Jordbruk SLC Marknad

SLC Nylands spannmålsutskott:
Export ligger i odlarnas intresse

SLC Nylands spannmålsutskott diskuterade på sitt distansmöte på tisdagen möjligheterna till spannmålsexport i odlarregi nu i höst. Utskottet betonar vikten av export av spannmål och att delta i kommande export i odlarregi.

Farmers Grain Export-projektets exportchef Jukka Peltola och Polar Oats styrelseordförande Rikard Korkman deltog i mötet. De redogjorde för situationen på exportmarknaderna för tillfället och planerade exportaffärer i de odlarägda aktörernas regi.

Vi ser ut att här hemma få ett rätt stort utbud av fodervete, medan det finns en viss efterfrågan på fodervete på den internationella marknaden. Havreexporten är viktig för Finland, men för den finländska havren har konkurrenssituationen skärpts på den europeiska marknaden.

– Exporten är viktigt för balansen på vår spannmålsmarknad och nu är marknadsläget sådant att det ger vissa möjligheter för export även av fodervete i odlarregi, kommenterar spannmålsutskottets ordförande Bengt Nyman.

Spannmålsutskottet framhåller att det är i odlarnas intresse att exportera, om man från exporten får minst samma pris som från den inhemska marknaden.

Men under ett övergångsskede, för att få igång exporten i odlarregi, borde man som odlare även vara beredd att sälja en aning under det pris man kan få från inhemska marknaden vid samma tidpunkt. Det betalar snabbt tillbaka sig, då man stärker sin ställning på marknaden.

– Det finns även orsak att använda sig av spannmålstorget, viljatori.fi, för att spannmålsodlarna själva skall bli aktiva marknadsaktörer, framhåller Bengt Nyman. Där kan vem som helst bjuda ut eller erbjuda sig att köpa ett parti spannmål till ett pris som köparen eller säljaren själv fastslår. Viljatori.fi kunde fungera som arbetsredskap även vid ingåendet av exportkontrakt.

Utskottet noterade att den lokala prisnivån tydligt påverkats av att den ryska transitspannmålen ansträngt mottagningskapaciteten vid Suomen Viljavas hamnlager i Lovisa. Prisnoteringarna är nu klart lägre i Lovisa.

Utskottet förväntar sig att Suomen Viljava utvecklar sin mottagning av spannmål så att leveranserna av inhemsk spannmål under skördeperioden nästa höst inte påverkas.

Läs också: SLC Åboland vill se mera realistiska skördeprognoser