Vaal2
Niclas Sjöskog höll valvaka i Purmo i söndags. Kring 21-tiden stod det klart att han inte blev invald i Finlands riksdag. Sjöskog blev första suppleant för SFP med 3899 röster. Klart jag är besviken men jag vill tacka alla som röstade på mig och arbetade med min kampanj, sa han.
Jordbruk SLC

Sjöskog nådde inte ända fram - men Norrback blev invald

ÖSP:s viceordförande Niclas Sjöskog tog sikte på riksdagen. Men trots en aktiv kampanj nådde han inte ända fram. Valresultatet i Vasa valkrets var dock positivt för jordbruket och landsbygden.

– Jag hoppades på ett inval men var hela tiden medveten om att jag inte är känd för den breda massan i Österbotten. Vi kunde kanske ha gjort vissa saker annorlunda men jag tycker vi gjorde vårt bästa. Nu räckte det tyvärr inte. Det är så klart en besvikelse men jag vill tacka alla som arbetade hårt med kampanjen.

Så kommenterade Niclas Sjöskog valresultatet som började klarna kring 21-tiden i söndags på hans valvaka i Purmo. Sjöskog fick 3899 röster och blev således SFP:s första suppleant. 

– Jag vill tacka alla som röstade på mig. ÖSP har alltid haft bra samarbete med alla riksdagsmän från landskapet och landsbygden har fortsättningsvis god representation efter valet, säger Sjöskog.

Samhället förändras

SLC:s ordförande Mats Nylund, som var på plats på valvakan, hade gärna sett att Sjöskog i egenskap av viceordförande för ÖSP hade valts in. 

– Naturligtvis hade jag gärna sett att Sjöskog hade blivit invald. Men samhället förändras och valresultatet går inte att överklaga. När något ändras måste man söka nya former för samarbete, säger Nylund. 

Men också Nylund poängterar att österbottniska landsbygden har fyra goda ledamöter som kommer att föra jordbrukets talan i riksdagen. 

– Nu måste ÖSP upprätthålla en bra kontakt med de kandidater som invaldes. Det är upp till förbundets ledning hur den kontakten ska vårdas bäst, säger Nylund.

Norrb3
Fårfarmaren och ordföranden för ÖSP:s fårutskott, Anders Norrback, valdes in som SFP:s fjärde riksdagsman från Vasa valdistrikt. Jag vill ha ett nära samarbete med ÖSP, säger han.

Från Vasa valdistrikt valdes SFP:arna Anna-Maja Henriksson, Joakim Strand, Mikko Ollikainen och Anders Norrback in. Den som ÖSP kommer att nära kontakt med är Norrback som är långvarig förtroendevald inom ÖSP, nu som ordförande för fårutskottet. 

–Jag ska föra diskussioner med bland andra Mats Nylund och Thomas Blomqvist, som jag känner sedan tidigare, om olika samarbetsformer. Nu sitter jag inte ÖSP:s styrelse men om det är så att den vill kalla in mig som sakkunnig till möten så är det inga problem för mig.

–Jag ser fram emot ett nära samarbete, säger Anders Norrback.

Positivt resultat

ÖSP:s ordförande Tomas Långgård betraktar valet ur landsbygdens perspektiv som positivt. Norrback blev invald, Sjöskog blev första suppleant och också Christoffer Ingo gjorde bra ifrån sig. 

–Vi hade tre förtroendevalda från ÖSP som ställde upp så med facit på hand kan vi vara nöjda. Från ÖSP har vi gratulerat Norrback som jag redan fört diskussioner med och vi ska skapa ett bra samarbete med honom, säger Långgård.

Det som däremot bekymrar Långgård är en eventuell regering där Socialdemokraterna och De gröna ingår. Partier som inte direkt för en landsbygdsvänlig politik. 

–Det blir inte lätt politiskt om regeringsbasen utgår från de partierna. Jag tänker bland annat på lagen om djurens välbefinnande och andra för jordbruket viktiga frågor. Det blir en utmaning, säger han.

Förutom CAP-reformen och inkomstfördelningen inom lantbruket ser Norrback just lagen om djurens välbefinnande som en viktig fråga. 

–Det kommer att krävas en mycket aktiv politisk bevakning. Jag ska också gå igenom med SLC och ÖSP om andra för lantbruket viktiga frågor, berättar Norrback.

Miljöpolitiken blir viktig

Miljöpolitiken är något som han också kommer att engagera sig aktivt i. 

–Den politik som förs inverkar mycket på landsbygden och lantbruket. Vissa partier anser jag kan köra vårt land i sank ekonomiskt om deras politik vinner. Därför blir miljöfrågor mycket viktiga för landsbygden framöver. På landsbygden har vi möjligheter eftersom vi sitter på många lösningar gällande miljön och klimatet.

–Nu måste vi jobba hårt för att få lagstiftningen i rätt riktning, förklarar Norrback.

Norrback blev invald i riksdagen med 5885 röster. Ett mycket bra resultat. 

–Det känns mycket bra. Jag är mycket glad över det förtroende jag fick i valet och jag kommer tillsammans med mina kolleger driva landsbygdens och lantbrukets intressen, säger han.


Läs också

Mats Nylund tror på möjligheten att föra landsbygdspolitik

Thomas Blomqvist inleder sin fjärde period i riksdagen

”Jag ser fram emot att få vara med och påverka”