Img 1425
Från vänster MTK:s ordförande Juha Marttila, jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen och SLC:s förbundsordförande Mats Nylund undertecknar den nationella stöduppgörelsen för nästa år.
Jordbruk SLC

Det nationella
stödpaketet godkändes

På onsdag förmiddag undertecknade jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen, SLC:s förbundsordförande Mats Nylund och MTK:s ordförande Juha Marttila den nationella stöduppgörelsen för nästa år. SLC:s styrelse godkände förhandlingsresultatet på sitt möte i måndags.

De nationella stöden uppgår nästa år till drygt 350 miljoner euro, varav omkring 7 procent går till AB-området och resten går till C-området. Detta beror på det finns enbart små stödfullmakter för nationella stöd kvar på AB-området. Inom detta stödområde styrs stöden till husdjursproduktionen istället via EU:s produktionskopplade stöd, medan de på C-området kan betalas som nationellt nordligt stöd.

– Detta innebär att största delen av förhandlingsprocessen har handlat om att försöka optimera användningen av stöd så att vi får ut högsta möjliga belopp till gårdarna med någorlunda bibehållen balans mellan stödområdena. Vissa förbättringar har ända kunnat uppnås för år 2023, säger Mats Nylund.

Bland de förändringar som sker i de nationella stöden på C-området nästa år finns ett extra nordligt stöd på 100 euro per djur för slaktkvigor. Syftet är att trygga efterfrågan på kvigkalvar.

En förhöjning görs också av det nordliga stödet till olje- och proteinväxter med 25 euro per hektar i rena grödor och med 15 euro per hektar i blandgrödor. Syftet med den extra stödinsatsen är att höja försörjningsberedskapen i landet för olje- och proteingrödor.

LFA:s husdjursförhöjning upphör 2023, vilket gör att vissa ändringar har gjorts i de nationella stöden för att kompensera bortfallet. En höjning av de nordliga stöden görs för mjölk, dikor, tjurar, tackor och getter.

Motsvarande stödförhöjningar kan inte göras på AB-området inom ramarna för de nationella stöden. I stället höjs på de EU-finansierade produktionskopplade stöden på detta område.

Transportstödet för sockerbetor höjs för 2023 års skörd i hela landet med 400.000 euro så att stödet stiger från 2,1 miljoner euro till 2,5 miljoner euro. Dessutom ändras transportstödets profil så att det är stigande ända upp till 280 km från fabriken. Det nuvarande transportstödet har stigit bara till 160 km.

Stödet för biproduktionen ökar med 150.000 euro så att stödet stiger från 660.000 euro till 810.000 euro och gäller alla stödområden. I praktiken betyder förhöjningen att stödet per bisamhälle stiger från 20 euro per kupa till 25 euro per kupa för alla som har mera än 15 övervintrande bikupor. Höjningen motsvarar ungefär de höjda kostnader för det socker som används till bina vintertid.

Dessutom har stödförhandlarna kommit överens om att det bildas en arbetsgrupp som har till uppgift att behandla stödsituationen inom den enmagade sektorn, det vill säga svin och fjäderfä. Arbetsgruppen skall ta fram förslag för att kompensera den enmagade sektorn där det hittills inte hittats kompensationsmöjligheter för den slopade LFA-husdjursförhöjningen.

Arbetsgruppen ska också beakta den svåra marknadssituationen och skall ge sina förslag till stödförhandlarna innan utgången av januari 2023. SLC representeras i arbetsgruppen av styrelseledamot Tomas Långgård och verksamhetsledare Jonas Laxåback.

Förutom ändringarna i de nationella stöden sker det betydande förändringar i de direkt- och delfinansierade arealstöden som bygger på Finlands CAP-program för inkommande stödperiod. Detaljerna för dessa stöd klarnar i början av nästa år.