50564961428 E9D4C8Fc53 O
SLC Åbolands ordförande Mickel Nyström var med och överräckte medborgarinitiativet om stamvårdande jakt och förhindrande av vargskador till riksdagen på onsdagen. Från höger riksdagens biträdande generalsekreterare Timo Tuovinen, lagstiftningsdirektör Tuula Kulovesi och de som överräckte initiativet nämligen Jukka Immonen, Jaakko Silpola, Mickel Nyström och Timo Leskinen. FOTO: Hanne Salonen/Riksdagen
Jordbruk Skogsbruk SLC Livet på landet

Varginitiativet överläts
till riksdagen

Medborgarinitiativet ”Inledande av stamvårdande vargjakt och förhindrande av vargskador” har på onsdagen överlåtits till riksdagen. Nu går processen med medborgarinitiativet vidare i riksdagen.

I medborgarinitiativet föreslås att det bereds en lag som möjliggör inledande av stamvårdande jakt på varg. Lagen ska också möjliggöra noggrannare uppskattning av vargstammens storlek än för närvarande, vargens rasrenhet och definiera ett nationellt enhetligt tillvägagångssätt för att avlägsna vargar som utgör hot eller fara.

Medborgarinitiativet samlade de 50.000 underskrifter som behövs på mindre än en vecka.

Totalt samlade initiativet 61.618 underskrifter under en månads tid. Efter det avbröts insamlingen av stödförklaringar för att initiativet skulle kunna ges till riksdagen för behandling så fort som möjligt.

– Jag är glad över att vi rott det här i land så här långt. Nu är det upp till riksdagen att fatta goda beslut. Arbetet med den högst aktuella vargfrågan fortsätter förstås också inom intressebevakningen, säger SLC Åbolands styrelseordförande Mickel Nyström.

Olika slags skador

Under sommaren och hösten har vargar förorsakar betydande skador på både produktionsdjur och jakthundar. Hela fårflockar har rivits.

Till exempel i Björköby i Replot revs cirka 150 får i början av hösten och kalvar har tagits från lösdriftsladugårdar.

I början av jaktsäsongen, under perioden 20.8-31.10 har vargar haft ihjäl 21 jakthundar. Dessutom har vargar rivit femton hundar som överlevde. Jaktsäsongen fortsätter till slutet av februari.

Vargar har tagit hundar och katter även från gårdar.

Vargstammen har ökat i Finland. Enligt Naturresursinstitutet Luke fanns det i mars 2020 cirka 25 procent fler vargflockar än föregående år. I år har vargar rört sig på människors gårdar över 2.800 gånger enligt rovdjursobservationssystemet Tassu.

Bakom medborgarinitiativet står Finlands Jägarförbund, lantbruksorganisationerna SLC och MTK samt flera jakthundsföreningar.