SLC - Spirit 660 C A Webben
Väderstad lanserar nya Spirit 600C InLine

Väderstad adderar den sex meter breda Spirit 600C InLine till sortimentet av såmaskiner från och med oktober 2021.

SLC - Nhk Fabriksrenoverade 2 A Webben
Ökat intresse för leasing av renoverade mjölkningsrobotar

Det finns i dag många begagnade mjölkningsrobotar som antingen säljs eller leasas. Leasing av begagnade, som restaureras och får ny garanti på delar som byts, är ett alternativ som efterfrågas i allt större utsträckning.

SLC - Maskin1
De byggde egen skördemaskin för frilandsgrönsaker

Frilandsodlaren Mikael Segerstam hittade ingen lämplig skördemaskin på marknaden. Det enda alternativet då blev att hitta på något eget. Resultatet blev en självgående skördevagn som dessutom är fjärrstyrd. Mer om det här och mycket annat i fredagens Maskin & Tekniktema!

SLC - Sundqvistpriser 1 A Webben
Virkespriserna har kommit ner – men fortfarande på en god nivå

Under coronaviruspandemin tog byggandet fart på allvar. Efterfrågan på sågade varor sköt i höjden och det drev upp både konsument- och råvarupriser. Nu ser det ut som att konsumtionen avtar, men virkespriserna är ännu på en bra nivå.

SLC - Nils Torvalds 20210914 Ep 118665 A Mch 091
Kommentaren: Klimatpaketet och de finska skogarnas roll

Vanligtvis har folk svårt att hålla reda på alla de förkortningar som används inom Brysselbubblan. Men ingen regel utan undantag. När diskussionen berör skogen och kolsänkan, verkar nästan alla veta vad LULUCF står för, konstaterar Nils Torvalds, ledamot av Europaparlamentet (SFP/Renew Europe).

SLC - Klimatjakobstad 1 Webben
Jakobstadsregionens klimatstrategi avancerar till fullmäktigenivå i höst

Jakobstadsregionen vill gå i bräschen för modernt, klimatstrategiskt tänkande. Under det senaste decenniet har skogsvärlden dragit sitt strå till stacken i den pågående kampen mot klimatförändringarna, men kolsänkorna varierar. Det var några av de budskap som förmedlades på ett webbinarium i Finlands skogscentrals regi.

SLC - Mindreborrar 2 B Webben
Färre granbarkborrar i fällorna, men hotbilden finns ännu kvar

Den totala fångsten av granbarkborrar på Åland har i år minskat med hälften enligt landskapsregeringens övervakning med hjälp av feromonfällor. Men landskapsforstmästare Mikael Sandvik betonar att det är alltför tidigt att ropa faran över.

SLC - Skogsforsakringar 1 A Webben
Det lönar sig att ha försäkring för stormskador

De senaste åren har hundratusentals kubikmeter virke skadats av stormar. Ingen vet hur det blir den här hösten och vintern. Men en sak är säker: Det lönar sig att försäkra sig mot stormskador, säger Kenneth Påhls på LokalTapiola Österbotten.

SLC - Vaglag3
Skogsväglag i Jakobstad i tvist med Herrfors

I början av 2018 drog energibolaget Herrfors en elledning längs en skogsbilväg i Jakobstad. Nu hävdar väglaget att vägen aldrig återställdes i ursprungligt skick. Nu har dialogen mellan de båda parterna fallerat.

Rekommendationerna för skogsvård på svenska i ny webbtjänst

Rekommendationerna för skogsvård presenterar bästa praxis och olika alternativ i finländsk skogsvård för skogsägarna. Rekommendationerna finns nu för första gången i sin helhet tillgängliga på svenska och i elektronisk form. Detta ger skogsfackmännen ett viktigt hjälpmedel i skogsägarrådgivningen och utvecklandet av informationstjänster.

SLC - Biowatti 1 Webben
Energived ger snygga skogar – och värme åt folket

Bioenergibolaget L&T Biowatti har satt in en ny växel för att etablera sig i Västnyland. Ingåbon Thomas Johansson har sedan i våras sysslat med att köpa upp energivirke i trakten. Läs mer om skogsbruket i fredagens Skogstema!

SLC - Frigrisning 5 Webben
Satsade på fri grisning när de byggde nytt i Hirvlax

I början av det här året inleddes produktionen av smågrisar i en ny anläggning i Nykarleby. Bakom satsningen står sex delägare som gick samman och grundade Pig Hill Ab. Valet att ha fri grisning har gett fördelar, men också skapat nya utmaningar.