Ffd1
FFD ordnade ett utbildningstillfälle i fiskodling för kvinnokooperativen i Nepal för att säkra familjernas proteintillgång och ge extra inkomst. FOTO: FFD
Jordbruk Skogsbruk Globalt SLC

FFD:
Viktigt att trygga
matproduktionen när
hungersnöden ökar globalt

Coronapandemin har gjort att hungersnöden i världen ökar. Food and Forest Development Finland FFD, där SLC är medlemsorganisation, jobbar på gräsrotsnivå för att småbrukare i hårt drabbade utvecklingsländer ska kunna förse sina familjer och samhällen med mat.

– Vi är inne i den potentiellt värsta hungerskrisen på 50 år, berättar FFD:s projektsakkunniga Jenny Öhman. Därför fokuserar FFD nu på att ge småbrukare en möjlighet till inkomst och därigenom att köpa mat för sin familj.

Det betyder stora satsningar på produktion och distribution av livsmedel, i hela värdekedjan. Genom att stärka kooperativen i utvecklingsländerna och utveckla företagsverksamheten kan jordbrukarna också få ett bättre pris för sina varor.

– FFD har fått ändra projektplanen för så gott som alla sina projekt och allokera om medel på grund av pandemin. Ett konkret exempel är att vi fick igång exporten av grönsaker igen från Tanzania till EU. Den hade stannat upp totalt eftersom flygen slutade gå.

De fattigaste är beroende av småskaligt jordbruk

Via sina partnerorganisationer har FFD också spridit information om pandemin och om hur man skyddar sig. Också det är en fråga om matsäkerhet.

– Omkring tre fjärdedelar av världens fattigaste människor bor på landsbygden. De är beroende av småskaligt jordbruk och att produktionen hålls igång för att få mat och en inkomst.

Samtidigt förbättras livskvaliteten i krigsområden.

– Det finns olika sorters konflikter i alla de länder vi jobbar i, och det måste beaktas i vårt arbete. Det viktigaste fredsarbetet görs genom att trygga matproduktionen, stöda producentorganisationerna och genom jämställdhetsarbete.

I Moçambique där SLC:s ordförande Mats Nylund är twinning-expert pågår många konflikter i landets norra delar.

– I fjol slog en cyklon till i södra Moçambique, vilket påverkade bland annat mattransporterna i resten av landet, säger Öhman.

FFD:s projekt är beläget i mitten av landet, där skördarna uteblev till följd av cyklonen. Genom att möjliggöra fortsatt produktion kunde folk bo kvar, i stället för att vara tvungna att fly. Genom att trygga matproduktionen påverkas de inte heller lika direkt av konflikten i norr.

Dubbel inkomst för familjerna

FFD jobbar direkt för familjernas bästa genom att ge kvinnorna på landsbygden en inkomstmöjlighet. I Nepal görs det bland annat genom fiskodling och utveckling av träprodukter.

– De nepalesiska männen arbetar ofta i Indien, och mammorna är hemma med barnen och sköter familjens jordbruk. Genom FFD:s fiskprojekt får kvinnorna möjlighet till mera proteinrik kost, samtidigt som de kan sälja en del av fisken de odlar och få en inkomst.

FFD är en lämpligt liten organisation och hjälpen kan anpassas enligt behov.

– I Nepalprojektet betyder det planering av fiskodlingsverksamheten så att den är klimatsmart och hållbar, samt utbildning för kvinnorna i business planning och bokföring. Kvinnorna kan ofta inte läsa eller räkna vilket ger en extra utmaning.

Även inom det mansdominerade skogsbruket har FFD utvecklat ett sätt för kvinnorna att tjäna sitt levebröd.

– Vi ser en stor ekonomisk möjlighet i att vidareutveckla biprodukter från skogsbruket, som att göra tallrikar av salträdets blad, säger Öhman.

I Nepal har några kvinnor från FFD:s projekt fått så starka roller inom sina organisationer att de kunnat ställa upp i val.

– De har fått ledarpositioner inom sina samhällen, platser som ofta upptagits av män. Det visar att våra projekt kan påverka på flera nivåer och förbättra jämställdheten.

FFD har för tillfället 9 projekt på gång och stöder 10 olika kooperativ.

– I fjol nådde vi ungefär 200.000 personer som på ett eller annat sätt fick hjälp via FFD:s projekt. Projekten finansieras via statliga medel och EU-medel, men de har också ett krav på självfinansierad andel. Där hoppas vi att var och en vill vara med och stöda arbetet, antingen via vår nätbutik eller genom månatliga donationer.

Ffd2
FFD har för tillfället 9 projekt på gång och stöder 10 olika kooperativ. FOTO: FFD

Dags att fira pappa – hjälp samtidigt en familj i nöd!

Nu kan du ge en farsdagsgåva åt pappa och samtidigt stöda en jordbrukarfamilj i ett utvecklingsland. Food and Forest Development Finland FFD:s immateriella gåvor hjälper där nöden är som störst: tre fjärdedelar av världens fattigaste människor bor på landsbygden.
Genom din hjälp kan jordbrukarfamiljer i utvecklingsländer utbilda sig, få en inkomst och mat på bordet. I FFD:s gåvoshop kan du kan bland annat ge en lantbruksutbildning för 15 euro, 1.000 fiskyngel för 20 euro eller hjälpa småbrukarna tackla klimatförändringen för 25 euro.
Presenterna är symboliska, men motsvarar den verksamhet som FFD stöder.
Välj den gåva som din pappa skulle uppskatta mest här!
FFD har nu också penninginsamlingstillstånd för hela landskapet Åland. Mer information om tillståndet finns på FFD:s uppdaterade hemsida.