SLC - Rypsi Rapsi2025 Logo Swe
RybsRaps 2025-projektet: Bli specialist på odling av oljeväxter

RybsRaps 2025-projektet erbjuder utbildning till branschens specialister, rådgivare och till dem som jobbar med oljeväxter.

Det behövs fler agrologer och skogsbruksingenjörer

Det finns mera jobb än det finns utexaminerade. Svenskspråkiga yrkeskunniga personer behövs i alla sektorer inom de gröna näringarna, som är en framtidsbransch att räkna med. Det konstaterar SLC och Yrkeshögskolan Novias ledning, som sammanträdde till distansmöte i måndags för att diskutera utbildningsfrågor.

SLC kallar till fullmäktigewebbinarier

SLC:s fullmäktige kallas till två extra digitala fullmäktigemöten under hösten som hålls i form av webbinarier via Teams.

Webbinarium: Markens mikrober – odlarens viktiga medarbetare

I det här webbinariet, som ordnas inom ramen för projektet Carbon Action Svenskfinland, tar professor Kristina Lindström oss på en tur genom markmikrobernas värld. Marken sjuder av liv och om vi förstår mikroberna och slår vakt om dem, så ser de i sin tur till att odlingen kan fortsätta framgångsrikt.

SLC - Framtidsodlarna Forsgard
Framtidsodlarna del 5: Nya potatistrender via produktutveckling

Det femte avsnittet i podcasten Framtidsodlarna handlar om framtiden för vår potatis. Kjell Forsgård i Jeppo, Nykarleby, jobbar hårt för att försöka vända trenden för potatiskonsumtionen i landet.

SLC - Eko Eu Bio
SLC:s ekoutskott: Bara certifierad ekologisk produktion får säljas som eko

Ekoproducenterna i Svenskfinland är oroliga över att marknadsföring och försäljning av produkter som nästan eko har fått fotfäste inom direktförsäljningen av lantbruksprodukter.

Dyra eltariffer bromsar bevattning med elpumpar

Många specialodlare på Åland skulle gärna driva sina bevattningspumpar med el, men höga anslutningsavgifter avskräcker trots att pumparna bara körs under en del av året.

ÅPF och fyra livsmedelsföretag trycker på för åländskt fraktstöd

Ålands producentförbunds vd Sue Holmström och cheferna för fyra livsmedelsförädlande företag kräver i ett brev till landskapsregeringen att Åland äntligen får ett transportstöd.

ÖSP: Det måste bli en ändring i vargpolitiken

Styrelsen för Österbottens svenska producentförbund följer med oro vargsituationen på Replot efter att flera fårproducenter sammanlagt mist över 120 får till följd av vargattacker.

SLC om statsbudgeten: Regeringen tog sitt ansvar – nu behövs åtgärder från marknaden

Trots ett svårt ekonomiskt läge i hela samhället har regeringen gjort vad den har kunnat från statsmaktens sida för att trygga verksamhetsförutsättningarna för jordbruket under inkommande år. Det är SLC:s bedömning av regeringens färska budgetförslag för 2021.

Stödpersonerna lyssnar!

Känner du att du behöver tala med någon om vardagens bekymmer eller om en svår livssituation? Inom ramen för Landsbygdens stödpersonnätverk finns flera utbildade svenskspråkiga stödpersoner som erbjuder samtalshjälp för lantbrukare, skogsägare och alla invånare på landsbygden.

SLC: Allemansrätten ger frihet under ansvar

I en tid då allt fler rör sig i skog och mark anser SLC att det är skäl att påminna om vad som är tillåtet, och inte tillåtet, inom ramen för allemansrätten.