Jordbearbetningsdag i Övermark på söndag

Övermark ÖSP arrangerar en jordbearbetningsdag nu på söndag 27.9.

SLC - Dsc 3854
Växtkraft – en splitterny digital plattform och materialbank

Avsikten är att styra digital information om olika aktuella växthusprojekt till ett och samma ställe på nätet. Webbplatsen Växtkraft förverkligar detta mål. Ambitionen är att sajten ska vara fullt utvecklad i slutet av september.

SLC - Img 20200907 104023
SLC och MTK överräckte hälsningar från producenterna till Årets Kock och Servitör

Årets Kock Lari Helenius och Årets Servitör Christian Angelov fick i måndags hälsningar från matens producenter via samarbetsparterna MTK och SLC.

SLC - Framtidsodlarna Finne
Finne jobbar med att skapa trenderna själva

Rosmarie och Christer Finne i Solf, Korsholm, odlar i dag cirka 50 olika grönsaksprodukter på friland. I det tredje avsnittet i podcasten Framtidsodlarna talar far och dotter Finne om det positiva och det negativa med att ha ett så pass brett sortiment.

Kommentaren: Investeringar trots låga producentpriser

Glädjande nog investeras det en hel del i produktionsbyggnader, torkanläggningar, täckdiken och produktion av förnyelsebar energi i landskapet, trots rådande Corona pandemi och låga producentpriser, konstaterar Tomas Långgård, förbundsordförande för ÖSP.

SLC: Välkommet med ökat träbyggande – av finländskt virke

SLC välkomnar de nationella målen för offentligt byggande i trä som offentliggjordes i tisdags. SLC betonar vikten av att det i praktiken också i första hand är inhemskt virke som används.

Varginitiativet är öppet till 21 september

Medborgarinitiativet om att inleda stamvårdande jakt på varg och att förhindra vargskador samlade 50.000 underskrifter på mindre än en vecka. Initiativet kommer att vara öppet till den 21 september, och kan undertecknas fram till dess.

Medborgarinitiativ för att inleda stamvårdande vargjakt har öppnat

​Ett medborgarinitiativ om att inleda stamvårdande jakt på varg och att förhindra vargskador har öppnat på webbtjänsten medborgarinitiativ.fi. Medborgarinitiativet kan undertecknas direkt i webbtjänsten eller genom att skriva ut blanketten på papper och skicka in den per post.

SLC - Mickel Nystromw
Stamvårdande jakt på varg får stort understöd

Ett medborgarinitiativ om att inleda stamvårdande jakt på varg och förhindra vargskador har på några dygn samlat närmare 42.000 underskrifter. SLC vädjar nu till dem som upplever den nuvarande vargsituationen som ohållbar att underteckna medborgarinitiativet. Målsättningen är att det bereds en lag som skapar ramar för inledande av stamvårdande vargjakt redan under vintern 2020-2021.

SLC - Kop Av Bonden 2020 Agg Sv
Öppna gårdar hålls på Köp av bonden!-dagen den 12 september

Om några veckor är det dags för den femte nationella dagen då gårdar runt om i landet kan hålla öppet hus och sälja råvaror till konsumenter. Anmälan för producenter att hålla öppen gård är ännu öppen.

SLC - Slc 75 Stampel
SLC firar 75 år 2021 istället

SLC:s styrelse har med hänvisning till covid19-smittläget beslutat skjuta fram centralförbundets 75-årsjubileum med ungefär ett år till slutet av året 2021.

SLC - Nylandplan
SLC Nyland: Markägarnas rättigheter är satta på undantag

Landskapsfullmäktige godkände Nylandsplanen i tisdags. SLC Nyland ställer sig kritiskt till att man nu tar in nya, ej fastställda, skyddsområden i landskapsplanen som oskäligt begränsar markägarens rätt att använda sin egendom.