SLC - Kaj Hemberg
Potatisodlarna i Svenskfinland levererar

Odlarna i Svenskfinland levererar potatis i höst trots en utmanande vår. På många håll är skördeutsikterna goda fastän första vågen av coronapandemin inträffade under en känslig tidpunkt på våren då produktionsinsatserna ska införskaffas och potatisen sättas.

SLC - Mats Nylund
Dagligvaruhandelns priskrig: SLC kräver utredning för att inte producenten ska hamna i skottlinjen

SLC kräver att livsmedelsombudsman Olli Wikberg startar en utredning för att se till att primärproducenten inte hamnar i skottlinjen när dagligvaruhandelns aktörer drar i gång sitt nyligen aviserade priskrig, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

SLC - Dsc 0139
SLC Nylands sommarmöte bekantade sig med våtmark

Endast ett fåtal av de SLC-aktiva jordbrukarna i Nyland hade inlett trösksäsongen förra veckan och kunde sålunda med gott samvete delta i sommarmötet som denna gång ordnades i Sjundeå. SLC Nylands sommarmöte bekantade sig bland annat med Anna och Tom Lemströms våtmark på Karuby gård.

SLC - Nyland Korn
SLC Nyland: Skörden blir klart mindre än ifjol, priset fortfarande alltför lågt

Tröskningssäsongen har kommit bra igång i Nyland med skörd av råg, höstvete och tidigt korn. Skörden av råg och höstvete ser ut att bli hyfsad. Kvaliteten verkar vara bra, medan skörden per hektar i medeltal verkar bli rätt medelmåttig. För den vårsådda sädens del är mognaden ganska ojämn överlag, vilket skjuter fram skörden, ger ojämn kvalitet och höjer torkningskostnaderna.

SLC - Podd Bengts
Kalkonuppfödning är en framtidsnisch

I det första avsnittet i poddserien ”Framtidsodlarna” möter lyssnarna kalkonuppfödaren Kristian Bengts i Övermark, Närpes. Han valde att satsa på nischen kalkoner och han har i dag cirka 28.000 stycken, som föds upp både traditionellt och i form av frigående ängskalkoner.

ÖSP:s spannmålsutskott: Grönskotten skapar huvudbry

Spannmålsodlarna står inför svåra beslut inför skörden på grund av den rikliga förekomsten av grönskott. Inga alternativ är bra, säger Bengt Eklund, ordförande för ÖSP:s spannmålsutskott, som hade möte förra veckan.

SLC - Podd
SLC lanserar ny podd: Snart kan du lyssna på Framtidsodlarna

Framtidsodlarna heter en ny poddserie av SLC som har premiär i mitten av augusti. I respektive avsnitt får lyssnaren möta jord- och skogsbrukare inom olika produktionsinriktningar hemma i deras egen miljö i någon del av Svenskfinland. Varannan vecka lanseras ett nytt avsnitt under hösten.

SLC - Img 20190718 143703
Finländska matens dag firas 4.9: Uppmärksamma dagen med en banderoll!

Historiens första Finländska matens dag firades ifjol och även i år är alla finländare inbjudna för att uppmärksamma dagen fredagen den 4 september. Inom ramen för kampanjen uppmärksammas Gott från Finland-ursprungsmärket som ett kännetecken för finländsk mat.

Bergqvist ger över Sydkustens ordförandeklubba

Sydkustens landskapsförbunds ordförande, riksdagsledamot Sandra Bergqvist (SFP), ställer inte upp för omval på förbundsmötet i september.

SLC - Carbon
Ännu hinner du påverka Carbon Actions innehåll

Fortfarande kan du som odlare påverka innehållet, teman för tillställningar och material som produceras av projektet Carbon Action Svenskfinland genom att besvara enkäten på webben senast 10.8.

SLC - Mats Nylund Slc Ordf 1
SLC: Positivt beslut om EU:s budgetram

EU:s statschefer nådde i slutet av juli enighet om EU:s budgetram för perioden 2021 till 2027. Parlamentet kräver ännu tilläggsförhandlingar, men det påverkar knappast jordbrukets finansiering.

SLC - Klimatvagkarta Allmanbild Sv
75 procent av finländska jordbrukets växthusgasutsläpp kommer från marken – effektiv åkeranvändning är nyckelfaktorn

​Jordbrukets klimatvägkarta beräknar att om torvjordarnas utsläpp minskas, kolbindningen på mineraljordar effektiveras samt om biogasproduktionen och användningen av solenergi ökas på gårdarna är det möjligt att enligt nuvarande beräkningar minska jordbrukets utsläpp av växthusgaser från nuvarande med upp till 29 procent till 2035 och med 38 procent till år 2050 utan att produktionen minskas.