Ospp4
Mikael Hallbäck, direktör på Österbottens Handelskammare, berättade på ÖSP:s höstmöte om att det ser bra ut med investeringar i Vasaregionen. Arbetslösheten är också mycket låg.
SLC

Stora investeringar
på gång i Vasaregionen

Det går mycket bra för Vasaregionen som har landets lägsta arbetslöshet på endast 5,3 procent. Samtidigt finns planer på enorma investeringar i hela landskapet – från Sydösterbotten till Karleby.

– Det har aldrig hänt så mycket i vår region som nu. De planerade investeringarna uppgår till hela fem miljarder, berättade Mikael Hallbäck, direktör på Österbottens Handelskammare.

Han berättade för deltagarna på ÖSP:s höstmöte om handelskammarens verksamhet och det ekonomiska läget i regionen. Det som står klart är att Österbotten är ett exportdrivet landskap som har stort behov av arbetskraft.

– Det beräknas att huruvida investeringarna förverkligas kan det komma 2.500-5.000 arbetsplatser till i vår region och under byggnadsskedet behövs 2.000 personer. Det här har alla sektorer, även jordbruket, nytta av, konstaterar Hallbäck.

Handelskammaren har flera medlemsföretag inom livsmedelsproduktionen och skogsbruket. Trots att primärnäringarna faller utanför den egentliga verksamheter, vill Hallbäck utreda samarbetsmöjligheter.

– Tillsammans med producentrörelsen kan det finnas möjligheter till samarbete i till exempel lobbningen mot riksdagen och EU.

SLC:s ordförande Mats Nylund ser samarbetsmöjligheter bland annat när det gäller EU och dess arbete med taxonomin. Han konstaterade också att investeringar som är viktiga för skogsbruket inte har fått miljötillstånden godkända. Här kunde det också finnas skäl att samarbeta mera.

– Vi fungerar som nätverk och ett första steg kunde vara att boka in ett gemensamt möte. Vi jobbar dagligen mot EU och just tillståndsfrågor är något som vi aktivt bevakar. Köerna är långa och den här processerna måste påskyndas. Så vi diskuterar gärna med er var vi kan hitta punkter att samarbeta kring, säger Hallbäck.

Läs också:
Långgård: Grön politik har försatt hela Europa i en sårbar situation
ÖSP: Jord- och skogsbrukarna behöver en fungerande marknad
Nylund: Vilseledande uppgifter används när EU bereder taxonomin
Tydligt missnöje över förda politiken på ÖSP:s höstmöte
JMK-Milkhouse utsett till årets praktikvärd av YA