Img 8724
Bli vän med spaden och kliv ur traktorhytten då och då för att se och känna på jorden, manar Johnny Granqvist. Det kan se svart och bra ut på ytan, men djupet ser du bättre på nära håll och med spade i hand.
Jordbruk SLC

Jordbearbetningsdag i
Övermark lockade många

Den jordbearbetningsdag som Övermark lokalavdelning arrangerade senaste söndag visade sig bli ett lyckat och välbesökt familjeevenemang. Tio traktorekipage deltog och med omkring tvåhundra besökare var arrangörerna mer än nöjda.

En av orsakerna till att Övermark ÖSP beslutade sig för att ordna en jordbearbetningsdag är att jordbrukarna i Närpes har en besvärlig säsong bakom sig. Många spannmålsodlingar har drabbats av ovanligt mycket grönskott, skördearbetet har varit utdraget och torkningskostnaderna höga. Det har också varit svårt för bönderna att besluta när de ska skörda.

– Med den här dagen vill vi visa vår uppskattning för jordbrukarna och att vi faktiskt bryr oss om dem, säger Johnny Granqvist för lokalavdelningens räkning. Vi vill få lite mervärde för jordbrukarna i kommunen.

Johnny har själv haft endast en liten mängd grönskott i år. Något han tror beror på sortvalet likväl som på jordens bearbetning och skick.

– Jag har sått både sent och tidigt i både ler- och mulljordar och det har lyckats bra, säger han. Det är ingen toppskörd, men den har en jämn och bra kvalitet.

Greppa spaden

Sju traktorekipage med olika modeller av jordbearbetningsmaskiner deltog i arbetsdemonstrationerna som kördes på olika åkrar med olika förutsättningar. Ekipagen fick köra ett par testlängder var, varpå jordarna undersöktes och kommenterades under Granqvists ledning.

Att bearbeta jorden inför odling är grundläggande, inget man bara ska göra lättvindigt för att sedan korrigera med växtskyddsmedel, menar Johnny.

– Det lönar sig att sätta ner tid och energi på den, säger han. Speciellt för dem som odlar ekologiskt är det viktigt vad man gör med jorden under höst och vår.

Det finns mycket att beakta; vad man odlar, hur man odlar och om man ska kombinera olika maskiner i jordbearbetningen.

Lantbrukaren borde överlag bli bättre på att kliva ur traktorn då och då för att på nära håll se och känna på jorden, samt med hjälp av spaden kontrollera hur djupt harven eller kultivatorn har gått och försäkra sig om att jorden är bearbetad och lucker.

– Bearbetad jord kan se svart och fin ut på ytan, säger Johnny. Men hur det ser ut därunder syns inte från hytten.

Det finns maskinfirmor som ordnar liknande maskindemonstrationer, men ett ÖSP-evenemang som sätter bondens produktivitet främst och inte har någon kommersiell agenda föll i god jord hos besökarna. Här handlar det enbart om att bli bättre med den eller de maskiner man redan har och att få bekanta sig med andras nya och gamla maskiner.

Två av de jordbrukare som demonstrationskörde sitt ekipage med varsin modell av tallriksharv var Dan Stenback och Daniel Groop. De uppskattade dagens tilldragelse.

– Det är intressant att kunna utbyta erfarenheter och att få höra hur olika maskiner arbetar, säger Dan som håller sig uppdaterad genom att läsa mycket facklitteratur.

Img 8753
Julia Sjöberg tillsammans med morfar Anders Ingves. Vi är främst här för barnbarnens skull, säger Anders. Det är bra med ett evenemang för både barn och vuxna.