Mg 7744
Det blir inte lätt men nog möjligt att bilda regering enligt SLC:s ordförande Mats Nylund.
Jordbruk SLC Opinion

Mats Nylund tror på
möjligheten att föra
landsbygdspolitik i ny regering

Det blir inga lätta regeringsförhandlingar tror SLC:s ordförande Mats Nylund. Det blir troligtvis ändå socialdemokraterna som bildar regering, och det ska nog gå att samarbeta med den kommande regeringen om viktiga landsbygdsfrågor. Enligt Mats Nylund vore det viktigt att SFP medverkar i regeringen.
– Men vi måste få den överdimensionerade klimatdebatten tillbaka på en vettig nivå, säger han.

 

Sannfinländarnas spurt efter förhandsröstningen hade ett samband med den överdimensionerade klimatdiskussionen. Den bedömningen gör SLC:s ordförande Mats Nylund, Själv ställde han inte upp i valet, men han har varit riksdagsledamot för SFP i Vasa valkrets i tre perioder, under åren 2007–2019.

– Oron för klimatuppvärmningen och behovet av åtgärder, som köttskatt och att sluta avverka skog, drogs upp på ett plan där den inte längre hade någon grund i vare sig forskningen eller den internationella klimatpanelen IPCC:s rapporter. Dessutom tog den också en moralisk inriktning där människorna delades in i bättre och sämre, och till slut blev sannfinländarna det enda partiet med en egen riktning, som vågade ifrågasätta verkningslösa åtgärder för att stävja uppvärmningen. När det sedan visade sig att deras understöd ökade, såg många röstberättigade antagligen en möjlighet och tog sig till valurnorna.

I ett skede såg det till och med ut som om sannfinländarna skulle bli det största partiet. Det blev ändå socialdemokraterna, fastän med bara ett mandats skillnad och Mats Nylund tror att det partiets ordförande Antti Rinne kommer att bilda regering.

– Det blir inte lätt men socialdemokraterna är ändå ett gammalt statsbärande parti, där man är van att förhandla och kompromissa.

Regering med både höger- och vänsterpartier

Samtidigt noterar Mats Nylund att det inte finns rödgrön majoritet i riksdagen.

Det behövs alltså en regering, där både vänstern och högern medverkar. Det hör emellertid till saken att två av de tre partier som suttit i regering, centern och de blåa, gjorde ett exceptionellt dåligt valresultat. De blåa är inte ens representerade i den nya riksdagen, och till en regering där sannfinländarna är med är jag skeptisk med tanke på deras kompromisslösa inställning i invandringsfrågan.

– Det är svårt att tänka sig centerns medverkan i regeringen efter den förlusten, i synnerhet som alla andra har hållit sina positioner eller gått framåt så som det tredje regeringspartiet, samlingspartiet. Det pekar på att den politik som regeringen fört i själva verket har gynnat samlingspartiet, så som koncentration av sjukhustjänsterna och nedmontering av offentlig service. Det är ju inte heller en politik som man traditionellt förknippar med centern. Dessutom noterar jag att centern inte har fått någon kredit för en ekonomisk politik som ändå gett resultat.

Medverkar SFP?

Allt det här ger alltså vid handen att socialdemokraterna bilder regering med samlingspartiets medverkan. Andra tänkbara regeringspartier är de gröna och SFP.

När det gäller möjligheten att bevaka landsbygdens intressen i den kommande regeringen är Mats Nylunds slutsats att SFP behövs.

– Med socialdemokrater, gröna och samlingspartiet blir det en rätt så urban regering, säger han. Med SFP:s medverkan skulle det i alla fall bli möjligt att föra viktiga frågor och värden för landsbygden in i regeringsprogrammet. Med tre SLC:are i riksdagen har vi kunnandet, de är Thomas Blomqvist, Anders Norrback och Sandra Bergqvist.

Här återkommer Mats Nylund till klimatdebatten.

– Men för landsbygden och basnäringarna är det viktigt att få ner den överdrivna klimatdiskussionen på ett plan som  bygger på vetenskaplig grund och inte på ideologi och det kan bli en utmaning redan i regeringsförhandlingarna. Vi måste i alla fall kommatillbaka till verkligheten, till kärnan. Enligt Parisavtalet ska vi till exempel värna om vår matproduktion för försörjningens skull och där står ingenting om att vi ska minska avverkningarna. I övrigt handlar landsbygdsbevakningen mycket långt om traditionella intressen så som underhåll av det lägre allmänna vägnätet, den stora, allmänna och ständigt återkommande frågan för vår glesbygd. Men det måste finnas någon i regeringspartierna som kan problematiken och som kan hålla sig framme, det vill säga som har kunskap och vilja att lyfta fram de här frågorna.

Inte fastighetsskatt på jord- och skogsbruksmark

 En lättnad enligt Mats Nylund är i alla fall att det inte ser ut att bli något tryck på fastighetsskatt på jord- och skogsbruksmark i den kommande riksdagen. 

– Så gott som alla partier har sagt tydligt ifrån på den punkten.

Kontentan är att Mats Nylund föreställer sig att det ska gå att samarbeta med den kommande regeringen om landsbygden.

– Regeringssonderaren, alltså troligtvis Antti Rinne, brukar ställa sådana frågor till partiledarna att det i början klarnar, om det lönar sig att fortsätta överlägga eller avsluta. När det gäller Antti Rinne kan jag tänka mig att han ställer frågor som handlar om samhällsvärden och om ekonomi.

Läs också:

Sjöskog nådde inte ända fram - men Norrback blev invald

Thomas Blomqvist inleder sin fjärde period i riksdagen

”Jag ser fram emot att få vara med och påverka”