SLC - Pressbild20 Nord Gen
Skogsföryngring med rätt material krävs för klimatanpassningen

Friska och uthålliga skogar med tillräcklig genetisk mångfald är avgörande för att klara anpassningen till klimatförändringarna. För att förstå skogsbrukets utveckling och underlätta för det nordiska samarbetet är tillgång till gemensam statistik viktigt. Därför publicerade NordGen nyligen en uppdaterad och utökad statistikrapport om de nordiska ländernas användning av skogsplantor och frön.

SLC - Vietnam1
Vietnamesiska kooperativ viktiga för småbönder

Mer och mer mångsidig kooperativ verksamhet blir allt starkare i Vietnam. Kooperativ för jordbrukstjänster finns inom räckhåll för småproducenter och hjälper dem med klimatåtgärder.

SLC - Hanken Maria Ehrnstrom Fuentes 100962232
Hanken undersöker hur trädplantering påverkar människan och naturen

Att plantera träd är ett populärt och enkelt sätt att försöka rädda klimatet. Men är det verkligen så effektivt och miljövänligt som många tror? Vilka politiska krafter ligger bakom och vilka sociala konsekvenser har trädplantering i olika länder och kulturer?

SLC - Dikesrensning 3 A Webben
Viss oro när stödet för iståndsättningsdikning försvinner

När nya Metka träder i kraft vid årsskiftet försvinner stödet för iståndsättningsdikning. Det förväntas minska dikesrensningarna, vilket kan leda till mindre virkesproduktion på torvmarker. Det blir en omställning för alla, säger Jami Pirttimäki på Skogsvårdsföreningen Österbotten. Läs mer om skogsbruket i fredagens Skogsägar-tema!

SLC - Valtra Fabriken 5 Webben
AGCO förstorar och satsar på Valtrafabriken i Suolahti

AGCO har förstorat och investerat i Valtras traktorfabrik i Suolahti. En stor satsning är investeringen i en ny målerianläggning, som möjliggör att produktionen av S-seriens nya traktorer kan inledas i Finland.

SLC - Img 7717
Spakstyrd Fendt – bra vid lastararbete

Fendt erbjuder numera en spak för att styra traktorn för den som inte vill använda ratten. Utrustningen, som Fendt kallar ErgoSteer, passar perfekt vid frontlastararbete och tekniken är hämtad från hjullastare.

SLC - Marwin Gripenfrost Img 1210
En mästare i svängen

Med både midjestyrning och styrning på bakhjulen är det inte många maskiner i samma storlek som slår Torion 738 T Sinus på fingrarna när det gäller vändradie.

SLC - Precision Anders Wiksten
NSL:s Anders Wiksten: Precisionsodling handlar om att placera sina insatser rätt

– Precisionsodling går ut på att få rätt insats på rätt plats i rätt tid, säger Anders Wiksten, som är växtodlingsrådgivare på Nylands Svenska Lantbrukssällskap.

SLC - Jd 2
Självkörande robotar och maskiner och automatik till allt

Tekniken för självkörande traktorer och självgående lantbruksmaskiner har funnits i över 20 år, men föraren sitter fortfarande i hytten. I framtiden är det slut med det, i varje fall om man ska tro John Deere.

SLC - Kolumn Nilehn Webben
Kommentaren: Två parallella system

Att det blir autonoma fordon på våra åkrar i ganska stor skala förr eller senare är nog inget man behöver tvivla på. Frågan är hur det kommer att ske och vilken teknik som blir ledande.

SLC - Klimatsmart1
Klimatsmart teknik utvecklas hela tiden men politikerna hänger inte med

På grund av det allmänna kravet på att minska CO2-utsläppen från jordbruket blir användningen av växtoljebaserade bränslen allt viktigare. MultiFuel-motorn tillåter användning av biobränslen som är ren växtolja, biodiesel, förnybar diesel, standarddiesel eller bränsleblandningar och bidrar på så sätt till att bevara resurserna.

SLC - Maskindemo 1 2 Webben
NHK och Agco förevisade markberedning och traktorer på Kiala i Borgå

Trots soligt och skönt väder under fredagen i mitten av september var det ännu något fuktigt på tidiga förmiddagen när NHK visade upp Pöttingers stubbkultivatorer och tallriksharven Terradisc 5001 på Kiala gård i Borgå.