Raps I Forgrunden
Tema

Stor utvintring bland
höstoljeväxterna

Höstoljeväxter såddes år 2021 på så mycket som 10.000 hektar, men på grund av stora utvintringsskador kunde man skörda bara 2.000 hektar, som nästan uteslutande var höstrybs. Höstrapsen drabbades i synnerhet av isbrännor. Senaste höst såddes dock höstoljeväxter på 6.000 hektar.

Om problemen med övervintring och andra utmaningar bortses skulle höstrybs eller -raps vara en god gröda att ha i växtföljden. Några nya resultat för den officiella försöksodlingen fick man inte och ej heller kunde nya sorter godkännas i sortförteckningen. Nu domineras odlingen av några få sorter, men nya lovande sorter är på väg, bara vi får fram mer resultat.

Höstrybssorterna Largo och Legato är ungefär två veckor tidigare än höstrapssorterna. För höstrybs rekommenderas en planttäthet på 100 stycken per kvadratmeter, medan målet för höstraps är 40-60 plantor per kvadratmeter och för höstraps av halvdvärgtyp cirka 40-50 plantor per kvadratmeter.

Då värmesumman når upp till 450 grader efter sådd klarar sig plantorna bra. Sådden ska då gärna ske under en period från medlet av juli till början av augusti. Övervintringen lyckas bäst då plantan har 8 blad för tillväxt, roten är ungefär 8 centimeter djup och rotnacken är cirka 8 millimeter tjock.

Tillväxtreglering på hösten kan vara nödvändig för att tillväxtpunkten inte ska skjuta upp alltför högt över markytan. Tillväxten på våren kommer snabbt igång om plantans tillväxtpunkt, som ligger just ovan markytan, har fått skydd av snötäcke över vintern.

Då höstoljeväxter utvecklas snabbt på våren är hotet från jordloppor mindre än vid odling av våroljeväxter. Men det gäller att ha koll på förekomsten av rapsbaggar och bekämpa vid behov. På hösten är sniglar, harar och hjortdjur de största gisslen.

Ogräsbekämpning är viktig redan på hösten, då ett glest bestånd ger rum för ogräs att breda ut sig i. Däremot är bomullsmögel och bladmögel ett mindre problem i höstoljeväxter. Mögelsvampar trivs mindre bra i ett glest och luftigt bestånd och skördens kvalitet blir högre. På grund av risken för klumprotsjuka är det bra att hålla ett intervall på minst fem år i växtföljden.

Fröskördens klorofyllhalt är vanligen låg, då höstoljeväxter mognar tidigt. Då höstraps mognar i månadsskiftet juli-augusti kan småfåglar göra stor skada. Höstraps är en något mer krävande gröda än höstrybs men då odlingen lyckas är skörden betydligt större.

Intresset för odling av höstraps har ökat tack vare att kortvuxna så kallade halvdvärgaktiga sorter har kommit ut på marknaden.

Largo och Legato är alltjämt de mest odlade höstrybssorterna, men också nya sorter utanför sortförteckningen har etablerat sig.

De mest odlade höstrapssorterna är PR44D06 (Pioneer Maximus), DK Imistar CL, PX128 och Thure. Också bland höstrapsen har nya sorter vunnit terräng, varav många inte är med i den officiella sortförteckningen.

Medelavkastningen för höstoljeväxter har varit klart lägre än för våroljeväxterna. Nu uppmättes medelavkastningen för höstraps till 1.570 kilogram per hektar och höstryps till 1.200 kilogram per hektar. Då odlingen lyckas ser bestånden mycket fina ut, men övervintringen lyckas bara på mycket gynnsamma områden.

Höstrybs och -raps klarar sig bäst på odlingszon I men också på odlingszon II kan de lyckas relativt bra.

Höstrybs och -rapssorterna

Largo (Estland) är en tidig höstrybssort, som i försöken övervintrat bra. Den finns inte i sortförteckningen men är fortfarande en av de mest odlade höstoljeväxtsorterna. Dess kvalitetsegenskaper är goda.

Legato (Plantanova, 2017) är en tidig rybssort med god vinterhärdighet. Strået är kort. Avkastningen är något större än Largos. Skördens kvalitetsegenskaper är goda, även om oljehalten är lägre än för höstrapssorterna.

PR44D06 (Berner, 2015) kallas också DuPont Pioneer Maximus. Den är en halvdvärgaktig hybridrapssort, alltså kortvuxen jämfört de andra sorterna. PR44D06 har övervintrat rätt bra och dess hektarskörd och oljehalt är höga.

Thure (Boreal, 2016) är också en halvdvärgaktig hybridsort. Vinterhärdigheten är rätt god. Thure har haft en väldigt god avkastning på odlingszonerna I och II. Fröet är stort och skörden har god kvalitet.

Höstrybs- och raps i de officiella sortförsöken åren 2014-2021.