Virkesförsäljningen har varit livlig i Österbotten på grund av de höga virkespriserna. Men den milda vädret har försvårat arbetet i de österbottniska skogarna. Drivningsläget har varit utmanande, säger Joel Kakkuri, skogsexpert på Metsä Group.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle


Senaste vecka valde SLC:s styrelse Otto von Frenckell till ny ordförande för skogsutskottet. Till viceordförande valdes Kenneth Påhls.
Enligt en oberoende slututvärdering har handlingsplanen för den biologiska mångfalden i skogarna i södra Finland 2008-2025 (METSO-programmet) haft en positiv inverkan på skogsnaturens biologiska mångfald, uppger Jord- och skogsbruksministeriet samt miljöministeriet i ett gemensamt pressmeddelande.
SLU har i flera försök visat att granplantor som odlats fram i en speciell kloningsprocess ratas av snytbaggarna. Det är en skalbagge som ställer till med problem för skogsägare. När de undersökte om plantorna också hade bättre motståndskraft mot rotticka som orsakar rotröta blev de förvånade. De klonade plantorna fick större angrepp av rottickan.

Flodpärlmusslan har goda chanser att överleva som art. Resultaten vid Jyväskylä universitets forskningsanläggning i Konnevesi är lovande. Här föds årligen nästan 20.000 små musslor. Av dem som planteras ut i naturen överlever de flesta.

Magnus Träskman är hemma från Helsingfors, och har sedan barnsben arbetat som skogshuggare för både privatpersoner och organisationer. Skogsintresset har bara vuxit med åren. Idag experimenterar han med sådd, trädsorter och blandningar av vilt och odlat. Han tampas med älgskador och angrepp från barkborre och talar varmt för kalhuggning och anläggning av blandskogar på naturens villkor. Läs mer om skogsbruket i fredagens Skogstema!

Som jordbrukare på en större gård måste man ha en klar uppfattning om lönsamheten inom olika produktionsgrenar. Det hoppas Jonas Borup att han har förutsättningar att bilda sig. Han ska så småningom ta över driften av Pockar gård i Lappträsk.

Pockar gård ägs och drivs av en jordbrukssammanslutning, som består av syskonen Kirsten och Niels Borup samt Jonas Borup, Niels Borups son. Ett generationsskifte inleddes i höstas och meningen är att Jonas tar över gården i etapper. Till en början är han nu med i jordbrukssammanslutningen med en tredjedel.

Just den här veckan har 24-årige Isac Eriksson undertecknat de sista pappren för att ta över släktgården i Jomala Ytterby, som var en av de första i Finland med lösdriftsladugård.

– Jag blev bonde för att kunna uppleva allt detta! utbrister unge bonden Kevin Brouillard. Han pekar på den nyplöjda åkern, fåglarna som letar efter mask och de frosttunga träden i horisonten mot den mörkgrå himlen. Även om yrket är tufft, finns det inget bättre här i världen!

Det är inte bara jordbrukarna som är viktiga för den inhemska livsmedelsproduktionen. Indirekt sysselsätter sektorn också tiotusentals andra yrkesverksamma. En av dem är Linus Skriko som står till tjänst när jordbruksmaskiner behöver service.

För att förbättra lönsamheten inom jordbruket behövs fler ägoregleringar. Det är frågan om stora projekt, men på sikt blir den ekonomiska nyttan stor. I Tuckur by i Vörå ser jordbrukarna redan fördelarna med ägoregleringen, som nyligen ägde rum.