Bondbona Kontu
Tema

Kontu populäraste bondbönan

År 2022 odlades bondböna i rena bestånd på 11.363 hektar.

Den mest odlade sorten var Kontu med en andel på 45 procent följd av Louhi med 18 procent och Sampo med 16 procent av arealen.

Sorterna

Sampo (Boreal 2015) är en mycket tidig sort, med en avkastning på samma nivå som Kontu. Sampos proteinhalt är högre än Kontus.

Into (Boreal 2019) har en ungefär lika lång växttid som Sampo, men avkastningen ligger på samma nivå som Louhi. Den har en betydligt styvare stjälk än Kontu. Själva bönorna är större än Kontus. Proteinhalten är hög och dess proteinskörd är sorturvalets största.

Vire (Boreal 2018) har lika lång växttid som Kontu men dess avkastning är betydligt höge. Stjälken är också klart styvare än Kontus. Bönorna är ungefär lika stora som Kontus. Vires proteinhalt är lägre men dess proteinskörd är högre än Kontus. Visin- och konvisinhalterna är låga.

Louhi (Boreal 2015) har en ungefär lika lång växttid som Kontu. Dess hektaravkastning är hög och bönorna är stora. Också proteinskörden är hög. Stjälken är styvare än Kontus.

Kontu (Boreal 1997) är den äldsta sorten på sortlistan. I jämförelse med de nyare sorterna har den en längre stjälk som också är något svagare än de övrigas.

Alviira (Boreal 2023) är några dagar senare än Kontu, och har en betydligt högre avkastning än denna. Stjälken blir ganska lång, men är förhållandevis styv. Bönorna är stora och halten av skadliga ämnen är låg.

Tiffany (Norddeutsche Pflanzenzucht Hans-George Lembke KG, Tyskland 2022). Tiffany är en mycket sen sort med hög avkastning. Bönorna är stora och halten av skadliga ämnen, visin- och konvisinhalterna, är låga. Sorten klarar sig bra också i torra förhållanden. Den är dock sen och rekommenderas därför för odling på odlingszon I. Sorten representeras i Finland av Plantanova.

Allison (Norddeutsche Pflanzenzucht Hans-George Lembke KG, Tyskland 2023). Allisons växttid är en vecka kortare än Tiffanys. Dess bönor är stora och bönornas visin-och konvisinhalter är låga. Andelen liggsäd är lägre än Tiffanys. Stjälken är lika lång. Proteinskörden är större än Tiffanys.

Antti Laine
Naturresursinstitutet
Naturresurser och ekologisk produktion, Jockis

Bondbönesorternas officiella sortförsök åren 2015-2022. Mätarsort i försöken var Sampo.