SLC - Slchistorik
SLC:s minne samlas och dokumenteras

Från mitten av femtiotalet och fram till EU-medlemskapet var vår lantbruksinkomstlag, som bondeorganisationerna jobbade hårt för, med om att trygga jordbruket som näring och som matförsörjare i Finland. Vid EU-inträdet försvagades också producentförbundens, SLC:s och MTK:s, inflytande över prisbildningen för jordbruksprodukterna. Vi fick dock rätt att i fortsättningen förhandla om de nationella inkomststöden, något som i sig är unikt, inte bara i EU men i hela världen, konstaterar Micke Godtfredsen i en historisk tillbakablick. Läs mer i fredagens temanummer: SLC 75 år!

SLC - Hedemo Gard 1 Webben
Aveln har stor inverkan på mjölkproduktionen

Ett optimalt foder är en framgångsfaktor inom mjölkproduktionen. Men parallellt med utfodringen är aveln också mycket viktig. Hedemo Gård i Markby har alltid satsat på avelsarbetet och efter generationsväxlingen 2018 är det Tea Hagman som ansvarar för den biten.

SLC - Mjolkko Valiobildbank
Rutinerade kor väljer liggbås nära foderbord och mjölkningsstation i ladugården

Det verkar som att mjölkkor generellt vill ha en liggplats nära foderborden i ladugården. Och det är de äldre, mer rutinerade kossorna, som oftast upptar dessa platser. De yngre får i större grad nöja sig med liggplatser längre ifrån både foder- och mjölkningsstation visar en ny studie vid Sveriges lantbruksuniversitet.

SLC - Engstroms Dikor 1 Webben
Paret Engström i Nagu har stenkoll på korna

I Svante och Lillemor Engströms dikostall i Nagu står korna på rad och mumsar i sig hö. Det är tidig eftermiddag och gårdens 75 dikor har fått sin sista matranson för dagen. Den är så pass stor att höet räcker till kvällen. Korna är av raserna hereford, aberdeen angus och charolais. De trivs i det öppna och rymliga dikostallet där de kan röra sig fritt och gå ut och in när de vill.

SLC - Ekodagar
Ekologisk odling motverkar artförluster och skapar lösningar för grön omställning

De riksomfattande Ekodagarna i Seinäjoki förra veckan behandlade högaktuella frågor om klimatförändringar och artförlust samt de lösningar som ekologisk odling kan ge på dessa utmaningar. I enlighet med temat bjöd evenemanget också på presentationer av hur man på de österbottniska slätterna producerar mjölk och kött med ekologiska metoder.

SLC - Vargskador Karta
45 anmälningar om vargangrepp mot får i år

Fram till 18.10.2021 har det i år gjorts 45 anmälningar om vargangrepp mot får enligt jord- och skogsbruksministeriets Viltskaderegister. 44 av dessa ledde till ersättningar på sammanlagt nästan 91.000 euro.

SLC - Img 4269
Små häststall har svårt att hitta mottagare för gödseln

Stallens miljöutmaningar gäller främst gödseln samt dess behandling. Ofta återkommande brister är gödselstadens lastningsplatta av betong samt att den lagstadgade näringsanalysen för spridningen av gödseln saknas.

10.12 Webbinarium: Den finländska djurhållningens miljöpåverkan

MTK och SLC bjuder in beslutsfattare, media och husdjurssektorns branschfolk till ett webbinarium för att diskutera djurhållningens miljöpåverkan fredagen den 10 december kl.9-11.

SLC - West2
Snart producerar de med förlust om inget förändras

Hela husdjurssektorn lider av stigande kostnader för produktionsinsatser. Läget nu är att många inom köttsektorn producerar på förlust. Hit hör smågrisproducenten Westfarm som i likhet med många andra lantbruksföretag genomlever den kanske värsta krisen hittills. Läs mer om djurproduktionens utmaningar i fredagens temanummer.

SLC - Dsc05900
”Allt behöver inte handla om profit”

För åtta år sedan startade den nu 26-åriga Fredrika Rundberg ekologiska hönsfarmen Glada Hönan sedan hon vunnit guld i det åländska näringslivets kampanj för unga företagare. Och trots att hönsen ingalunda värper guldägg så har hon nu skaffat ännu fler värphöns som dessutom fått flytta in i något som mest liknar sprätthönors femstjärniga lyxhotell.

SLC - Brander1
Sauli Brander har utsetts till Östersjöns miljövänligaste jordbrukare

Sauli Brander, som driver en ekologisk växtodlingsgård i Kangasala, har blivit utsedd till Östersjöns miljövänligaste jordbrukare i WWF:s internationella tävling. Juryn beskriver gården som ett bra exempel för både Finland och andra länder runt Östersjön, bland annat för att den kombinerar produktivitet med miljöhänsyn.

SLC - Ekomaskinsamarbete 1 Webben
Maskinsamarbete underlättar tillvaron för ekojordbrukare

Lappfjärdsborna Simon Berglund och Ida Ström idkar till vardags maskinsamarbete med ett par andra ekologiska jordbrukare i hemtrakten. Det gemensamma ägandet fungerar smidigt i praktiken, även om arrangemangen kan fordra lite arbetsmässig flexibilitet emellanåt.