Framtidsodlarna Wikner
SLC

”Kom ihåg att söka hjälp i tid”
– Mats Wikner kom tillbaka
starkare och klokare efter
sin tid som utbränd

För företagare i allmänhet och för lantbruksföretagare i synnerhet är tröskeln högre att söka om hjälp när man drabbas av psykisk ohälsa. Mats Wikner i Kyrkslätt gick in i väggen, men nu är han tillbaka starkare och klokare. I det nyaste avsnittet i podcasten Framtidsodlarna är det fokus på den sociala dimensionen av hållbarhet inom lantbruket. Vad ska man som lantbrukare göra när man märker att orken börjar tryta och allt känns mörkt?

För lantbruksföretagaren Mats Wikner i Kyrkslätt blev det tvärstopp för cirka fem år sedan. Då skedde en anhopning av olika stressiga saker relaterade till både familj och företag.

– Det kom först sakta krypande, allt blev bara tyngre och tyngre. Jag visste inte riktigt vad det var för fel med mig, jag kände då inte så bra till vad mental ohälsa är. Sedan var det vissa saker i livet som gjorde att jag en dag kollapsade helt och blev sängliggande, berättar Mats Wikner.

Wikner säger i dag han borde ha sökt om hjälp tidigare, men han beskriver att det också handlar om en sorts skam, att han kände att han borde klara av det här på egen hand och ”inte vara lat”.

– Tröskeln var för hög för mig att söka hjälp när sjukdomen kom smygande, men sedan när jag stjälpte och blev sängliggande sökte jag med ljus och lykta efter hjälp, minns Wikner.

För företagare tenderar tröskeln att söka om hjälp att vara högre. Wikner beskriver att känslan ”att man ska klara sig och vara stark” hela tiden finns.

– Som lantbruksföretagare jobbar man ofta ensam och så har ju också den ekonomiska lönsamheten en längre tid varit utmanande i branschen. När andra saker i livet dessutom ibland kan tynga en så blir resultatet i värsta fall att man helt enkelt inte orkar, säger Wikner.

För Mats Wikner ledde sjukdomen till en paus på nästan sex månader från allt fysiskt arbete på gården. Under tiden fick han hjälp av grannar och vänner med bland annat vårsådden och skörden.

I dag kan Mats Wikner se tillbaka på och analysera det som ledde till sjukdomen. Han säger att han nu har lärt sig att ”läsa” sig själv bättre och han vet därför när det är läge att bromsa in och ta det lite lugnare. Han vill också dela med sig av de lärdomar han fick från sin egen sjukdomsperiod.

– För det första ska man söka hjälp i tid, redan då man känner de första symptomen på att orken börjar tryta ska man ta kontakt med ett proffs. En annan sak som är viktig är att hålla kontakt med grannar och vänner och berätta hur man känner sig. Det är lättare att diskutera olika maskiner och annat, men det viktigaste glöms ofta bort. Och det är att prata om hur vi mår på riktigt, säger Mats Wikner.

För lantbrukare som har större eller mindre utmaningar i livet finns projektet Ta hand om bonden som erbjuder avgiftsfri hjälp med låg tröskel. Även Landsbygdens stödpersonnätverk har utbildat stödpersoner som erbjuder samtalsstöd. Mera info om stödformerna hittar du bland annat på SLC:s hemsidor.

Podcasten Framtidsodlarna hittar du på Podbean, Spotify och på slc.fi/framtidsodlarna. I serien reser Jens Berg runt i Svenskfinland för att träffa producenter som utvecklar och ligger i framkant inom sitt område. Serien produceras av SLC i samarbete med Montem.