Ledarsticket: Nationell landsbygdsprofil behövs i regeringsprogrammet

Litet överraskande gick centern ändå med på att delta i regeringsförhandlingarna, låt vara att partiordförande Juha Sipilä inte var lika kategorisk som hans företrädare Mari Kiviniemi för åtta år sedan. Sipilä sade ändå nej till en början.

SLC - Vaarbruk6
Vårbruket kom igång på allvar i Österbotten

Soligt och varmare väder. Först den här veckan har vårbruket kommit igång på allvar i Österbotten. Men en som var tidigt ute är Stefan Kastus i Vörå. Redan i början av veckan hade han sått all spannmål.

SLC - Stander 10
Bonden som försöker påverka regeringsförhandlarna

Nina Långstedt är jordbrukare i Ingå och på onsdagsmorgonen höll hon till utanför Ständerhuset i Helsingsfors för att föra fram producenternas hälsningar till beslutsfattarna på väg till de pågående regeringsförhandlingarna.

SLC - Stander 9
Regeringsförhandlarna fick med sig landsbygdens vägkost

SLC och MTK förde vid sitt ständerjippo på onsdagsmorgonen fram sina hälsningar till de pågående regeringsförhandlingarna.

SLC - Stander 1
Jordbrukarna har hälsningar till regeringsförhandlarna

Glöm inte situationen för de unga jordbrukarna. Det passar SLC:s andra viceordförande Mickel Nyström på att framhålla i sitt framförande till regeringssonderaren Antti Rinne, sdp, under SLC:s och MTK:s morgonkaffe i anslutning till regeringsförhandlingarna utanför Ständerhuset under onsdagen.

SLC - Img 1294
Åland Grönskar med sparrisfest

För tredje året i rad ordnas det vårliga evenemanget Åland Grönskar på lördag och söndag den 24-25 maj. Men den åländska ”Skördefestens lillasyster” smygstartar redan på fredagskvällen med stort invigningskalas vid Ålands Landsbygdscentrum i Jomalaby.

SLC:s fullmäktige håller vårmöte 10-11.6

SLC:s förbundsfullmäktige samlas till vårmöte i Helsingfors den 10-11 juni.

SLC - Svf Skrivelse Slotte Webben
Skogsvårdsföreningen Österbotten behandlade torvmarksskogsbruket

Skogsvårdsföreningen Österbotten höll vårmöte vid Yrkesakademin i Vasa tidigare i vår. Förutom stadgeenliga ärenden behandlade fullmäktige också en skrivelse om skogsbruk på torvmarker.

SLC: Skogsindustrins investeringar positiva nyheter för skogsägarna

Metsä Groups avisering om satsningar på en massafabrik i Kemi och ett sågverk i Raumo är positiva nyheter för de finländska skogsägarna, konstaterar SLC:s skogsutskott.

Medborgarorganisationer vädjar för METSO-programmet

Tillsammans med en lång rad andra medborgar- och intressebevakningsorganisationer vädjar SLC till alla riksdagsgrupper och berörda ministerier om att resurserna för programmet för skogarnas mångfald i södra Finland – känt som METSO-programmet – tryggas under den nya regeringsperioden som pågår fram till våren 2023. Bland de många undertecknarna finns utöver SLC även MTK, Finlands skogsmuseum Lusto, forststyrelsen, skogsbranschens expertorganisation Meto, skogsindustrins förening Metsäteollisuus, Natur och Miljö, 4H, Suomen latu, Finlands naturskyddsförbund och WWF.

SLC - Mg 9964
Nu förhandlar Antti Rinne om en rödmylleregering

En folkfronts- eller rödmylleregering är regeringssonderaren Antti Rinnes (sdp) mål med regeringsförhandlingarna som inleddes tidigt onsdag eftermiddag. Förutom socialdemokraterna deltar centern, svenska folkpartiet, de gröna och vänsterförbundet i förhandlingarna. Om förhandlingarna lyckas betyder det att samlingspartiet ingår i oppositionen liksom sannfinländarna och kristdemokraterna.

SLC - Akerskylt
SLC: Sätt gärna upp SLC:s åkerskyltar om de är i bra skick

SLC har redan under några somrar påmint trafikanter och konsumenter om den finländska matens ursprung och bondens arbete bakom maten genom SLC:s åkerskyltar.