SLC - Kvalprod1
Årets kvalitetsproducenter satsar på LED-belysning

Årets kvalitetsproducenter av grönsaker Martin och Carola Sigg i Pjelax har alltid gått i bräschen för ny teknik. I början av 2000-talet var de bland de första att börja med konstbelysning. De var också tidigt ute med LED som sedan 2014 används på hela odlingsytan. Läs mer i veckans Trädgårdstema!

Kommentaren: Lönsamma trädgårdsföretag behövs!

Välfungerande trädgårdsföretag med god ekonomi som har möjlighet att utveckla sin verksamhet är väsentliga för att trygga tillgången på inhemska grönsaker, bär och frukter, konstaterar Nina Sevelius, utvecklingschef för trädgårdsproduktion, SLF.

SLC - Lillbreds Gubbar 1 Webben
Inhemska jordgubbar till Valborg

Lill-Bred i Ingå satsar i år på att förlänga jordgubbssäsongen rejält. Det nyuppförda växthuset på 360 kvadratmeter ska fyllas med plantor i slutet av februari.

Växthusarealen kan öka mycket i framtiden enligt undersökning

Trots att växthusnäringens lönsamhet har varit svag under senare år finns framtidstro. Åtminstone enligt Kantar TNS Agri Oy:s undersökning som visar att många av företagarna som deltog i enkäten planerar att bygga ut.

SLC - Ozonvatten 1 Webben
Ozonvatten för kemikaliefri vattenrening i växthus

Uppstartföretaget Happico Oy har i samarbete professor Risto Tahvonen utvecklat användningen av ozonvatten i produktionen av trädgårdsväxter. Nu erbjuder företaget tekniska helhetslösningar för vattenrening med ozon i växthus. I sommar fortsätter utvecklingsarbetet.

SLC - Nordic Harvest Webben
EU:s största vertikala odling kan snart starta i Köpenhamn

Det danska uppstartföretaget Nordic Harvest är snart redo att starta Europas största vertikala trädgårdsodling i Taastrup utanför Köpenhamn. Grödorna odlas i hydrokultur i fjorton våningsplan.

SLC - Soderbloms 70 2 Webben
Sjuttioåringen som utvecklas i skidspåret

Sibbo är en av landets snabbast växande kommuner. Mitt i kommunens centrum, Nickby, står en ståtlig jubilar – Söderbloms trädgård. Handelsträdgården firar i år sitt sjuttioårsjubileum. Trädgården drivs i tredje generation.

SLC - Rosensallat 1 Webben
Köldknäpp tar fram rosensallatens färg och smak

Rosensallat, den i Italien så populära grönsaken (radicchio) produceras inte i någon större skala i Finland. Då vissa av sorterna behöver en köldknäpp för att få rätt smak kunde de var intressanta att odla här i Finland för att skördas på senhösten.

SLC - Nypon 1 A Webben
Nyponen från Gistö blir till pulver, sylt och puré

Det fläktar och blåser ofta på kullen invid Reksjön i Terjärv där Eivor Duvnäs i snart sex år ägnat sig åt en osedvanlig bärodling. Området kring Gistö gård är naturskönt, ett fredat kulturlandskap med kuperad terräng, och ett ypperligt läge för de 11.000 rosenbuskar som senaste säsong gav en handplockad skörd av uppemot 4.000 kilo nypon.

SLC - Bin9
Ekologisk biodling kräver kunnande och nytänk

Marc Bock är andra generationens biodlare med västeuropeiska rötter. Allt från naturmaterial till ekologiskt socker förutsätts för ekocertifiering inom biodling.

SLC - Deklaration1
Deklarationsråd 2020

Nu är det igen dags att fundera på jord- och skogsbrukets deklarationer. På det stora hela är mycket som förut vad gäller regler och deklarationsblanketter, men några nyheter är värda att notera. Läs mer i LF:s deklarationstema som sammanställts av Annika Nystén och Peter Österman, ProAgria Svenska lantbrukssällskapens förbund (SLF).

SLC - Deklaration10
Mervärdesskattedeklaration

Mervärdesskatten skall redovisas enligt anvisningarna på blanketten Deklaration av skatter på eget initiativ. De efterfrågade mervärdesskatteuppgifterna är samma som tidigare år, fastän blanketten fick en förnyad layout 2019.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning