SLC - Img 5895
Ett kliv in i EU-politiken

Vi befinner oss i en tid av förändring, skriver Elin Sundblad som sedan två månader tillbaka jobbar som praktikant på MTK:s, SLC:s och Pellervos gemensamma Brysselkontor.

SLC - Framtidsodlarna Lindholm
Framtidsodlarna, del 8: Alla odlare är experter på sina egna åkrar

Spannmålsodlaren Thomas Lindholm i Snappertuna njuter av en lyckad täckdikning. För honom är en täckdikning en investering i framtiden. En investering som kanske betalar sig tillbaka först en generation senare. I det åttonde avsnittet i podcasten Framtidsodlarna är det fokus på jorden och jordbearbetningen.

SLC - Slc Nyland 1
SLC Nyland höll höstmöte i hybridform

SLC Nylands I viceordförande Erik Perklén från Sjundeå avgår och ersätts av Peter Österman från Ingå. Österman har tidigare varit förbundets II viceordförande. Joel Rappe från Tenala-Bromarf väljs nu till II viceordförande. Som ny ledamot i SLC Nylands förbundsstyrelse valdes Kristoffer Nilsson, ung mjölkproducent från Liljendal, i stället för Carolina Sjögård, som undanbett sig återval.

Gröna näringarna centrala för satsningar på återhämtning och klimat

Covid 19-pandemin har visat livsmedelsproduktionens vikt för samhället. Såsom alla sektorer i samhället har även lantbruket och de gröna näringarna påverkats av pandemin. Men sektorn har även en central roll för återhämtningen och omställningen till ett klimatneutralt samhälle, påpekar SLC Nylands höstmöte i ett uttalande.

SLC - Mia2
Broiler med potatismos och rivna morötter slår sushi i klimat- och näringsindex

En utredning som publicerats idag visar att det finns mycket mat på våra tallrikar som har både litet näringsinnehåll och stor klimatpåverkan. Utredningen ”Matens klimatpåverkan i förhållande till näringsinnehållet”, som har beställts av SLC och MTK, utfördes av Envitecpolis Oy.

Nej till ÅPF-ansökan om förlängd gödselspridning

Landskapsregeringen har sagt nej till Ålands Producentförbunds ansökan om förlängning av spridningstiden för stallgödsel till den 30 november 2020.

SLC - Slcwebb
SLC:s fullmäktige: Klimatvägkartor och vattenprogram visar vägen för lantbruket

Jord- och skogsbruket har under det senaste året satt i en högre växel för att minska näringarnas klimat- och miljöpåverkan och öka kolbindningen. Under SLC:s förbundsfullmäktiges andra webbinarium presenterades klimatvägkartorna för jordbruket och skogssektorn samt det kommande vattenvårdsprogrammet.

SLC - Matportion Mw
Webbinarium om matens klimatpåverkan i förhållande till näringsinnehåll

Matproduktion påverkar alltid klimatet, men hur ser matens klimatpåverkan ut när man beaktar råvarornas näringsinnehåll? Den frågan diskuteras under ett webbinarium tisdagen den 17 november kl.9-11.30.

SLC - Johnny Sved Eva Sandberg Kilpi
Stor efterfrågan på agrologer och skogsbruksingenjörer

Under de senaste åren har i genomsnitt 13 agrologer och 6 skogsbruksingenjörer per år utexaminerats från YH Novia. Men det regionala behovet ute på fältet är större än så och svenskspråkiga experter behövs i alla sektorer inom de gröna näringarna.

SLC - Framtidsodlarna Ivars
Framtidsodlarna, del 7: Tomatodlaren Börje Ivars satsar på både volym och nisch

För cirka 20 år sedan tog Närpes språnget till att bli världsledande inom året runt-odlingen av tomater. Då kom storskaligheten, blockväxthusen och den utländska arbetskraften in i bilden. I dag vallfärdar de globala konkurrenterna till Närpes för att studera framgången. I det sjunde avsnittet av podcasten Framtidsodlarna träffar vi Börje Ivars, en av de drivande odlarna bakom succén.

SLC - Dsc 4138
Daniel ersätter Linda som projektledare för Ekonomilaboratoriet

Från den 21 november blir Ekonomilaboratoriets projektledare Linda Sundman-Melin moderskapsledig. Detta innebär att agrologen Daniel Englund över rodret för det tvååriga ÖSP-projektet.

SLC - 50564961428 E9D4C8Fc53 O
Varginitiativet överläts till riksdagen

Medborgarinitiativet ”Inledande av stamvårdande vargjakt och förhindrande av vargskador” har på onsdagen överlåtits till riksdagen. Nu går processen med medborgarinitiativet vidare i riksdagen.