Jordbruk SLC

Webbinarium:
Bättre skördar genom
minskad markpackning
och förbättrad markstruktur

En god markstruktur lägger grunden för en god skörd. Markpackning försämrar skördenivåerna, odlingsväxternas tillväxt och åkerns vattenhushållning.

I det här webbinariet berättar Thomas Keller, professor i markmekanik och jordbearbetning vid Sveriges lantbruksuniversitet, hur vi kan känna igen en packad åkermark och hur mycket markpackning kostar i form av lägre skördar. Han berättar också om hur vi kan bruka odlingsmarken så att risken för markpackning minskar och hur vi kan bygga upp markstrukturen igen i en skadad åkermark.

Vi diskuterar hur vi kan minska belastningen på marken från jordbruksmaskinernas däck och hur vi kan öka markens motståndskraft genom att anpassa växtföljden och jordbearbetningen till de lokala förhållandena.

Växtodlingsrådgivare Peter Fritzén från Finska Hushållningssällskapet kommenterar ur finländsk synvinkel. Under webbinariet finns det tid för frågor och diskussion.

Webbinariet hålls 26.11 kl.10-12 via Microsoft Teams. Anmäl dig här senast 25.11.

Har du frågor? Kontakta Anne Antman, tel. 040-6503690, anne.antman@bsag.fi.

Arrangören Carbon Action är en samarbetsplattform startad av BSAG. Plattformens huvudmålsättning är att forska, verifiera och främja kolinlagring i åkermarkerna och därigenom hejda klimatförändringen och övergödningen av Östersjön. Det vetenskapliga forskningsarbetet koordineras av Meteorologiska institutet.

Det svenskspråkiga delprojektet finansieras av Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, Stiftelsen Finlandssvenska Jordfonden och Svenska Kulturfonden.