Toxiner E Webben
Mögelgifter i ensilage kan påverka mjölkproduktionen negativt. I år är risken för riklig förekomst stor. Johanna Sundqvist (till höger), vd för Feedex, och försäljningsassistent Marjo Pikkumäki, betonar vikten av att analysera fodret och ta med toxinbindare om problem uppstår.
Tema

Risk för riklig förekomst av
mögelgifter i ensilage i år

De flesta vet att det kan finnas toxiner i spannmål. Men medvetenheten om att det också kan förekomma mögelgifter i ensilage är inte lika stor. Efter förra växtsäsongen förväntas förekomsterna bli stora och det kan orsaka problem i mjölkbesättningar om inte toxinbindare används.

Att toxiner kan påverka produktionen är sedan länge känt inom svinsektorn med ett foderintag huvudsakligen av spannmål. DON-halter i spannmål har analyserats länge, men först på senare år har det uppmärksammats att mögelgifter också förekommer i ensilage.

– Vi trodde länge att mögelgifter inte förekommer i andra grödor än spannmål. Det fanns också en utpräglad tro att kons vom klarar av att bryta ner mögelgifter och att man inte behöver bry sig om toxiner. Men i dag har vi mer kunskap och toxiner i ensilaget kan orsaka stora problem ute på mjölk- och nötgårdar, säger Johanna Sundqvist, vd för Feedex i Kållby i Pedersöre.

Senast förekomsten av toxiner i ensilage och spannmål var riklig var 2017. Det ledde till diffusa problem på mjölkgårdar som rapporterade om bland annat minskade mjölkmängder, stigande celltal och mindre foderintag.

– Det året började vi sända in prover till vår samarbetspartner Alltech och analyserna visade på höga halter av toxiner också i ensilage. Vi gav rådet att använda toxinbindare i utfodringen och det gav effekt på gårdarna och problemen minskade, berättar hon.

Riklig förekomst i fjolårets skördar

Efter den rikliga förekomsten av toxiner 2017 har det varit mindre de senaste åren. Men på grund av förra sommarens väder kan det igen uppstå problem på gårdarna mot våren.

– När växten stressas av varierande temperaturer ökar risken för att mögelsvamparna bildar toxiner. Vädret var väldigt omväxlande i fjol och redan utifrån höstens analyser vet vi att förekomsten är riklig, säger Marjo Pikkumäki, försäljningsassistent på Feedex.

Har toxiner producerats på fältet kan det också bildas i växten när den lagras. När vårsolen nu börjar värma och det sker temperaturförändringar från kallt på nätterna till varmt på dagen kan svamparna aktiveras.

– Det betyder att det kan nu bli problem på gårdarna om toxiner bildas och det kan ske i balar och i silor. Vi har redan nu många producenter som tar kontakt och vill man inte vänta på analysen av proverna, som tar 2-3 veckor, så är det bäst att förebygga och lägga in toxinbindare redan nu i utfodringen, säger hon.

Och fortsätter:

– Tyvärr går det inte att byta ut årets vallskörd eller spannmål och har man mögelsvampar i en del av fodret så är den bästa lösningen att lägga in toxinbindare.

Förutom varierande mjölkmängder och foderintag samt ökade celltal är vanliga mögelgiftssymptom hos mjölkkor följande: metabola sjukdomar, fler hälsoproblem utan att exakt orsak hittas, varierad brunstcykel, mindre dräktiga djur och blåsor i fortplantningsorganen, blod i avföringen, diarré och plötsliga dödsfall.

– Efter 2017 har vi lärt oss mycket, men på grund av låga förekomster de senaste åren har det fallit litet i glömska. Fler producenter är i dag medvetna om problemet, men eftersom vi ser att förekomsterna av toxinerna nu är höga vill vi upplysa om att det kan bli problem i år, säger Sundqvist.

Viktigt att analysera prover

Utan att analysera prover är det svårt att veta om toxiner finns i ensilaget. Trots att mögel också kan vara synligt på växten behöver det inte innebära att det är toxiskt. Det samma gäller också tvärtom.

– Det är bara genom att analysera fodret som man vet om det innehåller toxiner, säger hon.

Det finns många olika toxiner som kan bildas och det är olika toxiner olika somrar. DON bildas av fusariumarter, som är fältsvampar, och prover för förra året visar höga halter av det toxinet i spannmål. I vall har det samtidigt förekommit mycket penicillium, även det från en svamp.

– På en gård med fullfoder där spannmål och ensilage blandas kan det således komma toxiner från båda typen av foder, konstaterar hon.

Alltech, som har ett laboratorium på Irland, kan analysera upp till 54 olika mögelsvampar.

– Beroende på vädret kan det bildas olika toxiner. Provsvaren vi får är ett sammandrag och utifrån det kan vi tillsammans med producenten göra en tolkning och vilka effekterna kan bli. Utifrån analysen får vi förslag hur mycket toxinbindare som behövs i fodret, förklarar Pikkumäki.

Det finns också andra aktörer än Feedex som säljer toxinbindare.

– Det viktigaste nu är att producenterna följer med om det börjar uppstå diffusa problem i besättningen. Om det gör det kan orsaken vara toxiner i ensilaget eller spannmål och då ska toxinbindare sättas in. I andra länder är det vanligt att man använder toxinbindare kontinuerligt för att förebygga eventuella problem. De räknar med att det blir billigare än att inte göra det, säger Sundqvist.