Mats I Skogen
- Man måste se stormskadorna med egna ögon för att förstå hela vidden av katastrofen, konstaterade SLC-ordföranden Mats Nylund (till vänster) när han tillsammans med åländske riksdagskollegan Mats Löfström, SLC:s skogsombudsman Anders Portin och Ålands Skogsvårdsförenings ordförande Jan Salmén inspekterade Alfrida-stormens härjningar på skogar i Jomala.
Skogsbruk SLC

”Horribelt” i åländska skogar

I samband med Ålands Producentförbunds vårmöte den 12 april passade SLC:s ordförande Mats Nylund och nya skogsombudsmannen Anders Portin på att närmare bekanta sig med de väldiga skador som nyårsstormen Alfrida åsamkade skogarna på Åland.

- Det är så man vill gråta, är Nylunds spontana kommentar.

- Helt horribelt! Jag har aldrig sett något liknande, förklarar Portin.

Mats Nylund tycker att stormskadorna är så omfattande att de utan tvivel kan klassas som en katastrof. Därmed menar han att också staten borde kunna bistå självstyrda Åland med ekonomisk hjälp till de drabbade skogsägarna.

- Men det är Ålands landskapsregerings sak att vända sig till statsmakten med en eventuell förfrågan om katastrofhjälp, betonar Nylund.

Han tycker att den kommande regeringens jord- och skogsbruksminister samt även tjänstemän från jord- och skogsbruksministeriet och kanske också finansministeriet snabbt borde bjudas in till Åland för att själva få bilda sig en uppfattning om katastrofens omfattning.

Den nuvarande bedömningen är att stormen Alfrida förstörde ungefär en miljon kubikmeter skog på Åland vilket motsvarar cirka fem årsavverkningar i Ålands skogar.

-  Ur hela Finlands perspektiv motsvarar det 350 miljoner kubikmeter, påpekar Anders Portin.

Flygfotografering från 4.000 meter

Lokala värdar för Nylunds och Portins skogsutflykt var Ålands Skogsvårdsförenings ordförande Jan Salmén och verksamhetsledare Torbjörn Björkman tillsammans med skogsbruksingenjör Kristian Holmström och Ålands Producentförbunds ordförande Birgitta Eriksson-Paulson. 

Björkman berättar att landskapsregeringen så fort snön är borta ska låta fotografera Åland från 4.000 meters höjd för att få en exaktare bild av stormskadornas omfattning.