ab. Under hans ledning har Forsby Gård testat och tagit i bruk beståndsanpassade skogsvårdsmetoder som minimerar risken för skogsskador.

– Ett exempel på detta är maskinell björksådd på områden med granens rotröta och en stor risk för älgbetning efter plantering av vårtbjörk. Han har också i praktiken styrt skogsbruksåtgärderna så att mångbruk och naturhänsyn beaktas vid sidan av virkesproduktionen, framhåller Forsbygård som ansökte om utmärkelsen.

Joakim Sjöberg från Lappträsk erhöll Skogskulturs skogsbruksmärke. Till hans meriter hör att han jobbat cirka 20 år med skogsskötsel för Forsby Gård.

– Han är en företagsam och fördomsfri företagare som är väl insatt i god skogsvård.