Hostvete Ceylon 1
Tema

Många nya höstvetesorter

Odlingsarealen av höstvete år 2022 omfattade 35.271 hektar. De mest odlade sorterna var Ceylon 40 procent, Skagen 22 procent och SW Magnifik med 11 procent av arealen.

Hösten 2022 såddes 74.100 hektar höstvete, vilket är mindre än hösten 2021 då det såddes 105.000 hektar, men mer än de 35.000 hektar som övervintrade och skördades i fjol.

Nyvalda sorter på sortlistan 2023 är: Hilma, Ibarra, LG Nida, Pinja, Turanus och RGT Kilimanjaro.

Höstvetesorterna

Emilio (Saatzucht Edelhof, Tyskland 2019) är en tidig sort som representeras av Berner. Hektarskörden har varit betydligt lägre än Ceylons. Kärnan är stor och såväl hektolitervikt som proteinhalt har varit höga.

Urho (Boreal 1999) är en tidig och vinterhärdig sort. Skördenivån är något lägre än hos senare sorter. Strået är långt. Proteinhalten är hög. Falltalsegenskaperna är goda.

Turanus (Saatbau Linz, Tyskland 2023) är en lika tidig sort som Urho. Kärnan är stor och hektolitervikten hög. Falltalet är något lägre än hos Ceylon. Dess avkastning har varit lika hög som Ceylons på odlingszon I och II, och högre på odlingszon III. Förekomsten av snömögel har varit mycket liten och angreppen av bladfläcksjukdomar är inte större än hos Urho och Ceylon. Sorten representeras av Boreal Växtförädling.

Ibarra (Selgen, Tjeckien 2023) har en lika lång växttid som Urho. Hektolitervikten är hög och falltalet lika högt som hos Ceylon. Avkastningen har varit högre än Ceylons på odlingszonerna II och III. Förekomsten av snömögel har varit högre än hos Ceylon, medan förekomsten av brunrost och bladfläckar har varit lika stor. Ibarra representeras av Plantanova.

Botnica (Boreal 2017) har också förädlats av Boreal. Den är en dag senare än Urho och har en högre avkastning än denna. Sorten har avkastat bra också i förhållanden som lett till stor utvintring. Falltalet är något lägre än Urhos men dock på en god nivå. I försöken har förekomsten av snömögel varit mycket liten. Förekomsten av bladfläcksjukdomar är lika stor som hos Urho. Mjöldagg kan förekomma.

Igloo (Lantmännen ek för, Sverige 2021) är en ny sort med en lika god avkastning och vinterhärdighet som Ceylon. Strået är styvt och mycket kort. Kärnan är stor och falltalet högt. Proteinhalten är något lägre än i Ceylon. Sorten representeras av Lantmännen Agro.

Etana (Deutsche Saatverdelung, Tyskland 2021) är en sort vars skördenivå och vinterhärdighet är i samma klass som Ceylons. Strået är något längre än Ceylons. Kärnan är stor och dess proteinhalt är något högre än Ceylons. Fallsegenskaperna är i samma klass som Ceylons. Sorten representeras av S.G.Nieminen.

Rehti (Boreal 2003) är en avkastningsrik sort i alla odlingszoner. Dess falltal är den lägsta av alla i sortförteckningen.

Ceylon (Lantmännen ek för, Sverige 2015) är en vinterhärdig sort med mycket hög skördepotential. Under försöksåren har ingen liggsäd noterats. Sorten har ej angripits av mjöldagg och förekomsten av snömögel är den lägsta för de sorter som odlas i Finland. Motståndskraften mot bladfläcksjukdomar är på en genomsnittlig nivå och brunrost förekommer bara litet. Sorten representeras av Lantmännen.

Pinja (Nordic Seed, Danmark 2023) är en sort med lika lång växttid som Ceylon. Strået är längre men stråstyrkan är god. Dess avkastning har varit högre än Ceylons framför allt på odlingszonerna I och II. Falltalet är lägre. Motståndskraften mot snömögel och brunrost är lika god som Ceylons, medan förekomsten av bladfläcksjukdomar är lägre. Sorten representeras i Finland av Hankkija.

Skagen (Nordic Seed, Danmark 2011) är några dagar senare än Urho. Strået är kort. Kärnan är stor men hektolitervikten är låg. Falltalet är högt och stabilt. Sjukdomsresistensen är god. Sorten representeras av Hankkija.

Arktika (Boreal 2008) har en god vinterhärdighet, den tål köld och är härdig mot snömögel. Strået är långt. Kärnan är liten och proteinhalten låg. Hektolitervikten är hög. Sorten är känslig mot bladfläcksjukdomar.

Janne (Limagrain, Tyskland 2013) är en vinterhärdig sort med hög skördepotential och utmärkt resistens mot snömögel. Janne har också god motståndskraft mot mjöldagg, rostsvampar och bladfläcksjukdomar. Sorten kännetecknas också av ett mycket kort och styvt strå som sällan bildar liggsäd. Sorten representeras av Boreal.

SW Magnifik (Lantmännen ek.för, Sverige 2005) är en avkastningsrik och rätt vinterhärdig sort. Strået är kort och styvt. Kärnan är liten och proteinhalten låg, men hektolitervikten är hög. Falltalet sjunker snabbt. Snömögel kan förekomma. Sorten representeras av Lantmännen.

LG Nida (Limagrain, Tyskland 2023) har en stor kärna och hög hektolitervikt. Falltalet är ett av de lägsta bland höstvetesorterna men nog på en lämplig nivå för ett kvarnvete. Avkastningen har varit på samma nivå som Ceylons på odlingszonerna I och II och högre än denna på odlingszon III. Känsligheten för snömögel är högre än för Ceylon, men känslighgeten för bladfläcksjukdomar är lägre. Sorten representeras av Boreal.

RGT Kilimanjaro (Ragt 2n, Frankrike 2023) ger en riklig skörd då odlingsbetingelserna är goda. Dess strå är kort och styvt och falltalet är högt. Härdigheten mot utvintring och snömögel är på medelnivå, något högre än hos Ceylon och sjukdomsresistensen är en aning bättre än hos Ceylon. Sorten representeras av i Finland av Tilasiemen.

Hilma (Nordic Seed, Danmark 2023) är en sen och lågvuxen sort med god härdighet mot liggsäd. Hektaravkastningen ligger på samma nivå som hos Ceylon medan falltalet är lägre. Förekomsten av snömögel är större än hos Ceylon men förekomsten av bladfläcksjukdomar är mindre. Sorten representeras i Finland av Hankkija.

Antti Laine och Marja Jalli
Naturresursinstitutet
Naturresurser och ekologisk produktion, Jockis

Höstvetesorternas officiella sortförsök åren 2015-2022. Mätarsort i försöken var Ceylon.