SLC - Banneri Tekstiton Swe 03
Öppna ekogårdar virtuellt med videohälsningar från producenter

Firandet av öppna ekogårdar i samband med Naturens dag under den sista lördagen i augusti flyttas i år framåt till augusti 2021 med anledning av coronapandemins situation.

SLC - Dsc8226
SDP-utspel upprör pälsdjursuppfödarna

Kenneth Ingman, styrelseordförande för Finlands pälsdjursuppfödares förbund Fifur, är mäkta förvånad över SDP:s partidagsbeslut att börja jobba för att förbjuda pälsdjursnäringen. Vi tar nog väldigt illa vid oss över att SDP i huvudstadsregionen på det här sättet vill avsluta österbottniska arbetsplatser. Jag är förvånad att man inom partiet tillåter att en sådan utveckling sker.

SLC - Dsc 3690
Producentkaféer kärnan i ÖSP:s Ekonomilaboratoriet

Att hjälpa gårdar med framtidsplaner att ta ytterligare ett steg framåt är målet för ÖSP-satsningen Ekonomilaboratoriet. Ambitionen är att projektet ska få en nystart och komma igång på allvar efter en trög start som har präglats av distansarbete och virtuella möten.

Delta i GREPPA LIVE – Marknadssnack

Greppa Marknaden sänder snack om marknaden live tisdagen 1.9, kl.08.15. Rikard Korkman och Oskar Dannbäck talar om spannmålsmarknaden över morgonkaffet.

SLC stöder pälsnäringen

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC är besviken över Socialdemokraternas partikongressbeslut om att arbeta för att avveckla pälsnäringen i Finland.

Ledare: Krigstillstånd inom dagligvaruhandeln - vem hamnar i skottlinjen?

Speciellt i det rådande läget bör livsmedelsombudsmannen göra sitt yttersta för att skapa en bättre balans i livsmedelskedjan, det aviserade priskriget kan nämligen leda till det diametralt motsatta, konstaterar Staffan Pehrman.

SLC - Ungabesok5
Första fysiska träffen på länge för ÖSP:s ungdomsutskott

Efter månader av distansmöten höll ÖSP:s ungdomsutskott ett fysiskt sådant förra veckan. Utskottet diskuterade aktuella frågor och besökte också Euro-Bull i Härkmeri. Intressant, tyckte deltagarna.

SLC - Budget2
Statsbudgeten 2021: Rätt så lika förslag från JSM och finansministeriet

Förra veckans torsdag offentliggjordes finansministeriets och de övriga ministeriernas förslag till statsbudget för 2021. Jord- och skogsbruksministeriets samt finansministeriets förslag är den här gången förhållandevis lika, men skiljer sig ändå på några punkter.

SLC Nyland: Satsa på småskaliga biogasanläggningar!

SLC Nyland framhåller att det behövs betydligt större anslag än de 4 miljoner euro som finansministeriet föreslår i sitt budgetförslag för att utveckla produktionen av biogas.

SLC - Kaj Hemberg
Potatisodlarna i Svenskfinland levererar

Odlarna i Svenskfinland levererar potatis i höst trots en utmanande vår. På många håll är skördeutsikterna goda fastän första vågen av coronapandemin inträffade under en känslig tidpunkt på våren då produktionsinsatserna ska införskaffas och potatisen sättas.

SLC - Mats Nylund
Dagligvaruhandelns priskrig: SLC kräver utredning för att inte producenten ska hamna i skottlinjen

SLC kräver att livsmedelsombudsman Olli Wikberg startar en utredning för att se till att primärproducenten inte hamnar i skottlinjen när dagligvaruhandelns aktörer drar i gång sitt nyligen aviserade priskrig, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

SLC - Dsc 0139
SLC Nylands sommarmöte bekantade sig med våtmark

Endast ett fåtal av de SLC-aktiva jordbrukarna i Nyland hade inlett trösksäsongen förra veckan och kunde sålunda med gott samvete delta i sommarmötet som denna gång ordnades i Sjundeå. SLC Nylands sommarmöte bekantade sig bland annat med Anna och Tom Lemströms våtmark på Karuby gård.