Fullm Finne
Christer Finne är skeptisk till att telefoncentraler dras in i byarna. Han är inte säker på att trådlösa alternativ är tillräckligt pålitliga.
Jordbruk SLC Landsbygdsnäringar

Digitalkartor tar bort arealer

Under diskussionen på SLC:s fullmäktige förra veckan kommer missnöjet med digitering av skifteskartor åter upp.

Anders Rosengren påpekar att det nästan är regel att en liten del av arealen försvinner, när det kommer nya skifteskartor.

Verksamhetsledare Jonas Laxåback svarar att det torde finnas möjligheter att få ett slut på minskningen i och med satellitövervakning.

Enligt tidigare regelverk var bonden skyddad mot återkrav om arealen godkänts av myndigheterna och sedan ändrats, men så är det inte längre.

Tomas Långgård skarvar i med att det borde finnas en möjlighet att få LFA- och miljöersättning för små ökningar i arealen, till exempel när man tar bort åkerholmar. Så var det för ett antal år sedan, men inte nu längre.

Viktigt med fungerande nät

Christer Finne är missnöjd med att telefoncentraler i byarna dras in. Hans telefonbolag har erbjudit alternativ, närmast trådlös förbindelse, men han är inte säker på att det är tillräckligt pålitligt.

– Vi ska vara uppkopplade rätt ofta som jordbrukare och de som använder GPS-teknik på åkern är beroende av säkra och snabba uppkopplingar. Det bästa skulle vara om man kunde ansluta sig till fiber direkt.

Jonas Laxåback svarar att fungerande förbindelser på landsbygden är på SLC:s agenda.

– Vi trycker på, där vi kommer åt, säger han. – MG


Läs även:
Ny ansvarsfördelning av CAP är ländernas och jordbrukarnas vilja