Ellinor Sundqvist vikarierar i höst SLC:s jurist Mikaela Strömberg-Schalin, som är tjänstledig fram till årsskiftet.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle


Föreningen Matinformation (Ruokatieto) lanserar världens första Finländska matens dag som firas den 4 september 2019. Den finländska maten har förtjänat en egen dag: maten från vårt eget land är unik och är en smaklig kombination av renhet, kunnande och ansvarstagande.

På fredagen publicerade Finansministeriet sitt budgetförslag för 2020. För jord- och skogsbrukssektorn syns de största förändringarna som nedskärningar i miljöersättningen och kompensationsersättningen (LFA). Det här är ändå ingen överraskning för jordbrukarna utan har varit känt sedan i höstas, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

Inte ens en spannmålsodlare lever av bröd allena, utan vi bör även få ett rättvist pris för våra produkter, påpekar Bengt Nyman, ordförande för SLC:s spannmålsutskott.

Årets kock 2019 Mikko Kaukonen samt Årets servitör Heidi Martikainen fick bekanta sig med lantbruket och matens ursprung i Åbolands skärgård under måndag och tisdag. Besöket, där också medierepresentanter var inbjudna, ordnades av SLC och MTK i samarbete med ELO-stiftelsen för främjande av finländsk matkultur.

Oskar och Anders Ekholm på Nyborg gård i Kimito odlar i år potatis på cirka 12 hektar samt lök, jordgubbar och litet dill. Därtill odlas spannmål på 15 hektar.

Anders Abrahamsson är nionde generationen som odlar på Kullas gård i Kimito. Idag odlar han spannmål på knappa 200 hektar samt grönsaker på 5,5 hektar och därtill 3 hektar tidig potatis.

Den 14 september hålls den fjärde nationella Köp av bonden!-dagen då gårdar runt om i landet kan sälja produkter direkt från gården genom ett gemensamt koncept. Som bäst pågår anmälningstiden på dagsevenemangets webbsida köpavbonden.fi.

FN:s klimatpanel IPCC:s rapport Climate Change and Land som publicerades förra veckan visar att radikala åtgärder behövs för att öka jordens kolsänkor och förändra markanvändningen så att uppvärmningen av klimatet skall stanna vid det i Parisavtalet överenskomna 1,5 grader.

Förra veckan höll SLC:s styrelse seminarium i norra Österbotten. Där träffade man bland annat pälsfarmarnas ledning och diskuterade gemensamma framtida utmaningar. Beröringspunkterna är många.
Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC och Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, som representerar de finländska jordbrukarna och privata skogsägarna, anser att den senaste IPCC-rapportens budskap om klimatförändringens konsekvenser för livsmedelssäkerheten och odlingsmarkens produktionsförmåga är alarmerande. Specialrapporten, som fokuserar på markanvändning ur klimatperspektiv, understryker jordbrukets, markanvändningens och de förnybara naturresursernas avgörande roll för att bekämpa klimatförändringen och trygga matförsörjningen.
Klimatförändringens inverkan märks tydligt av i den nordeuropeiska jordbruks- och skogssektorn. Den teknologiska utvecklingen och forskningen är därför ett livsviktigt redskap i matproduktionen, i att anpassa sig till klimatförändringen överlag och i att kunna tillhandhålla sätt att lindra den. Det slår ledarna för de nordiska och baltiska bondeorganisationerna fast i ett gemensamt uttalande.