Greppa Marknaden ordnar fältvandring i östra Nyland

Projektet Greppa Marknaden ordnar fältvandring på Stor-Sarvlaks i Lovisa 24.6.

SLC - Anders Portin Liggande
METSO-programmet får större resurser

Det mest konkreta i regeringsprogrammet för skogssektorns del är att METSO-programmet för frivilligt skogsskydd ska få mer pengar, säger SLC:s skogsombudsman Anders Portin. Forskning inom bioekonomi och skogsvård betonas i flera sammanhang. Den nya regeringen uppmuntrar också till att fasa ut stenkolet fort. Dessutom stöder man gipsspridningen och vattenskyddsåtgärder i Östersjön.

Medlemsförmån: SKED 2.0 är nu en webbaserad plattform

SKED är en ny marknadsplats där man kan lista behov och utbud av resurser inom lantbruket. På plattformen hittar du behändigt de maskiner du behöver och du ser även på kartan var de finns i förhållande till din egen adress.

SLC - Matskola Ruokakoulu 2019
Sommarverksamhet för hundratals barn på 4H:s Matskolor 

Svensk- och finskspråkiga 4H-föreningar arrangerar matskolor för barn runt om i landet. I sommar arrangeras 50 matskolor med närmare 800 barn. Temat på årets matskolor är potatis.

SLC - Mg 0579
SLC: Framtidsfokuserat regeringsprogram för lantbruket

Det nya regeringsprogrammet har noterat jordbrukets lönsamhetsproblem. Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. anser att det nya regeringsprogrammets satsningar på att lappa de gropar som uppstått i finansieringen av LFA, miljöersättningen och ekostödet under det sista året 2020 av pågående landsbygdsutvecklingsprogram är viktiga för hela näringen.

SLC - Embla2019 Ainoa Winery Cohen
Finland kammade hem två nordiska matpris på Island

Lördag kväll utsågs vinnarna i den nordiska mattävlingen EMBLA som gick av stapeln i Reykjavik på Island. Från Finland korades Ainoa Winery till Nordisk mathantverkare medan priset Nordisk mat till barn och unga gick till Motivas koncept Svinn-battle. I den nordiska mattävlingen, som gick av stapeln för andra gången, tävlade totalt 48 nominerade, varav sju starka bidrag från Finland och sju från Åland i var sin tävlingskategori.

SLC - Mg 0402 2
Regeringsprogrammet är nu spikat

Så är regeringsprogrammet spikat. Det kan regeringssonderaren Antti Rinne (sdp) berätta fredag på sena eftermiddagen när han möter den samlade pressen. – Innehållet i regeringsprogrammet är nu så pass klart att vi granskar den språkliga utformningen och sedan måste vi ännu kolla några ekonomiska siffror. Vi måste försäkra oss om att alla har förstått innehållet på samma sätt. Men programmet är nu i paket.

Skogsrådsmedlemmarna utsedda

Skogsråden för verksamhetsperioden 2019-2023 har valts i Nyland. Skogsrådet har 14 medlemmar som representerar skogsbranschens aktörer, den offentliga förvaltningen och intressentgrupper.

SLC stöder revidering av inlösningslagen

En helhetsrevidering av inlösningslagstiftningen är på sin plats anser SLC i sitt utlåtande om justitieministeriets betänkande om nya ersättningsgrunder i inlösningslagen. Den nuvarande lagen trädde i kraft 1978 och samhällets funktioner har förändrats på många grundläggande sätt under de dryga 40 år som gått sedan dess.

SLC - Antti Rinne Liggande
Nu hoppas Antti Rinne på regeringsprogram under fredagen

Regeringssonderaren Antti Rinne, Sdp, hyser stora förhoppningar om att de fem förhandlande partierna ska vara överens om ett regeringsprogram ännu under fredagens gång. Skattefrågorna är man redan nu principiellt överens om och under torsdagen ska finansministeriets tjänstemän granska de skattepolitiska linjedragningarna. Själva regeringsförhandlingarna återupptas fredag morgon.

SLC - Rinne 2
Regeringsförhandlarna eniga om de ekonomiska ramarna

Tongångarna var mer optimistiska än på länge tisdag morgon den här veckan då regeringssonderaren Antti Rinne, sdp, träffade journalisterna i Ständerhusets aula. Sent måndag kväll hade partiordförandena enats om de ekonomiska ramarna, varpå de övriga arbetsgrupperna kunde fortsätta sitt arbete under tisdagen. – De har tid på sig till i kväll, sade Antti Rinne tisdag morgon.

SLC - Integr2
Ny tjänst ska förbättra integreringen av arbetskraftsinvandrare i Närpes

Integreringen av vietnamesiska arbetskraftsinvandrare kommer att förbättras mycket i Närpes. Det efter att staden inrättat en ny tjänst som samhälls- och hälsokommunikatör. Från och med maj ger Luu Dieu Thuy information om det finska samhället på bland annat vietnamesiska.