SLC - Kongressen 1 A Webb
Viktigt att många skogsägare deltar i SLC:s kongress

Det är viktigt att många medlemmar som är skogsägare är med på SLC:s kongress i november. Bo-Gustav af Hällström deltar för första gången.

Projektet Raseborgs å bjuder in odlare till vattenvård

Raseborgs miljöbyrå har startat Projektet Raseborgs å, vars syfte är att förbättra Raseborgsåns och havsområdets ekologiska status. Områdets markägare och jordbrukare önskas delta i åtgärderna redan i planeringsskedet.

SLC - Dsc 1098
Nyländska bönder mådde bra i Borgå

I måndags träffades nyländska lantbrukare på Haiko gård i Borgå för att slappna av och njuta av god mat och bad. Ett viktigt tema under dagen var välbefinnande och vikten av goda relationer. Susann Rabb och Lili-Ann Junell Kousa vet hur viktigt det är att ha relationerna i skick.

SLC - Djurvalfard
Lagen om djurvälfärd bör godkännas nu enligt SLC

Det brådskar med att få igenom den nya lagen om djurvälfärd, säger Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC i sitt utlåtande till riksdagens jord- och skogsbruksutskott. Utskottet har regeringens förslag om lagen på remiss. Beredningen har dragit ut på tiden vilket har lett till en utdragen osäkerhet för landets bönder. SLC påminner i det sammanhanget om att den viktigaste garanten för produktionsdjurens välfärd är bondens ork.

LF och SLC tackar KoneAgria-besökarna

Vi tackar alla våra besökare på Kone-Agria i Jyväskylä förra veckan. Vi har blivit kända för att ha kvistiga frågor i vår tävling, så också i år. Temat var mjölk och mjölkproduktion.

Oss bönder emellan-träffar i Nyland 7.11 och 13.11

Höstens första Oss bönder emellan-träffar går av stapeln i Nyland i november.

SLC Nyland: Jord- och skogsbruket kan öka bindningen av kol

Jord- och skogsbruket har potential att bidra till att bromsa klimatuppvärmningen, säger SLC Nyland i ett uttalande.

SLC utser Årets lokalavdelning – anmälan senast 31.10

Under oktober månad är det dags för lokalavdelningar att anmäla sig till Årets lokalavdelning. För att uppmärksamma aktiv lokal verksamhet som inspiration för andra inom organisationen utser SLC nu för första gången Årets lokalavdelning under kongress som hålls den 26-27 november i Esbo.

Unga bönder utmanas delta i #manuhaaste

SLC-unga har blivit utmanade av Egentliga Finlands MTK:s unga producenter att delta i #manuhaaste. Meningen är att filma konst som utförs av unga lantbruksproducenter, helst i lantbruksmiljö.

SLC - Mats Nylund
SLC vill se åtgärder för att stävja klimatförändringen IPCC-rapport måste tas på allvar

SLC tar den färska rapporten på allvar. SLC:s medlemmar är i en nyckelposition när det gäller att bromsa klimatuppvärmningen, eftersom vår produktion binder kol, i synnerhet genom skogsbruket. Det är SLC-ordföranden Mats Nylunds första spontana reaktion på IPCC-rapporten.​ Det var i början av den här veckan som IPCC, det vill säga den mellanstatliga panelen för klimatförändringar gav ut en sammanfattning av specialrapporten om global uppvärmning, ”Global Warming of 1.5 °C”.

SLC - Ungtraff 1 Okt2018
Unga bönder från tre förbund träffades i Vasa

I år var det ÖSP:s tur att stå värd för den två dagar långa ungdomsträff som de tre förbunden ÖSP, MTK-Etelä-Pohjanmaa och MTK-Keski-Pohjanmaa turas om att arrangera i stort sett varje år. Ett tjugotal unga jordbrukare deltog i den tvåspråkiga träffen som senaste fredag inleddes med en kort seminariedel vid Yrkesakademin i Vasa.

Skärpt åländskt vattenskydd men ännu tyst om ersättning

Nu planeras åtgärder för att minska näringsbelastningen på råvattentäkterna Långsjön och Markusbölefjärden som förser 75 procent av ålänningarna med dricksvatten.