Ooospv9
SLC:s ordförande Mats Nylund berättade om aktuellt inom jordbrukspolitiken på ÖSP:s vårmöte. Han lyfte bland annat upp att det var onödigt att lagen om djurens välfärd föll. Men nu är det bara att arbeta vidare, sa han.
Jordbruk SLC

Nylund:
Helt onödigt att lagen
om djurens välfärd föll

Det helt onödigt att lagen om djurens välfärd föll på grund av att landskapsreformen gjorde det. Nu föll den på formalia, konstaterade SLC:s ordförande Mats Nylund i sin lantbrukspolitiska översikt på ÖSP:s vårmöte.

– Det är sällan jag säger: vad var det jag sa. Men vi upplyste om det här när regeringen valde att koppla ihop övervakningen i lagen om djurens välfärd till landskapsreformen. Det var inte klokt att ta i det elementet i den reformen eftersom det fanns en risk för att den skulle falla – och det gjorde den. Nu fick djurrättsorganisationerna jubla och i värsta fall gick åtta års jobb i stöpet. Hur det blir nu beror helt på den nya regeringens sammansättning efter valet, sa Mats Nylund som på ÖSP:s vårmöte i Vörå i tisdags höll en redogörelse om aktuell jordbrukspolitik.

Den hade alltså inte behövt falla. Han nämner kommunikationsminister Anne Berners beslut att inte  koppla lagen om enskilda vägar till just landskapsreformen.

– Det var mycket klokt av henne. Nu är den nya lagen i kraft trots att Juha Sipilä kastade in handduken.

Enligt Nylund är också en av orsakerna till att de här för lantbruket viktiga reformerna föll det faktum att den tidigare regeringen slog ihop jord- och skogsbruksministeriet med miljöministeriet. Samt minskade på antalet ministrar.

– När Finland tidigare representerades i EU:s ministerråd hade regeringen Katainen tre ministrar samt två statssekreterare som kunde representera jord- och skogsbruks- samt miljöministeriet i EU:s ministerråd. När Sipilä tillträdde som statsminister och drog in antalet ministrar lämnades jord- och skogsbruksminister samt miljöminister Kimmo Tiilikainen själv. En stor del av arbetet blev då ogjort och nu står vi här.

Men nu är det dags att blicka framåt och det som blir viktig för den kommande regeringen är att lagen om djurens välfärd måste fås klar. SLC kommer också mycket aktivt att bevaka en övergång om CAP2027 inte tas i bruk för åren 2021 och framåt.

– SLC och systerorganisationen MTK kommer fortsätta lägga fram förslag, tala till allmänheten och tala direkt till de partier som sitter runt förhandlingsbordet när det nya regeringsprogrammet ska förhandlas fram. Läget inom våra näringar är prekärt och det är viktigt att vi alla röstar i riksdagsvalet och Europavalet senare i vår.