riksdagens utskott

SLC-medlemmen Anders Norrback har utsetts till medlem i riksdagens jord- och skogsbruksutskott. Han är också medlem i i arbetslivs- och jämställdhetsutskottet och ersättare i stora utskottet. I kommunikationsutskottet och lagutskottet sitter för sin del SLC-medlemmen Sandra Bergqvist.

SLC - Fullm1
Ny ansvarsfördelning av CAP är ländernas och jordbrukarnas vilja

Omfördelningen av ansvar mellan Bryssel och EU:s medlemsländer för den gemensamma jordbrukspolitiken CAP är inget tillfälligt påhitt, utan det är jordbrukskommissionär Phil Hogans slutsats av böndernas och medlemsländernas egna önskemål.

SLC - Wlaxaback
SLC 2018 och 2019: Satsningar på marknadsföring, utbildning och sakkunnig personal

SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback redogör för det senaste verksamhetsåret. 2018 var första året med Thomas Blomqvist som fullmäktigeordförande och Mats Nylund som styrelseordförande.

SLC - W Rappe
Hälsningar från fältet till SLC:s fullmäktige

Förtroendevalda inom SLC och dess medlemsförbund framförde på tisdagen traditionsenligt hälsningar till SLC:s fullmäktigemöte i Helsingfors.

SLC - Wmote
ÖSP diskuterade djurskyddsgranskningar med myndigheter

I onsdags träffade ÖSP representanter för de myndigheter som handhar djurskyddsgranskningar. Målet med mötet var att diskutera de problem som husdjursproducenter i Norra Österbotten har upplevt i samband med djurskyddsgranskningar.

SLC höll sig framme i förhandlingarna om regeringsprogrammet

SLC har agerat aktivt gentemot de politiska partierna inför regeringsbildandet. Bland annat om detta påminner SLC:s ordförande Mats Nylund i sin genomgång av regeringsprogrammet under förbundsfullmäktiges vårmöte i Helsingfors i tisdags.

SLC - Paradbild Slc Fmge
SLC godkände miljöprogram

Lantbruket är ytterst sårbart vid snabba förändringar i miljön eftersom näringens produktivitet är beroende av att ekosystemet fungerar med de tjänster som det producerar. Det gäller exempelvis pollinering samt vattnets och näringsämnenas kretslopp. Inte minst av den orsaken anser SLC att nya strategier behövs, som beaktar balansen mellan bruk av naturtillgångar och ekosystemens bärkraft. Under sitt fullmäktigemöte i tisdags godkände SLC förbundets nya miljöprogram, det femte i ordningen sedan producentorganisationens första miljöprogram antogs 1990. Annika Öhberg föredrog ärendet.

SLC - Slcs Medaljregn Carita Marten Och Holger
Medaljer och lyckönskningar inför SLC:s fullmäktigemöte

Senaste måndag, kvällen före SLC:s vårfullmäktigemöte i Helsingfors, kunde SLC:s ordförande Mats Nylund tillsammans med verksamhetsledare Jonas Laxåback och förbundsekonom Gunilla Johansson överräcka förtjänsttecken som förlänats av republikens president till SLC:s tidigare ordförande Holger Falck, tidigare ordföranden för SLC Åboland och SLC:s fullmäktigemedlem Carita Häger På måndagskvällen blev också SLC:s fullmäktigeordförande Thomas Blomqvist lyckönskad till sin utnämning till minister för nordiskt samarbete och jämställdhet.

SLC - Niclas For Webben 1
Regeringsprogrammet positivt men framtidens CAP är osäker

SLC har på ett mycket bra sätt fört fram korrekta och obestridliga fakta i klimatdebatten. Det anser fullmäktiges första viceordförande Niclas Sjöskog, som öppnade SLC:s vårfullmäktige i Hagnäs i tisdags.

SLC - Img 7990
SLC på internationell livsmedelssäkerhetsdag: Finland föregångare på säkra livsmedel

Kunskap, samarbete och ansvarstagande gör den inhemska livsmedelskedjan säker. Om detta påminner SLC med anledning av den internationella dagen för säkra livsmedel, som firas i dag, fredag.

SLC - Styrmed2
Hon trivs med uppdraget som ny styrelseledamot i ÖSP

Till vardags arbetar hon som ekologisk dikoproducent och har teater som stort intresse och projektvis som arbetsfält. Sedan årsskiftet är Pauliina Holmqvist från Karleby också medlem i ÖSP:s styrelse. Ett uppdrag hon beskriver som utmanande och givande.

SLC - Mg 0585
Regeringsprogrammet bra för landsbygden enligt Mats Nylund

Nöjd med regeringsprogrammet, imponerad av processen och optimistisk inför regeringsperioden. Med de orden sammanfattar SLC:s förbundsordförande Mats Nylund sin åsikt om förhandlingarna kring regeringsprogrammet och resultatet. Mats Nylund var själv med om att förhandla fram programmet, han deltog i skattegruppen.