SLC - Petterin Vene
Klinkbygd träbåt med på Unescos lista för kulturarv

Unesco godkände förra december nordisk klinkbygd träbåt med på listan för immateriella kulturarv. Godkännandet är en betydelsefull åtgärd för vår skärgårdskultur, eftersom förr i tiden bygdes nästan alla bruks- och transportbåtar vid Finlands kust- och insjövatten av trä och just med denna klinkmetod, där borden delvis överlappar varandra.

SLC - Ulf Vest 1 Webben
Effektiv röjning banar väg för lönsammare skogsbruk

Efter tre år med inriktning på att reda upp och nyplantera skogar efter Alfrida-stormens häftiga förstörelse betonar Ålands skogsvårdsförening nu vikten av röjningar för att främja skogsbrukets långsiktiga lönsamhet. Läs mer om skogsbruket i fredagens Skogsägar-tema!

SLC - Valtra Q 1 Webben
Valtra Q är en smart och mångsidig traktor

Valtra Q är en helt ny modell från Valtra och en av de traktorer som är i final i fältklassen i Årets Traktor 2023. Maskinen har mycket intressant teknik.

SLC - Kolumn Backman Webben
Kommentaren: Många möjligheter med gårdens maskiner

Man måste inte äga alla maskiner själv, och samarbete är ett väldigt bra sätt att minska på kostnader i dessa ekonomiskt utmanande tider, påpekar Rickard Backman på Jeggars gård i Kyrkslätt.

SLC - Mf5 S145 1 Webben
Traktortest MF 5S – en traktor för alla

Massey Ferguson 5S är en liten smidig maskin med 2.550 mm hjulbas och 5,5 meters vändradie. Den passar på de flesta lantbruk och kan vara både liten och stor traktor på gården, beroende på behoven.

SLC - Trafikolyckor 1 A
Säkerhetsbältet räddar liv också i traktorn

Åren 2011-2020 dog 60 personer i trafikolyckor där en traktor var inblandad. I 21 av fallen var den avlidne traktorns förare eller passagerare. I dessa fall var det vanligt att personen som avled slungades ut från hytten och hamnade under traktorn.

SLC - Autonoma Fordon 2 Webben
Storleken HAR betydelse

Fendt var först ut att presentera en självkörande traktor och i dag har även John Deere en sådan maskin. Den sistnämnda marknadsför dock inte sin autonoma traktor i Europa eftersom den inte är laglig här i dag.

SLC - Betteknik 1 Webben
Ständigt uppkopplad betupptagare

Ropa introducerade nya Panther 2S som den mest dynamiska och kraftfulla betupptagaren i segmentet tvåaxlade maskiner. Den nya maskinen visades upp på Agritechnica 2021 och har funnits att köpa för sockerbetssäsongen 2022.

SLC - Aed9C10B5F9Afc80 Org
Väderstad får två silvermedaljer på Elmia

Väderstad tilldelas två silvermedaljer på Elmia Lantbruk Innovation Awards 2022, meddelar koncernen i ett pressmeddelande.

SLC - Markskanning 1 Webben
Exaktare gödselgivor genom markskanning

Med hjälp av markskanning kan jordbrukarna få en betydligt exaktare bild av hur jordarten och näringstillståndet varierar på skiftet, jämfört med traditionell markkartering. Därigenom kan givorna av gödsel, utsäde och kalk styras betydligt mer exakt. Det menar åtminstone Mikael Lindroos från Hankkija som visade upp markskanningsutrustning på en fältdag i Raseborg.

SLC - Lufttryck Img 7451
Ökad skörd med VF-däck

Med rätt lufttryck i däcken på såväl traktor som efterföljande redskap minskar bränsleförbrukningen och markpackningen. Det innebär minskade kostnader, men även ökad skörd.

SLC - Farmartank
Försäkringsexpert om bränslestölder: ”Håll låsen i skick”

Stöldkurvan tenderar att följa bränslepriserna. Därför gäller det nu att kontrollera bränsletankens säkerhet för att undvika försäkringsproblem.