Jordbruk SLC

ÅPF söker brett efter ny chef

Ålands Producentförbund har nu officiellt inlett jakten på ny verkställande direktör efter Henry Lindström, 63, som siktar på att gå i pension vid årsskiftet.

Tjänsten annonseras ut både på finländska fastlandet och i Sverige och därför påpekas att den som får jobbet förutom god branschkännedom också behöver ha förståelse för att Åland som följd av självstyrelsesystemet har egen behörighet och beslutanderätt i många frågor som rör jord- och skogsbruk.

ÅPF som nu har över 800 medlemmar på ca 445 gårdar beskriver sig som en fackligt och partipolitiskt obunden organisation med uppgift att bevaka och tillvarata medlemmarnas och landsbygdsbefolkningens gemensamma ekonomiska, sociala och kulturella intressen. ÅPF är intressebevakare för jordbruket, skogsbruket och trädgårdsnäringen på Åland och medlem i de finlandssvenska landsbygdsnäringarnas takorganisation SLC.

Det åländska producentförbundets kansli finns i Ålands Landsbygdscentrums utrymmen i Jomalaby drygt tio kilometer utanför Mariehamn. Förutom VD har ÅPF en anställd som främst sköter skattebokföring och administrativa uppgifter.

Brett kontaktnät och hantera påtryckningar

För posten som vd söker ÅPF nu en person som är socialt kompetent och bra på kontakter med massmedia samt har ett brett kontaktnät och ”kan hantera påtryckningar både från våra medlemmar och andra instanser”.

För närmare upplysningar om tjänsten kan man kontakta nuvarande VD Henry Lindström (henry.lindstrom@landsbygd.ax eller tel. +358-18-329840).

Lindström säger att han har försökt att inte blanda sig så mycket i själva rekryteringsprocessen, men berättar att det inom ÅPF och i kontakter med SLC har det förts en diskussion om VD-jobbet kunde kombineras med uppdraget som ÅPF:s ordförande.

– För min del tror jag inte att det skulle vara en bra lösning, säger Lindström.

Som pensionerad VD kommer han att fortsätta med sin fårbesättning, lite spannmålsodling samt odling av hästhö till försäljning.

– Som pensionär kommer man väl mest att sakna semestern och semesterpremien, skrattar han.

ÅPF-ordföranden en stark kandidat?

Ansökningar jämte löneanspråk ska riktas till ÅPF:s styrelse där Birgitta Eriksson-Paulson är ordförande. Hon har tidigare varit förbundets VD och kan ses som en stark kandidat för tjänsten ifall hon är intresserad av jobbet.

– Mitt eget intresse för tjänsten är inte uttalad, är hennes enda kommentar.

Urval och intervjuer för VD-posten sker löpande och ÅPF:s ledning hoppas att den nya direktören kan tillträda den 1 november för att under ett par månader hinna jobba parallellt med Henry Lindström innan han går i pension.