SLC - Magdalena Ek C Webben
Magdalena Ek vill se fler föreningsaktiva kvinnor

Skogsägare Magdalena Ek i Nagu har lång erfarenhet av skogsbruk. Hon är skogsbruksingenjör och styrelseordförande i Åbolands skogsvårdsförening, en post som hon innehaft i snart femton år.

John Nurminens Stiftelse och Forststyrelsen tar sig an myrskogarnas näringsutsläpp

John Nurminens Stiftelse och Forststyrelsen testar inom det gemensamma skogsprojektet VALVE en ny verksamhetsmodell för vattenskydd i Norra Österbotten i samarbete med privata skogsägare.

SLC - Skogsfornyelse 2 A Webben
Det sker mycket bara några år efter att en yta förnyats

– Från miljöhåll låter det som att skogen tar slut och försvinner om den förnyelseavverkas. Men det stämmer inte alls. Skogen växer tillbaka rätt snabbt genom de skogsbruksmetoder som tillämpas i dag, vilket ofta glöms bort, säger skogsägaren och -experten Anders Hjortman i Kvevlax. Läs mer om skogsbruket i fredagens Skogsägar-tema!

SLC - Dsc02908
Litauiska Auga-gruppen bygger emissionsfri traktor

Den litauiska jordbrukskoncernen Auga har enligt egen utsago utvecklat världens första emissionsfria jordbrukstraktor för professionellt bruk. Hybridtraktorn Auga M1 drivs med biometan och elektricitet och kan arbeta upp till tolv timmar utan påfyllning.

SLC - Kolumn Nilehn Webben
Kommentaren: Lantbrukstekniken och klimatet

Samma politiker som vill minska koldioxidutsläppen löser inte regelverken för att lantbrukare och maskintillverkare ska kunna leva upp till kraven som nu ställs på dem, påpekar Anders Niléhn.

SLC - T7 Hd 1
Nya T7 - bekväm och intelligent

Nya T7 från New Holland har större och bekvämare hytt samt mer elektronik för ständig uppkoppling och kontroll. HD är tilläggsbeteckningen på de nya traktorerna i en serie som spänner från 140 till 300 hästkrafters nominell effekt.

SLC - Mf1
Större och starkare - och nya produktgrupper

Massey Ferguson presenterade nya 8S-serien i fjol och nu följer fler modeller. Med nya 8S.305 når fabrikatet upp till 305 hästkrafter med helt steglös transmission.

SLC - M6002 9
Ny mellanserie från Kubota

Vid en webbsänd pressinformation visade japanska Kubota sina senaste innovationer samtidigt som företaget firade 130 år. En mellanklasstraktor i tre storlekar var kanske det som passade vårt lantbruk bäst av nyheterna.

SLC - Fendt 1000 Air Filter
Minskat underhåll och mindre bränsleåtgång

Fendt lanserar automatisk avgasrening som tillval på traktorerna i 900- och 1000-serien. Därmed kan traktorn köras tio gånger längre innan luftfiltret behöver rengöras.

SLC - Konekeskus 1 Webben
Årets dåliga skörd inverkar negativt på maskinhandeln

Handeln med lantbruksmaskiner väntas minska nästa år efter en period av tillväxt. Marknaden har i år vuxit med drygt tio procent.

SLC - Dewulf Enduro
Nytt och gammalt samlas i ny upptagare

Med integrerad blastare, fyra rader och ny enklare kontroll med nyutvecklad joystick och pekskärm är Enduro från Dewulf lätt att köra och har stor kapacitet.

SLC - Krone1
Både smått och stort från Krone

Intressant vid tyska Krones pressdag i början av september var fokus på mindre vallmaskiner. Produkter som passar många lantbrukare.