Wlaxaback
SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback redogjorde för verksamheten under 2018. Under året höll SLC förbundskongress och jobbade bland annat med spannmåls- och utbildningsfrågor. Dessutom fyllde den finländska skolmaten 70 år.
SLC

SLC 2018 och 2019:
Satsningar på marknadsföring, utbildning och sakkunnig personal

SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback redogör för det senaste verksamhetsåret. 2018 var första året med Thomas Blomqvist som fullmäktigeordförande och Mats Nylund som styrelseordförande.

- De aktiva SLC-gårdarnas antal var 4606 lantbruk och 161 trädgårdsföretag. Det här innebär 10 612 personmedlemmar och sedan skogsvårdsföreningarna blivit medlemmar i SLC har vi också 19 062 personmedlemmar därifrån.

2018 var ett år med SLC-kongress och den hölls under hösten på kongresscentret Korpilampi i Esbo.

- Regeringen Sipiläs uppdrag till utredningsman Reijo Karhinen var för oss en viktig avslutning på den regeringens arbete och efter riksdagsvalet 2019 har SLC haft representanter med vid förhandlingsborden i Ständerhuset i Helsingfors, säger Laxåback.

Här hemma jobbade SLC vidare med spannmålsexportprojektet Farmers Grain Export (FGE). SLC ordnade evenemanget ”Bra mat växer nära” i och med att skolmaten fyllde 70 år. Spannmålstorget lanserades för odlare som har intresse av att sälja eller köpa spannmål.

Grüne Woche stor satsning för producenterna

SLC:s ordförande Mats Nylund redogör för året som pågår, 2019.

- Grüne Woche var en enorm satsning för SLC och MTK och inledde det här året. Tillsammans med MTK har vi vissa planer på att följa upp det här med en betydligt blygsammare satsning i Berlin nästa år.

SLC har nu en heltidsanställd skogsombudsman från och med 1.4 i Anders Portin. En satsning som gjorts i och med att skogsvårdsföreningsmedlemmarna nu är medlemmar i SLC.

- Inför riksdags- och EU-valet beslöt SLC att bidra med valfinansiering till kandidater med jord- och skogbruksprofilering som samtidigt också är välvilligt inställda till svenska språket. De kom sammanlagt från sex riksdagspartier, säger Nylund.

SLC har också satsat på lantbruksutbildning. Tidigare genom en donation till Yrkeshögskolan Novia och nu med delfinansiering för en forskningschef inom landsbygdsforskning vid Åbo Akademi. Projektet Farmers Grain Export (FGE) fortsätter under 2019.