Slc5
Kristian Westerholm behandlade Ukrainakriget, CAP-planen och EU-politiken i sitt inledande tal.
SLC

Den europeiska politiken
var tongivande då Westerholm
öppnade SLC:s fullmäktigemöte

Fullmäktigeordförande Kristian Westerholm öppnade SLC:s fullmäktigemötet med en geopolitisk hälsning – kriget i Europa har fått direkta konsekvenser även för det finska jordbruket.

– Rysslands angrepp på Ukraina i februari kommer för oss jordbrukare i ett besvärligt läge. Lönsamheten på våra gårdar hade redan länge varit svag och den ekonomiska beredskapen att ta emot nya kriser är svag, inledde Westerholm.

Han konstaterade hur den rädsla för en annalkande inflation som stod vid dörren inför öppnandet av förra årets fullmäktigemöte ett år senare nått totalt oanade dimensioner på grund av det pågående kriget. Westerholm påtalade de kraftigt förhöjda priserna på energi, gödselmedel och proteinfoder samt hur de stigande produktpriserna inte varit tillräckliga för att täcka kostnaderna.

– Alla ansträngningar för att få igenom ytterligare prisförhöjningar via livsmedelsindustrin och uppköpare till dagligvaruhandeln måste fortsätta med oförminskad styrka för att trygga en fortsatt inhemsk livsmedelsproduktion och en god självförsörjning på mat.

Nya CAP-planens inverkan på stödpolitiken

Westerholm lyfte fram CAP-reformen samt de förändringar i stödsystemet den lett till. Det positiva i reformen ligger i det faktum att stödrätterna försvinner.

– Införandet av stödrätter var ett stort misslyckande som enbart har lett till förhöjda arrenden och markpriser och till mer byråkrati.

En tydlig försämring handlar enligt Westerholm om de oacceptabla stödutbetalningstidtabellerna som då de förskjuts rubbar betalningsförmågan på gårdarna vilket skapar allvarliga problem.

En annan försämring är slopandet av husdjursförhöjningen på LFA-stödet där myndighetslöftena om kompenserande stöd inte går att infrias.

Trots att alla detaljer i CAP-planen ännu inte är helt klara gav Westerholm en försiktigt positiv sammanfattning:

– I det stora hela så kan väl konstateras att branschen kan leva med de nya reglerna för jordbruksstöden.

Intressebevakningen i Bryssel är fortfarande livsviktig

I oktober deltog SLC:s styrelse i firandet av Brysselkontorets försenade 30-årsjubileum. Kontoret är gemensamt med MTK och Pellervo, och Westerholm påminde om hur samarbetet varit en framgångssaga för SLC då man på egen hand inte skulle ha resurser att föra talan på EU-nivå.

Westerholm påpekade även att EU:s allt starkare ambitioner gällande i och för sig viktiga klimat- och biodiversitetsfrågor riskerar få allvarliga konsekvenser då medlemsländernas olikheter inte beaktas.

– Vi anser ju att beslut i skogspolitiken skall fattas nationellt men det är lätt att märka att man gärna i Bryssel vill ta över beslut som nära berör skogsfrågor, så som taxonomi och restaurering. Det är olyckligt om denna trend fortsätter.

Slutligen framförde Westerholm vikten av ungdomsutbildningar för att organisationen skall ha duktiga intressebevakare även i framtiden.

– Det är ytterst viktigt att sådana utbildningar ordnas och roligt att kunna konstatera att det finns intresse för dem bland medlemmarna.

Läs också:
Höga kostnader och egendomsskydd väckte diskussion på SLC fullmäktige
Tauriainen: En förvärrad lönsamhetskris hotar i sista hand försörjningsberedskapen