Arter Rokka 1
Tema

Ärtsorterna i de
officiella sortförsöken

År 2022 odlades mat- och foderärter i rena bestånd på 28.507 hektar. Av den totala ärtarealen odlades 80 procent som foderärt eller i blandbestånd.

De mest odlade sorterna i odlingen av matärt var Ingrid och Matilda med 16 procent var, Astronaute med 13 procent och Karita med 10 procent av arealen.

De mest odlade sorterna i odlingen av foderärt var Astronaute med 48 procent och Ingrid med 31 procent av arealen.

Två nya franska sorter, Autentic och Balder, godkändes i år i sortförteckningen. Båda har förädlats av växtförädlarföretaget Ragt 2n. Från Frankrike har det under de senaste åren kommit kommit flera sorter som godkänts på vår nationella sortlista.

Ärtsorterna

Lempi (Bor 2022) är en mycket tidig och avkastningsrik sort med styv stjälk. Ärtorna är gula, rätt små eller av samma storlek som Hulda. Sortens proteinskörd är hög.

Rokka (Lantmännen ek för, Sverige 2006) är en tidig sort. Den har den kortaste stjälken av alla sorter på sortlistan och andelen liggsäd är minst. Rokka har stora ärtor med hög proteinhalt. Vid kokning är andelen mjuka ärtor hög. Sorten representeras i Finland av Lantmännen Agro.

Skol (Ragt 2n, Frankrike 2022) har samma växttid som Rokka, men ger en klart högre avkastning. Ärtorna är gula, proteinskörden är stor.

Karita (Lantmännen ek för, Sverige 1995) är en tidig och avkastningsrik sort, vars härdighet mot liggsäd är god. Ärtorna är stora och deras proteinhalt är högre än genomsnittet. Den representeras i Finland av Lantmännen Agro.

Heikki (Bor 2022). Sorten har en styv stjälk och en hög avkastning. Proteinhalten är hög. Dess ärtor är gula och av samma storlek som för Jymy och Martti.

Balder (Ragt 2n, Frankrike 2023) är en mycket avkastningsrik sort i jämförelse med Rokka och är två dagar senare än denna. Ärtorna är medelstora och proteinskörden är mycket hög. Sorten representeras av Lantmännen Agro.

Autentic (Ragt 2n, Frankrike 2023) har en lika hög avkastning som Balder och lika lång växttid. Ärtorna är något större. Proteinhalten är lägre, vilket ger en lägre proteinskörd än för Balder. Sorten representeras av Lantmännen Agro.

Martti (Bor 2020) är en tidig fodersort med en mycket hög avkastning. Den har gula ärtor. Stjälken är styv. Dess proteinskörd är hög. Ärtorna är mindre än Rokkas. Kokningsegenskaperna är goda, dvs de mjuka ärtornas andel vid kokning är lika hög som Karitas och Rokkas.

Jymy (Bor 2012) är en tidig sort med god avkastning. Ärtorna är medelstora. Kokningskvaliteten är god och proteinskörden hög.

Symbios (Ragt 2n, Frankrike 2022) har en god avkastning och hög proteinhalt. Ärtorna är små och gula.

Hulda (Bor 2003) har en medellång växttid. Trots en lång stjälk är andelen liggsäd inte särdeles hög. Proteinhalten är hög och kokningsegenskaperna goda.

Loviisa (Boreal 2017) är nästan tre dagar senare än Karita. Ärtorna är gula. Stjälkstyrkan är rätt god. Både dess hektarskörd och proteinskörd är betydligt högre än Karitas. Sorten är odlingssäker och lämpar sig därför väl för foderproduktion ända upp till odlingszon III.

Astronaute (Ragt 2n, Frankrike 2017) är tre dagar senare än Karita. Skördenivån har varit mycket hög. Ärtorna är gula och sorten lämpar sig därför bäst för foderbruk. Dessutom kan odlingsbetingelserna orsaka mörka fläckar på ytan vilket gör att kraven på matärt ej uppfylls. Ärtorna har en hög proteinhalt och proteinskörden är stor. Sorten representeras av Tilasiemen.

Jermu (Bor 2011) är en synnerligen avkastningsrik sort med små och gula ärtor. Stjälken är styv och andelen liggsäd är liten. Växttiden är medellång. Enligt kokningsförsök är kokningskvaliteten och andelen felfria ärtor på medelnivå.

Rocket (Toft Plant Breeding 2012) är en rikt avkastande tidig sort med gula ärtor. Ärtorna är små och proteinhalten låg. Sorten representeras i Finland av Boreal.

Ingrid (Lantmännen ek för, Sverige 2013) är den ärtsort som avkastar allra bäst. Växttiden är två dagar längre än Karitas. Ingrid har också den styvaste stjälken. Dess tusenkornsvikt är den allra högsta i sorturvalet. Ärtorna är gula. Proteinhalten ligger på medelnivå, men proteinskörden är störst. Sorten representeras av Lantmännen Agro.

Sisu (Boreal 2016) är en mycket avkastningsrik sort som redan 2016 upptogs i sortförteckningen.  Stjälken är en av de styvaste i sorturvalet, och andelen liggsäd är bara något större än hos Karita. Sorten har gröna ärtor. Tack vare en hög hektarskörd är också proteinskörden stor.

Matilda (Boreal 2017) har gröna ärtor och en mycket hög avkastning. Den är fyra dagar senare än Karita. Proteinskörden är hög. Härdigheten mot liggsäd är rätt god. Sorten passar både för foder- och livsmedelsproduktion.

Greenway (Nordic Seed A/S, Danmark 2020) är en sen, mycket avkastningsrik fodersort med gröna ärtor. Dess proteinskörd är mycket hög. Ärtorna är stora, en aning större än Karitas.

Stroma (Ragt 2n, Frankrika 2021) är en sen sort vars avkastning är i klass med Rokka. Andelen liggsäd är dock större än för Rokka. Kokningsegenskaperna är goda.

 Bagoo (KWS Momont Recearche Sarl, Frankrike 2020) är en sen och mycket avkastningsrik fodersort med gula ärtor. Ärtorna är små, i samma klass som Huldas och Jymys.

Carrington är en matärt med en lika lång växttid och lika hög avkastning som Astronaute. Dess stjälk är längre men styvare än Astronautes. Ärtorna är mindre och deras proteinhalt lägre än Astronautes. Kokningsegenskaperna är goda. Den har gröna ärtor. De är av samma storlek som Balders och Astronautes och proteinhalten är hög.

Antti Laine
Naturresursinstitutet
Naturresurser och ekologisk produktion, Jockis

Ärtsorternas officiella sortförsök åren 2015-2022. Sorterna i tidighetsordning. Mätarsort i försöken är Rokka.