Rojning 1 D Webben
Att utföra plantskogsröjning i rätt tid, det vill säga 5-6 år efter planteringen, är viktigt för den fortsatta tillväxten. Det säger Roger Granholm, operativ expert för skogsvård för Metsä Groups Vasa distrikt. I juni har Metsä Group en kampanj som ger 25 euro rabatt per hektar för åtgärden.
Tema

Metsä Group har kampanj
för plantskogsröjning

Har du inte genomfört plantskogsröjningen ännu? Då ska du passa på nu när Metsä Group genomför en kampanj till rabatterat pris för åtgärden. Den första röjningen är mycket viktig för den fortsatta tillväxten.

– Nu när plantskogen är röjd och slyet borta får de planterade tallarna mycket mera utrymme att växa. Det här är en mycket viktig åtgärd för en markägare som investerat i att plantera ny skog, säger Roger Granholm, operativ expert för skogsvård för Metsä Groups Vasa distrikt.

Vi befinner oss i Övermark i Närpes och granskar en plantskog som planterades för fem år sedan. Den blivande tallskogen röjdes förra hösten, vilket är en ypperlig tidpunkt för att utföra plantskogsröjning.

– 5-6 år efter planteringen är perfekt tidpunkt för att vidta plantskogsröjning. Då har slyet börjat växa ordentligt och konkurrerar om växtutrymmet med de planterade plantorna som nått en längd på cirka 1-1,5 meter. Så det är viktigt ur ett ekonomiskt perspektiv att utföra plantskogsröjning vid rätt tid för annars uppstår tillväxtförluster, förklarar Granholm.

Han räknar också upp andra fördelar med plantskogsröjning.

– Efter den första röjningen får plantorna en stabilare stam och utvecklar ett starkare rotsystem, vilket gör att åtgärden också förebygger mot eventuella stormskador i framtiden.

25 euro rabatt per hektar

Skogsägare som planterade ny skog för 5-6 år sedan, och som inte vidtagit åtgärden, ska slå till nu. Metsä Group erbjuder nämligen medlemmar nu till och med den 15 juni plantskogsröjning till ett rabatterat pris.

– Kampanjen som börjar i juni innebär att priset är 25 euro billigare per hektar. Medlemmar som har samlat bonus kan också använda den till den här typen av åtgärder, berättar Granholm.

Det innebär i praktiken att Metsä Groups skogsarbetare utför plantskogsröjningen. Görs beställningen i juni blir åtgärden genomförd troligen under hösten. Att säga en exakt kostnad per hektar är svårt eftersom tätheten i plantskogen är avgörande.

– Gapet kan vara väldigt stort beroende på slyets täthet i plantskogen. Har skogsägaren väntat för länge efter planteringen så blir kostnaden högre och därför är det svårt att ge ett exakt pris per hektar, förklarar Granholm.

Rojning 2 Webben
Plantskogsröjning är viktigt för att det ger de planterade plantorna utrymme att växa. Om åtgärden inte vidtas hämmas tillväxten och ger på sikt stora tillväxtförluster.

Det finns många skogsägare som gärna utför den första röjningen på egen hand. Servicen som Metsä Group erbjuder riktar sig till de som inte har tid eller intresse för den typen av arbete.

– Det är inte svårt att utföra plantskogsröjning, men alla har inte tid och möjlighet eller intresse att göra det själva. Åtgärden kan också vara berättigat till Kemerastöd, som innebär 160 euro per hektar för stammar på under tre meter. När skogsägaren anlitar oss ansöker vi om stödet som är inräknat i kostnaden.

Efter plantskogsröjningen tar tillväxten fart på nytt och följande röjning brukar göras cirka tio år senare. Är den första röjningen gjord förenklas också den andra röjningen, poängterar Granholm.

– Görs bara en röjning innan den första gallringen kan den ändå bli dyrare om plantskogsröjningen är ogjord. På en tid på 10-15 år har det hunnit bli så tätt att det kan bli dyrt att röja, konstaterar han.

Lämnar skyddsbuskage

I dagens läge tar Metsä Group också hänsyn till viltet och lämnar så kallade skyddsbuskage, som ger skydd åt mindre djur och i synnerhet skogsfåglar.

– Att ta hänsyn till viltet är kutym i dag och det innebär att vi alltid lämnar en yta för buskage per hektar.

Trots att plantskogsröjning är en viktig åtgärd är det många skogsägare som lämnar den ogjord. Det beror delvis på omedvetenhet och att en del skogsägare inte förstår hur viktigt det är att göra rätt åtgärder vid rätt tidpunkt.

– I samband med virkesförsäljningar brukar våra köpare berätta åt skogsägaren om det finns åtgärder som snart ska vidtas. Så vi försöker på olika sätt nå ut till skogsägarna, men ändå finns det stora eftersläpningar gällande skogsvården i Finland, vilket är synd.

– För det är i slutändan skogsägarna som betalar ett högt pris i form av tillväxtförluster, säger Granholm.