Herne 2014 21
Inom Apetit pågår en maktkamp bland ägarna och nu är det dags för producenterna att sluta upp tillsammans inför Apetits bolagsstämma den 13 april. SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback uppmanar alla SLC-medlemmar som är aktieägare i Apetit att kontakta sitt eget SLC-landskapsförbund som kan tillhandahålla en fullmaktsbegäran. FOTO: Apetit
Jordbruk SLC

De största aktieägarna försöker
kapa allt mer av makten i Apetit

I det börsnoterade livsmedelsaktiebolaget Apetit pågår en maktkamp där de största aktieägarna försöker få ett större inflytande på bekostnad av de aktieägande producenterna. Bland de största aktieägarna hittar man Valios pensionskassa och Berner Oy.

I Apetit, och tidigare Lännen Tehtaat med sockerbruket i Säkylä i centrum, har producenterna traditionellt haft ett rätt så stort inflytande.

Bland SLC-medlemmar har det att göra med att det finns många tidigare eller nuvarande sockerbetsodlare som är aktieägare där. I tiderna var man till och med tvungen att äga aktier för att kunna leverera sockerbetor.

– Jo, det pågår en sådan maktkamp och i sig är den inte ny. Vi har sett sådana drag under tidigare år också, men nu verkar den ha tilltagit ytterligare, säger SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback.

Bolagsstämma i april

På kort sikt inverkar maktkampen till exempel på sammansättningen i Apetits styrelse. På lång sikt kan den till exempel ha betydelse för förvaltningsrådets existens överhuvudtaget.

Inför bolagsstämman cirkulerar två olika förslagslistor på hur de olika förtroendemannaplatserna ska fyllas. Den ena stöds av de största aktieägarna, som Valios pensionskassa, Berner Oy, Nordea Funds Oy och EM Group Oy.

Den andra listan stöds av producentorganisationernas, MTK:s och SLC:s, representanter i första hand. Läget är överlag rätt så polariserat bland Apetits ägare.

– Tidigare har producenterna haft ett tämligen stort inflytande i Apetit och nu riskerar det här att minska betydligt, så därför måste vi vara aktiva inför och på bolagsstämman, säger Laxåback.

Apetit håller bolagsstämma den 13 april. SLC-medlemmar som är aktieägare i Apetit uppmanas kontakta sitt eget SLC-landskapsförbund.

Landskapsförbunden försöker också kontakta sådana aktieägare som man har kännedom om med en fullmaktsbegäran.

Apetit är ett börsbolag som har stor betydelse för odlarna i framför allt västra Finland. Bolaget har också en direkt inverkan på framtiden för Sucros sockerbruk i Säkylä. Apetit äger 20 procent av Sucros.