SLC - 50564961428 E9D4C8Fc53 O
Varginitiativet överläts till riksdagen

Medborgarinitiativet ”Inledande av stamvårdande vargjakt och förhindrande av vargskador” har på onsdagen överlåtits till riksdagen. Nu går processen med medborgarinitiativet vidare i riksdagen.

Ingen Nyländsk Bondedag

På grund av att coronaepidemin igen accelererat under hösten blir det ingen Nyländska Bondedag i år. I stället hålls SLC Nylands höstmöte i nedbantad form och NSL:s årsmöte skilt för sig.

SLC:s fullmäktigewebbinarium: Klimatvägkartor och vattenprogram visar vägen

Välkommen på SLC:s webbinarium ”Klimatvägkartor och vattenprogram visar vägen” för fullmäktigemedlemmar och medlemmar måndag 9.11 kl.9-12.

Webbinarium: Bättre skördar genom minskad markpackning och förbättrad markstruktur

En god markstruktur lägger grunden för en god skörd. Markpackning försämrar skördenivåerna, odlingsväxternas tillväxt och åkerns vattenhushållning.

SLC - Ffd1
FFD: Viktigt att trygga matproduktionen när hungersnöden ökar globalt

Coronapandemin har gjort att hungersnöden i världen ökar. Food and Forest Development Finland FFD, där SLC är medlemsorganisation, jobbar på gräsrotsnivå för att småbrukare i hårt drabbade utvecklingsländer ska kunna förse sina familjer och samhällen med mat.

SLC:s fullmäktige om CAP: Matproduktion är jordbrukets viktigaste uppgift

Viktiga steg mot en reform av den gemensamma jordbrukspolitiken, CAP27, har tagits i EU. SLC:s fullmäktige påminner om att jordbrukets viktigaste uppgift är att producera mat med hög livsmedelstrygghet för jordens växande befolkningen. De viktigaste målsättningarna för jordbrukspolitiken är enligt SLC att trygga förutsättningarna för en hållbar och lönsam jordbruksproduktion i Finland.

SLC - Framtidsodlarna Johansson
Framtidsodlarna del 6: Teknologin revolutionerar mjölkböndernas jobb

Lantbrukarparet Sonja Ek-Johansson och Andreas Johansson på Rinnanbäck gård investerade i en toppmodern ladugård. De fördubblade antalet kor på mjölkgården, utvecklade för gården passande kretslopp och tog i bruk de senaste teknologiska innovationerna. I det sjätte avsnittet i poddcasten Framtidsodlarna berättar de om den både givande och utmanande resan in i den högteknologiska världen.

SLC - Img 3584
SLC Nyland belyser problem i Nylandsplanen i besvär

SLC Nyland har lämnat in besvär över Nylandskapsplanen 2050. Planen är enligt SLC Nyland problematisk av många orsaker. Bland annat baserar sig de nya skyddsbeteckningarna inte på naturvårdslagen vilket de borde, och planeringsprocessen har långt gjorts utan att markägarna hörts.

SLC Nyland och SLC lämnade in anmärkning gällande POKE-planen

SLC Nyland och SLC lämnade i veckan in en anmärkning gällande förslaget för generalplan för norra och mellersta Esbo (POKE).

Producentorganisationerna och skogsvårdsföreningarna lämnade in besvär mot Nylandsplanen

Producentorganisationerna SLC Nyland och MTK Uusimaa har tillsammans med regionens skogsvårdsföreningar gemensamt lämnat in besvär mot Nylandsplanen.

SLC - Arets1
Årets kock och årets servitör bjuder på recept

Årets kock Lauri Helenius och årets servitör Christian Angelov har komponerat recept av de ingredienser som SLC och MTK valt till deras priskorgar.

SLC - Beta1
Hoijar vann ÖSP:s sockerbetstävling

I år utlyste ÖSP:s sockerbetsutskott en tävling för sockerbetsodlarna att hitta en så stor beta som möjligt. Segrande ur drabbningen gick familjen Christian Hoijar i Helsingby. Segerresultatet löd på massiva 8,2 kilo.