SLC: Skogsindustrins investeringar positiva nyheter för skogsägarna

Metsä Groups avisering om satsningar på en massafabrik i Kemi och ett sågverk i Raumo är positiva nyheter för de finländska skogsägarna, konstaterar SLC:s skogsutskott.

Medborgarorganisationer vädjar för METSO-programmet

Tillsammans med en lång rad andra medborgar- och intressebevakningsorganisationer vädjar SLC till alla riksdagsgrupper och berörda ministerier om att resurserna för programmet för skogarnas mångfald i södra Finland – känt som METSO-programmet – tryggas under den nya regeringsperioden som pågår fram till våren 2023. Bland de många undertecknarna finns utöver SLC även MTK, Finlands skogsmuseum Lusto, forststyrelsen, skogsbranschens expertorganisation Meto, skogsindustrins förening Metsäteollisuus, Natur och Miljö, 4H, Suomen latu, Finlands naturskyddsförbund och WWF.

SLC - Mg 9964
Nu förhandlar Antti Rinne om en rödmylleregering

En folkfronts- eller rödmylleregering är regeringssonderaren Antti Rinnes (sdp) mål med regeringsförhandlingarna som inleddes tidigt onsdag eftermiddag. Förutom socialdemokraterna deltar centern, svenska folkpartiet, de gröna och vänsterförbundet i förhandlingarna. Om förhandlingarna lyckas betyder det att samlingspartiet ingår i oppositionen liksom sannfinländarna och kristdemokraterna.

SLC - Akerskylt
SLC: Sätt gärna upp SLC:s åkerskyltar om de är i bra skick

SLC har redan under några somrar påmint trafikanter och konsumenter om den finländska matens ursprung och bondens arbete bakom maten genom SLC:s åkerskyltar.

Traktorer på vägarna

ÖSP uppmanar alla trafikanter till ömsesidig respekt, samt uppmärksamhet och tålamod.

SLC - Img 6292
ÅPF och Hushållningssällskapet sågar ny åländsk vattenlag

I ett gemensamt remissyttrande om förslaget till nya vattenlag för Åland är Ålands Producentförbund och Ålands Hushållningssällskap kritiska till växande byråkrati.

Sandra Bergqvist valdes till Folktingets ordförande

Riksdagsledamot Sandra Bergqvist valdes till Folktingets ordförande på Folktingets 100 års jubileums sessionen i Mariehamn. Bergqvist tar över ordförandeskapet efter avgående ordförande Thomas Blomqvist.

SLC - Pia Franzen
SLC Nylands ungdomsombud: ”Jag är uppvuxen i en fårbox”

SLC Nylands nya ungdomsombud heter Pia Franzén och är hemma från Tenala. Hon är utbildad agrolog från YH Novia och studerar för närvarande vidare för högre högskoleexamen vid Hämeen Ammattikorkeakoulu HAMK, därifrån hon utexamineras den sista maj.

SLC - Dsc 1329
Innebandy hjälper unga jordbrukare att slappna av

Framtidstro är inte någon bristvara bland yngre jordbrukare i norra svenska Österbotten. Det menar Anders Enlund som är ordförande för Norra Svenska Österbottens Unga Producenter. Föreningen satsar på innebandy som en sammansvetsande aktivitet framöver.

Blankettombuden hjälper med EU-stödansökan

Behöver du hjälp med EU-stödansökan? Som SLC-medlem kan du kontakta någon av de blankettombud som lokalavdelningarna inom förbunden har utsett.

Åländska restauranger vill inte Ålandsmärka sitt kött

Den 1 maj trädde en ny förordning i kraft som tvingar restauranger i Finland att ange ursprungsland för nöt, får, get, svin och fågel. Men de åländska restaurangerna vill inte att Åland ska anges som ett eget ursprungsland.

SLC - Mats Regeringsprogram
SLC vill ha en regering som beaktar jordbrukets lönsamhet

För jordbruket är svag lönsamhet den allt överskuggande utmaningen. Det säger ordförande Mats Nylund, som här redogör för SLC:s synpunkter inför regeringsförhandlingarna som inleds i dagarna. Den socialdemokratiska regeringssonderaren Antti Rinne torde i tisdags ha fått svar av riksdagsgrupperna på de åtta frågor han ställde för en vecka sedan. Lönsamhetsproblemen inom jordbruket går inte att lösa med en eller två åtgärder, utan det behövs ett paket, fortsätter Mats Nylund.