Inga1
Christian Nyholm och Kristian Westerholm serverar soppa åt stora och små på parkeringsplatsen utanför Ingå kyrka. I bakgrunden Cecilia Nyholm och Kristofer Örnmark.
Jordbruk SLC

Jordbrukare bjöd på
ärtsoppa i glada Ingå

Ingåborna lät sig väl smaka när de lokala lantbruksföreningarna bjöd på hemlagad ärtsoppa med rågbröd i lördags. Evenemanget ordnades på kyrkans parkeringsplats mitt i byn och tanken var att på ett positivt sätt lyfta fram lantbruket.

Solen lyste med sin frånvaro men soppan på gula ärter fick istället besökarna på gott humör.

– Det var en god soppa med kött och ordentligt kryddad, just som den ska vara, löd ett omdöme.

– Den var tillräckligt tjock för att inte bli vattnig ens när det började snöa, sas det också.

Positiv marknadsföring

Arrangörer var Ingå lokalavdelning vid SLC Nyland samt Ingå och Degerby lantmannagillen. Christian Nyholm, SLC Nylands Ingålokalavdelnings ordförande, ville skapa ett positivt evenemang utan hållhakar.

– Det här är ett sätt att marknadsföra det inhemska jordbruket. Det måste vi bli bättre på, säger Nyholm.

Och visst var efterfrågan på den lokalproducerade soppan god. Nya besökare dök upp i en strid ström och balarna som fungerade som bord var nästan ständigt upptagna.

Det var i och för sig ingen större konst att övertyga soppätarna om vikten av inhemsk livsmedelsförsörjning eftersom de flesta redan i förväg verkade vara av just den åsikten.

Det oaktat blev det en tillställning där ortsbor och andra fick anledning att komma samman och prata bort en stund. Och gratis mat är ju alltid ett trumfkort. Eller som en av besökarna nöjt konstaterade:

– Soppan var god. Och med tanke på priset var den särskilt bra!

Inga2
Ingåborna Lukas Arens, Liisa Weckström och Mirjam Arens uppskattar jordbrukarnas arbete och försäkrar att de alltid ser efter inhemska och lokalproducerade livsmedel i butikerna. Soppan gillade de också.

Liten andel av konsumentpriserna

Jordbrukarnas oskäligt lilla andel av konsumentpriserna var också en av de saker som SLC-ordförande Mats Nylund tog upp i sitt hälsningstal. På balarna hade man klistrat upp information om hur stor andel (eller egentligen hur liten andel) av matpriset som landar i bondens plånbok.

– Det är fint att det ordnas ett sådant här evenemang men synd att det behövs, sa en av besökarna som sedan tidigare nog kände till hur marknadssituationen ser ut.

Lukas och Mirjam Arens och Liisa Weckström hör däremot till dem som faktiskt stannar upp vid lapparna och begrundar siffrorna. De representerar tre generationer Ingåbor som inte har någon större kontakt till jordbruk i dag längre trots att det tidigare funnits jordbrukare i släkten.

– Det är viktiga saker att lyfta fram för dagens unga, säger Liisa Weckström.

När evenemanget börjar vara på slutrakan kunde arrangörerna konstatera att över tvåhundra matportioner gått åt.

– Det blev en fullträff! Det gick faktiskt över all förväntan, sade en nöjd Christian Nyholm som tänker sig att tillställningen med fördel kunde bli en tradition.

Inga3
Dagen till ära försågs Ingå kyrkas parkeringsplats med en egen SLC-snögubbe, gjord av Lucy och Sigrid Forsman.