Jordbruk SLC

EU prisar Ålands
hållbarhetsarbete

Ålands Producentförbunds Hållbara livsmedelsstrategi har spelat en ganska central roll för att Åland som enda region i Norden har fått ta emot pris av EU-kommissionen för sitt hållbarhets- och miljöarbete. Priset som nu delades ut för första gången heter European Sustainability Award och ges till sju olika mottagare. Åland fick pris i klassen för samhällen med färre än 100.000 invånare.

Utvecklings- och hållbarhetsagendan för Åland koordineras av nätverket bärkraft.ax. Bakom projektet står förutom landskapsregeringen flera föreningar och aktörer inom det åländska näringslivet.

En av dessa organisationer är ÅPF, som under ledning av dåvarande ordföranden Tage Eriksson tillsammans med vd Henry Lindström och landsbygdsutvecklaren Lena Brenner var djupt involverade i arbetet för en hållbar livsmedelsstrategi. Strategins syfte är bland annat att skapa ett mervärde och därmed bättre priser för åländska jordbruksprodukter.

Tage Eriksson var åren 2016-17 ÅPF:s representant i landskapets utvecklings- och hållbarhetsråd med målsättningen att Åland år 2030 ska vara ett hållbart samhälle beträffande allt från miljöfrågor till social hållbarhet.

Men Eriksson är besviken över att det praktiska genomförandet av hållbarhetsstrategin inte alls har gått så snabbt framåt som man från ÅPF:s sida hade önskat.

– När ÅPF år 2014 började ta fram ta fram livsmedelsstrategin låg Åland i framkant inom hållbarhetstänkandet. Men nu börjar Åland redan släpa efter både Sverige och Finland där det pågår en hel del saker som driver på hållbarhetsarbetet.

Ålands eftersläpning beror enligt Eriksson på att landskapsregeringen av sparsamhetsskäl valt att inte tillsätta en koordinator för att implementera strategin för de gröna och blåa näringarnas del.

– Så var det tänkt, men i stället valdes modellen att implementeringen ska genomföras vid sidan av organisationernas ordinarie verksamheter. Och exempelvis Ålands landsbygdsutvecklare Lena Brenner har redan fullt upp med andra arbetsuppgifter, påpekar Eriksson.