SLC - Skolmat1
Skolmat 2.0 – från bespisning till gastronomi

I år firar skolmaten 70 år. Jubileumsåret firades på Hanaholmen i måndags med ett toppseminarium om skolmåltiden. Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä betonade att det nu är viktigt att lyfta uppskattningen för skolmaten och fortsätta utveckla kvaliteten.

SLC - Jarvinen
MTK:s Erno Järvinen: Skogsägaren bör kolla virkesmarknaden

Det är viktigt att skogsägaren utnyttjar tillgänglig marknadsinformation, sade forskningschefen vid MTK Erno Järvinen på ÖSP:s höstmöte i Vörå i tisdags. Skogsvårdsföreningarna har gedigen information som ni har nytta av och bevakar skogsägarnas intressen.

Dyrare veterinärkostnader på Åland

Ålands landskapsregering har för 2019 fastställt nya taxor för Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet ÅMHM. De flesta avgifterna är oförändrade, men veterinärernas arvoden höjs med närmare 3,5 procent.

SLC - Hostmote1
Rätt budskap måste föras fram på bredare front

Den intensiva klimatdebatten ger en negativ bild av jord- och skogsbruket. Många verkar tro att klimatförändringen stävjas genom att sluta äta kött och avverka skog. Verkligheten är så klart en helt annan, konstaterades på ÖSP:s höstmöte i Vörå. Viceordförande Niclas Sjöskog betonade att jord- och skogsbrukarna måste bli bättre på att kommunicera och hänvisade till den pågående klimatdebatten.

SLC - Asvik
Långgård fick fortsatt förtroende

På höstmötet i Vörå i tisdags återvaldes Tomas Långgård som ordförande för det kommande året. Mikael Åsvik tackade för sig efter sin insats i förbundets styrelse sedan 2003.

SLC - Langgard
Torka, lönsamhet och klimat var teman i ÖSP-ordförandens öppningstal

Bland de positiva händelserna under året framhöll ÖSP-ordförande Tomas Långgård att spannmålspriserna stigit, men det har höjt kostnaderna för utfodring. Detta utan att kostnadshöjningarna har beaktats tillräckligt i producentpriserna på kött, ägg och mjölk.

ÖSP: Jord- och skogsbruket har en del av lösningen på klimatproblemet!

De finländska jord- och skogsbrukarna har tre mycket centrala uppgifter i klimatarbetet, påpekar Österbottens svenska producentförbunds höstmöte i ett uttalande.

Du kan läsa veckans E-tidning här!

På grund av tekniska problem går det inte att läsa veckans LF som bläddertidning via länkien här intill. Vi har arrangerat en temporär lösning, klicka på den här texten så kommer du dit!

I marginalen: Ny fart på klimatdebatten

Debatten om klimatet har tagit fart efter IPCC:s rapport för en tid sen. Många debattörer har mycket tvärsäkra åsikter vad som måste göras för att rädda klimatet. Gemensamt för nästan alla av dem är att de inte läst IPCC:s rapport, konstaterar Niclas Sjöskog, vice ordförande i ÖSP.

SLC - Dsc 0814
Kim Antfolk har siktet inställt på en karriär som ekologisk nötköttsproducent

Enligt planerna tar Kim Antfolk officiellt över familjejordbruket i Norrnäs och Rangsby, Närpes, vid årsskiftet. Han fortsätter därmed det värv som pappan Karl-Johan Antfolk och farbrodern Kjell Antfolk inledde för över 30 år sedan.

SLC - Ffd
FFD jobbar för en hållbar framtid

Under SLC-kongressen förra veckan presenterade projektsakkunnig Jenny Öhman utvecklingsorganisationen FFD:s verksamhet. SLC:s ordförande Mats Nylund, styrelsemedlem i FFD, pekade på vikten av att dela med sig av sitt kunnande. – Goda organisationer har också ett samhällsansvar.

SLC - Liviluckan
LRF Västerbottens Lotta Folkesson: Håll liv i lokalavdelningarna!

​LRF Västerbottens ordförande Lotta Folkesson betonar hur viktiga lokalavdelningarna är i verksamheten och varför de ska upprätthållas. Västerbotten är en region i Sverige där lantbrukarna blir allt färre, i en accelererande takt.