Slc1
SLC:s fullmäktige som senaste vecka var samlat till höstmöte i Vanda var oroad över lönsamheten i jordbruket, men fastställde också budgeten för nästa år och en uppdaterad strategi.
SLC

Höga kostnader och
egendomsskydd väckte
diskussion på SLC fullmäktige

Utmaningarna då det gäller lönsamheten i jordbruket, speciellt för den enmagade sektorn, väckte diskussion bland delegaterna på SLC:s fullmäktigemöte senaste vecka. En annan fråga som engagerade fullmäktige var hotet mot markägarnas egendomsskydd som aktualiserats vid revideringen av naturskyddslagen. De personval som gjordes på mötet var odramatiska – Kristian Westerholm återvaldes till fullmäktigeordförande och Mats Nylund till centralförbundsordförande.

På mötet presenterade SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback läget i förhandlingarna kring de nationella stöden. Förhandlingarna har framskridit långt, enbart 6 miljoner euro av de 350 miljoner som finns tillgängligt är ofördelade. Det nationella stödpaketet innehåller däremot inte verktyg som helt kan ersätta LFA-husdjurstillägget som faller bort ur stödprogrammet nästa år.

Speciellt utsatt är den enmagade sektorn, det vill säga svin- och fjäderfä. Stödförhandlarna har begärt en utredning om frågan och den utredningen kommer att presenteras på följande förhandlingsmöte.

Slc3
Henrik Holm är oroad för lönsamheten inom svinsektorn och påpekade att systemet med referensmängder behandlar nya gårdar orättvist.

Svingårdar blir utan stöd

– En stor del av svingårdarna kommer inte att få del av de nationella stöden eftersom vi inte har några referensmängder. Livsmedelsförsörjningspaketet från i våras gick till stor del också oss förbi. Många nya större svingårdar byggda efter 2007 gick miste om stöd från i våras. Någonting måste göras för vi i håller på att köra på grund ordentligt inom svinnäringen påpekade Henrik Holm, som är svinuppfödare från Österbotten.

Referensmängderna som används för stödet till den enmagade sektorn härstammar från 2007 då stödet frikopplades från produktionen. Referensmängderna baserar sig alltså på den produktion gårdarna hade då, vilket gör att svingårdar som byggts senare inte kan få stödet.

SLC har pekat på behovet att göra om systemet, men det är ministeriets tjänstemän och EU-kommissionen som har makten i frågan.

Läget är bekymmersamt också på mjölksidan sade Niclas Sjöskog, som är mjölkproducent i Pedersöre. Enligt honom borde producentorganisationerna försöka vara innovativa och hitta nya lösningar.

– Tyvärr vet jag inte vad som är lösningen men vi måste tänka utanför boxen för att få nya verktyg.

Mats Nylund påminde om att ramarna för de nationella stödförhandlingarna är tydligt reglerade i lag, vilket begränsar manöverutrymmet. Det är ändå möjligt att diskutera andra frågor.

– Vår styrelse beslöt på senaste möte att vi ber ministern att kalla till ett inofficiellt förhandlingsmöte tillsammans med MTK för att diskutera följderna av att LFA-husdjurstillägget försvinner. Och han har visat intresse för att göra det.

Det finns få redskap i stödsystemen för att underlätta situationen för den enmagade sektorn. En möjlighet som undersöks är att ändra stödet för djurens välbefinnande, men det är en lång process eftersom det kräver ändring i CAP-programmet.

– Men det kan till exempel också göras saker för exporten, sade Nylund.

Ola Sandberg från Pedersöre lyfte i sin tur fram utmaningarna vid uppfödandet av slaktkvigor. Där har man gått från flera år med kalvbrist till kalvöverskott. Ett problem har varit några av villkoren i stödet för djurens välbefinnande som passar dåligt vid uppfödningen av slaktkvigor. Sandberg hoppades på att en ändring i stödvillkoren kunde göras så att kraven bättre lämpar sig för kviguppfödning.

Unga odlare i sammanslutningar utan stöd

En annan fråga som diskuterades på mötet var stödet till unga odlare i lantbrukssammanslutningar i samband med generationsväxlingar.

– Det borde vara en prioritet för oss att få samma stöd till de unga odlare som är med i en lantbrukssammanslutning som de skulle få om jordbruket är i aktiebolagsform. Det här har vi påtalat år efter år, sade Tomas Långgård från Malax.

Enligt Mats Nylund är det svårt att från EU få grönt ljus till en ändring av stödet för unga jordbrukare. Ärendet har nog diskuterats, men enligt jord- och skogsbruksministeriets tjänstemän har den vägen gåtts till slut med EU-kommissionen.

– Eventuellt kan vi åstadkomma en ändring i nationell lagstiftning så att vi kan visa åt kommissionen att det på riktigt är den yngre generationen som fattar besluten på gårdar som drivs som en sammanslutning.

Så görs för närvarande med investeringsstödet. De unga kan få investeringsstöd och startstöd genom att visa upp ett dokument där den äldre generationen som ger över gården ger över beslutsrätten på gården till den yngre generationen.

Slc2
Mats Nylund anser att beslutsfattandet som gäller markägande och användningen av skog riskerar att flyttas bort från skogsägarna.

Slopade paragrafer hade hotat skogsägandet

På mötet visade Mats Nylund ett praktiskt exempel på hur de nu slopade paragraferna 64 och 65 som hade föreslagits vid revideringen av naturvårdslagen hade varit ett hot mot normalt skogsbruk. Den så kallade ”röda boken” som upprätthålls av Finlands miljöcentral på webben säger till exempel att frisk moskog och torr moskog är hotade naturtyper.

– Det finns 8 miljoner hektar frisk moskog och 4 miljoner hektar torr moskog i vårt land. Totalt vi har 22-23 miljoner hektar skog. Det vill säga över hälften av Finlands skogar skulle bestå av hotade naturtyper, bara om man ser på de här naturtyperna.

De slopade paragraferna stipulerade att statsrådet under vissa kriterier skall fastställa vilka naturtyper som är hotade och att myndigheterna skall beakta hotade naturtyper i sitt beslutsfattande.

– Om detta hade trätt i kraft kunde det betytt att då jag gör en avverkningsanmälan och någon hade anmält att det finns en hotad naturtyp i min skog så skulle NTM-centralens miljöavdelning ha kunnat ge röd flagg för avverkningen. Men ingen biolog har varit där och kollat att den hotade naturtypen verkligen finns. Det skulle heller inte finnas ett myndighetsbeslut som jag kunde besvära mig mot, berättade Mats Nylund.

Enligt Nylund har diskussionen kring naturvårdslagen har riktat in sig på fel saker. I stället för att skriva om centerns handlande och om hur exakta jord- och skogsbruksministeriets tjänstemannakalkyler varit, borde diskussionen handlat om vilka fullmakter riksdagen var beredd att ge till kommande regeringar.

– Man försöker föra över beslutsfattandet som gäller markägande och användningen av skog från skogsägarna till myndigheterna och i förlängningen från Finland till EU.

Naturvårdslagen kopplas till jordbrukspolitiken

Mats Nylund kritiserade att en del av regeringspartierna nu satt alla andra förhandlingar på is, på grund av att centern var med och röstade bort de två paragraferna ur naturvårdslagen.

– Det är obegripligt att andra partier för att straffa centern riskerar det planerade jordbruksstödpaketet, som kunde ge vissa gårdar en brygga över svårigheterna tills de får ut mera av marknaden.

Bara höjningen av gödselkostnaderna uppgår till mer än 300 miljoner euro. Den totala kostnadsökningen inom jordbruket är över 1 miljard euro. Ungefär hälften har jordbrukarna fått ut från marknaden i form av högre priser. Någon form av kompensationspaket är troligen ändå på kommande i form av ersättningar för höjda el- och gödselpriser.

Fokus på intressebevakningen borde enligt Mats Nylund nu sättas på att få högre produktpriser.

– Vi måste få ut fler miljoner från marknaden. Här skall vi sätta in arbetet. Jag vill inte förringa det nationella stödpaketet, men vi räddar inte jordbruket med det.

Slc4
Riksdagsledamot Jari Leppä fick ta emot SLC:s guldmärke och betonade att det är viktigt att vi kan få yngre generationer att förstå hur stor betydelse landsbygden, maten och skogen har för vår framtid.

SLC:s strategi 2028: Vi skapar landet

På mötet godkändes den reviderade strategin för organisationen. Arbetet med att uppdatera strategin inleddes i våras och det nya förslaget presenterades och diskuterades på kongressen i somras. Enbart små förändringar gjordes i den tidigare strategin från 2016. 

Det rapporterades också om arbetet i den arbetsgrupp som ser över SLC:s stadgar. Den största ändringen som planeras är att utöka antalet platser i fullmäktige så att alla skogsägarförbund får en egen representant. Målet är att ha de nya justerade stadgarna i kraft om ett år.

SLC:s förbundsfullmäktige, förrättade även stadgeenliga personval under höstmötet. Kristian Westerholm från Ingå fortsätter att leda SLC:s förbundsfullmäktige under 2023. Niclas Sjöskog från Pedersöre fortsätter som första vice ordförande och Nicklas Mörn från Saltvik, Åland, som andra vice ordförande för fullmäktige.

SLC:s fullmäktige återvalde Mats Nylund från Pedersöre till centralförbundsordförande och att leda SLC:s centralstyrelse 2023. Till personlig suppleant för Nylund återvaldes Jonny Kronqvist från Nykarleby. Till första vice ordförande för centralstyrelsen återvaldes Thomas Antas från Lappträsk (personlig suppleant Peter Österman från Ingå). Thomas Lindroth från Kimitoön återvaldes till andra vice ordförande för centralstyrelsen (personlig suppleant Andreas Johansson från Pargas). Till ledamöter i SLC:s centralstyrelse för 2023 valdes Tomas Långgård, Malax (suppleant Tommy Ehrs, Vörå), Anders Lillandt, Kristinestad (suppleant Joakim Strand (NY), Närpes), Ingrid Träskman, Ingå (suppleant Bengt Nyman, Raseborg) och Birgitta Eriksson-Paulson, Lumparland (suppleant Johan Holmqvist, Hammarland).

På mötet behandlades också SLC:s budget för 2023. Den godkändes utan ändringar av fullmäktige. Medlemsavgifterna kommer att ligga på årets nivå också under nästa år.

På mötet tilldelades även SLC:s guldmärke till riksdagsledamoten och tidigare jord- och skogsbruksministern Jari Leppä.

Läs också:
Den europeiska politiken var tongivande då Westerholm öppnade SLC:s fullmäktigemöte
Tauriainen: En förvärrad lönsamhetskris hotar i sista hand försörjningsberedskapen